בלימת הגל הרביעי ממשיכה להראות סימנים חיוביים ועם פתיחת השנה החדשה אף התבשרנו על ירידת מקדם ההדבקה לשיעור של פחות מ-1%. כעת לצד המשך המאמץ המשותף לחיסון שלישי לכלל האוכלוסייה מגיל 12, האתגר הכי גדול של כולנו הוא לקיים חיי שגרה מקסימליים, שכוללים בין השאר קיום של אירועים גדולים כמו מופעים, הצגות ופסטיבלים באופן בטוח.

רק לאחרונה התגלה מאומת לקורונה בהופעה של עומר אדם וכן נמתחה ביקורת על אירועי הפאנג'ויה ההמוניים באילת. כנראה שזה לא הולך להיעצר בזה, ואוטוטו לקראת החורף הצורך בפתרונות יצירתיים אף יגבר, כדי לוודא שאירועים סגורים לא הופכים להיות מסיבות הדבקה המוניות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

עוד בתקופת הסגרים, אחד התחומים שספג את המכה הקשה ביותר היה תחום התרבות. בעוד שמסעדות וסלוני יופי נפתחו לסירוגין, תיאטראות, בתי קולנוע ובמות מופעים היו סגורים באופן עקבי. בין אם הדבר נבע משיקולים קליניים הגיוניים או מתוך אינטרסים צרים, אין ספק שההנחיות הללו משקפות במידה רבה גם את סדר העדיפויות של מקבלי ההחלטות בממשלה. יוזמה יוצאת דופן של הממשלה הצרפתית לאחר הסגר השני שם, מוכיחה שאפשר גם אחרת.

עוד ב-mako בריאות:
>>התגלה נוגדן עוצמתי שמנטרל את כל זני הקורונה
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

כך ייראו הקפסולות בכיכר ספרא (צילום: צילום: יוני קלברמן, הדמיה: גל אסא)
מה נעשה בחורף? איורע עם קפסולות בירושלים | צילום: צילום: יוני קלברמן, הדמיה: גל אסא

טכנולוגיות ההדמיה שהחזירו את הקהל לאולמות

אולם הקונצרטים 'פילהרמוני דה פריז', שיתף פעולה עם חברת הטכנולוגיה דאסו סיסטמס הצרפתית. החברה מתמחה בטכנולוגיית "התאום הווירטואלי" המאפשרת יצירת מודלים תלת ממדיים ריאליסטיים. אולם הקונצרטים מכיל 2,400 מושבים שבכל אחד מהם מערכת אוורור אישית המזרימה אוויר נקי מבחוץ, וניתן לווסת את כיוון ומהירות זרימת האוויר לכל מושב בנפרד. אם הושבת אלפי אנשים בחדר עם זרימת אוויר מתכווננת, נשמע כמו מתכון בדוק להדבקה המונית - הנתונים בשטח מראים תמונה אחרת לגמרי. מה שלגמרי יהיה נכון כמעט לכל מבנה, הופך לגמיש בהרבה דווקא בעזרת האפשרות להכניס אוויר צח ולצפות מראש את כיווני זרימת האוויר.

נתוני מבנה האולם, סידור המושבים וכיווני זרימת האוויר הוזנו אל תוך תוכנת ההדמיה המתקדמת. התוכנה יצרה מודל מדויק אחד לאחד של אולם הקונצרטים. המדענים יצרו בתוכנה מגוון תרחישי זרימת אוויר שעשויים להתרחש בחלל, וגילו שאם עוצמת האוורור במושבים מופחתת ב-50% בדיוק והקהל עוטה מסיכות לכל אורך המופע, ייווצר למעשה אותו אפקט כמו מופע באוויר הפתוח.

איך בונים תחזית לשיעול?

כדי לדייק עוד יותר את התחזיות ולבנות מתווה שיאפשר בטיחות אופטימלית, התחילו המדענים לבנות סימולציות נוספות שידמו שיעולים ועיטושים מנקודות שונות בקהל. המערכת דימתה את תנועת החלקיקים המוטסים מגוף המשתעלים והמתעטשים, ויצרה מודל חיזוי שאפשר לתכנן את סידורי הישיבה בעולם, כך שכל אחד מהיושבים יוכל בעזרת מרחק ראוי, מסכות ותכנון נכון של מערכת האוורור להיות מוגן לחלוטין מחשיפה.

הניסוי הראשוני הזה הניח את היסודות למתווה החזרה לשגרה של מוסדות התרבות בפריז ובסופו של דבר, הביא לפתיחתו של אולם הקונצרטים לציבור. הדמיות תלת ממדיות וטכנולוגיות מציאות רבודה אפשרה לבנות מודל מבוסס נתונים להנחיות ריחוק חברתי בנות קיימא ושפויות. עכשיו, כשהאמצעים קיימים, כל מה שצריך הוא רק רצון.