אחד מסימני השאלה הכי גדולים ומפחידים בכל הנוגע לווירוס הקורונה הוא האם ישנה הדבקה חוזרת – כלומר, האם אנשים שהחלימו מנגיף יכולים להידבק בו שוב. ידוע שבדומה לבן משפחתו וירוס הסארס, הקורונה עמיד ומידבק במיוחד, וכעת מחקר חדש מסין טוען שהדמיון בין השניים נמשך גם מעבר לזה – וזה דווקא מעודד במיוחד.
במסגרת מחקר חדש שבוצע בסין ופורסם ב-Bio Archive לפני כמה ימים, נלקחו ארבעה קופי מקוק רזוס בוגרים והודבקו בווירוס הקורונה (SARS-CoV-2). הקופים החלו לפתח סימפטומים המזוהים עם ווירוס הקורונה, ושלושה ימים לאחר ההדבקה סימפטומי המחלה היו בשיאם.
לאחר 14 יום הווירוס נעלם לחלוטין מהמערכת שלהם. אלא שהחוקרים הבחינו בכך שכמות הנוגדנים בגופם היתה גבוהה במיוחד דווקא בימים שלאחר ההבראה מהנגיף – כלומר במהלך הימים ה-14, ה-21 וה-28 של הניסוי, לעומת היום השלישי שסימל את שיא המחלה.
לאחר 28 ימים, שניים מהקופים הודבקו שוב בווירוס, בעוד אחד מהם היווה את קבוצת הבקרה (הקוף השלישי, למרבה הצער, הומת לאחר היום השביעי של הניסוי כדי לבחון את התפשטות הווירוס באיברים כמו האף, הריאות, חוט השדרה, הלב, והשלפוחית, ולהעריך את ההשפעות שלו). החדשות הטובות הן שאף אחד משני הקופים לא פיתח תסמינים לאחר שנחשף לווירוס מחדש. החוקרים כן הבחינו בתופעה שבמסגרתה חום הגוף שלהם עלה באופן אקראי, אבל כל הדגימות שנלקחו מהקופים נמצאו שליליות. אחד מהקופים שנדבקו מחדש הומת לאחר חמישה ימים, כדי לבחון את איבריו הפנימיים, והחוקרים לא מצאו כל נזק לריאות שלו.
המסקנה הייתה – לאחר שהנבדקים פיתחו נוגדנים נגד המחלה בשלב העיקרי שלה, הם לא יכולים להידבק בה שוב. כתוצאה מכך הסיקו כי חולים שהחלימו מווירוס הקורונה מפתחים נגדו חסינות ולא יכולים לחלות בו שוב, גם אם הם נחשפים אליו. כלומר, מחלימים מקורונה יכולים להידבק בנגיף שוב ולצאת חיוביים בבדיקות, ועדיין לא לחלות בו משום שהגוף כבר פיתח אליו נוגדנים. עם זאת, הם מסייגים כי לא ברור עד מתי החסינות הזו נמשכת, שכן יכול להיות שהווירוס נשאר רדום בגוף (כמו במקרה של הקוף שאיבריו הפנימיים לא נפגעו כלל למרות שנחשף לווירוס).
עוד על נגיף הקורונה:
>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> "הקורונה היא סתם מגפה עם יחסי ציבור"
>> האם זו הסיבה שהקורונה היכתה חזק באיטליה?
עם זאת חשוב להדגיש שמדובר במחקר ראשוני וטרומי, שעדיין לא קיבל חוות דעת מטעם בכירים בעולם הרפואה, וכי יש צורך במחקרים נוספים שיתמכו בו ובהוכחות נוספות מכל רחבי העולם. "צריך לקחת את המחקר הזה בעירבון מוגבל״, אומרת דוקטור גידנג׳יל, רופאה במרכז למחלות מדבקות בבית החולים לילדים בבוסטון, ״הממצאים אמנם נראים מרגיעים בקרב קופים, אבל אני לא חושבת שאפשר להכליל ולהסיק את אותו הדבר בוודאות כלפי אנשים, בהתחשב בקבוצת המדגם הקטנה". אבל בתקופה שבה הכל נשמע רע, זו בהחלט נקודת אור חיובית להיתלות בה.