ביום שישי הקרוב ישראל תיכנס לסגר בפעם השנייה. סגר שצפוי להימשך שלושה שבועות (ואולי יותר). סגר שישפיע על אנשים רבים במדינה, כלכלית, נפשית ורגשית. כבר בסגר הקודם נצפתה עלייה במצוקה הנפשית, בפניות לארגונים המציעים עזרה נפשית, הן בארץ והן בעולם. לא מעט מומחים ציינו כי השלכות הקורונה הן לא רק פיזיות וכלכליות, הן גם במידה רבה נפשיות ושאף צפויה עלייה משמעותית במקרי ההתאבדויות במהלך המגפה.

כעת מחקר חדש חושף מי האנשים שנמצאים בקבוצת סיכון לחוש תסמיני דיכאון וחרדה שמובילים לאכילה רגשית ולאכילת יתר במהלך המגפה. ממצאים שבהחלט חשוב לדעת, כעת שאנחנו לקראת סגר נוסף.

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר נעשה על ידי חוקרים ממרכז UConn Rudd למדיניות מזון והשמנת-יתר, באוניברסיטת מינסוטה ופורסם בכתב העת הרפואי Annals of Behavioral Medicine. במחקר השתתפו כ-600 מבוגרים צעירים, שלקחו חלק במחקר קודם על אכילה ופעילות גופנית. המשתתפים התבקשו לענות על סקר מעקב במהלך המגפה.

הם מצאו כי אלו שסבלו מסטיגמות לגבי השמנת יתר לפני המגפה, נמצאו בסבירות גבוהה יותר לסבול מבעיות נפשיות כמו סטרס ותסמיני חרדה בזמן המגפה, שיכולים להוביל אותם גם לאכילת יתר. בנוסף לכך, הם מצאו כי הסבירות להתקפי זלילה (בינג') במהלך המגפה הייתה כמעט פי 3 יותר גבוהה בקרב אנשים שסבלו מיחס סטיגמטי לפני המגפה, בהשוואה לאלו שלא סבלו מיחס שונה בשל היותם בעודף במשקל. יש לציין כי סטיגמה לגבי משקל היוותה גורם מנבא לבעיות נפשיות ואכילת-יתר בזמן המגפה – הן בקרב נשים והן בקרב גברים.

אם מסקנותיו של מחקר יושמו על ידי הגורמים הנכונים, הוא יוכל לתרום למתן טיפול נפשי יעיל יותר ואיכותי יותר עבור אותם אנשים שסובלים מסטיגמה חברתית בשל היותם בעודף במשקל, שעשויים כעת להיות בסיכון גבוה במיוחד לסבול ממצוקה נפשית בעקבות הסגר וההחמרה במצב המגפה במדינה.

גבר עצוב (צילום: file404, Shutterstock)
המגפה יכולה להציף תחושות סטרס ודיכאון שמובילות לאכילת-יתר | צילום: file404, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם  

"זה צעד קריטי לפיתוח מסרים בריאותיים, לתגובות (של מערכת הבריאות) ולתמיכה במהלך מגפת הקורונה, כמו גם במקרי חירום ציבוריים אחרים", ציינה רבקה פול, ממחברי המחקר סגנית מנהל המרכז למדיניות מזון והשמנת-יתר באוניברסיטת מינסוטה. "לאור ההתפרצויות הנוספות והמקרים הנוספים של קוביד-19 שצפויים בחודשים הקרובים, חשוב לספק תמיכה לאנשים שעשויים להיות בסיכון להתדרדרות במצבם הבריאותי במהלך המגפה", הוסיפה בהצהרה לתקשורת.

זה זמן טוב להזכיר לאנשים, גם בתקופה מורכבת זו, להיות נחמדים ונדיבים אחד לשני, בלי קשר למוצא, גיל, מין או המשקל שלהם. במיוחד בזמן הזה, חשוב להיות סובלניים, כי אין לדעת אם האדם שעומד לידכם בסופר מתמודד בימים אלה עם מצוקות נפשיות שהחמירו בעקבות המצב. ואם אתם מרגישים שרמות הסטרס והדיכאון שלכם עלו לאחרונה, דברו על זה עם מישהו ואל תתמודדו עם זה לבד.  

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (14.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.