מספר הנפטרים הכולל בישראל עלה ל-10,517 קורבנות מאז פרוץ המגפה, 27 מהם בשבוע האחרון. בחודש מרץ כולו מתו ישירות מהמחלה לפחות 265 אנשים. אומנם מדובר בירידה משמעותית לעומת היקף התמותה מקורונה בפברואר, שלמרות היותו חודש קצר גבה את חייהם של 1,258 קורבנות קורונה, אך עדיין מדובר בכמות נפטרים גדולה מזאת שנרשמה בנובמבר ודצמבר 2021 גם יחד, לפני שהאומיקרון החל להשתולל כאן. וריאנט האומיקרון גבה עד כה בישראל את חייהם של כ-2,260 איש. לפי משרד הבריאות 94 אחוז מהנפטרים בגל האומיקרון היו בני 60 ומעלה. 40 אחוז מהם לא התחסנו כלל – אף על פי שבני 60 ומעלה שלא חוסנו הם רק חמישה אחוזים מהאוכלוסייה.
לצד הירידה במספר הנפטרים מהמגפה בישראל, מספר החולים היומי ממשיך לעלות. קצב העלייה אומנם נמוך מזה שנרשם בשבוע שעבר, אך הממוצע השבועי עדיין גבוה במעט מהשבוע הקודם. עם מעל ל-13 אלף חולים ביממה, מקדם ההדבקה נמצא עדיין מעל 1, דבר שמעיד שהמחלה עדיין מתפשטת. גם אחוז הנבדקים החיוביים לקורונה עדיין גבוה מאוד: כ-10 אחוזים בבדיקות PCR וכ-35 אחוז בבדיקות אנטיגן. ואם לוקחים בחשבון שרבים לא טורחים כעת להיבדק בבדיקות מוסדיות, אפשר להניח שחולים רבים אינם מאותרים בכלל.
מספר החולים במצב קשה ממשיך לרדת ועמד בשבת על 271, אך מספר החולים החדשים שמאובחנים במצב קשה לא יורד כבר כשלושה שבועות, ובימים האחרונים אפילו מראה סימנים קלים של עלייה. יותר ממאה חולים אנשים עדיין מונשמים ו-17 מחוברים למכשירי אקמו.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
בעולם כולו מתקרבים לחצי מיליארד חולים באופן רשמי, אך ברור שהמספר האמיתי גדול פי כמה וכמה מזה. המספרים המדווחים נמצאים במגמת ירידה, ובכל זאת מדי יום מתגלים כ-1.4 מיליון חולים חדשים ברחבי העולם – מספרים שלא ראינו לפני 2022. התמותה המדווחת בעולם נמצאת במגמת ירידה, אך לא ברור אם הירידה אמיתית או שמדינות מפסיקות לבדוק ולדווח.
קוריאה הדרומית ממשיכה להוביל את טבלת התחלואה העולמית, עם כ-320 אלף מקרים חדשים ליום בממוצע, מתוך אוכלוסייה של 51 מיליון תושבים. גם התמותה שם גבוהה מאוד ועומדת על כ-330 מתים ביממה. עד כה מתו מקורונה בקוריאה הדרומית כ-17 אלף איש. יחסית לגודל האוכלוסייה המדינה אומנם נמצאת במצב טוב יחסית למדינות אחרות בהיקף התמותה בה מקורונה, אבל יש לזכור שרוב קורבנות המגפה בה מתו במהלך החודש האחרון בלבד. כשהתחלואה במדינה החלה לעלות בסוף ינואר היו בקוריאה הדרומית רק כ-7,000 מתים מקורונה מאז תחילת המגפה. בסוף פברואר המספר כבר עלה לכ-8,000 מתים. ובחודש שחלף מאז מתו עוד כ-9,000 איש.
מנגד ניצבת ניו זילנד, על חמשת מיליוני תושביה, שהסתגרה מאז תחילת המגפה ורק לאחרונה פתחה את השערים. התחלואה שם החלה לעלות רק בחודש פברואר ובמרץ הגיעו לכ-20 אלף מאובחנים חדשים ביממה בממוצע. כעת מספרי החולים המאומתים במגמת ירידה, אך התמותה שם נוסקת. עד חודש פברואר נרשמו שם כ-60 מתים בלבד, וכעת המספר המעודכן עומד על 378, ומספר המתים היומי הממוצע עלה כבר ל-16. שיעור המחוסנים בניו זילנד לא עולה על זה של קוריאה הדרומית – בשתי המדינות הוא גבוה מאוד – ועדיין מוקדם להשוות את כמות החולים והמתים בשתי המדינות.
בסין נמשכת ההתפרצות בשנגחאי, שנמצאת כעת תחת סגר. בשבוע שעבר מחצית מהעיר נכנסה לסגר ובשישי האחרון החצאים היו אמורים להתחלף, אך במקום זאת הוטל סגר מלא על העיר כולה, עם כללי בידוד מהמחמירים בעולם. אם מאותר חולה בדירה אחת, הבניין כולו מוכנס לבידוד למשך שבועיים, והבניינים השכנים מבודדים לשבוע. הסינים מדווחים על כמה אלפי חולים ביממה, ובינתיים לא דיווחו על שום קורבנות בנפש בהתפרצות החדשה, אך קיים חשש שהם מסתירים התפרצויות בבתי אבות ואת קורבנותיהן. הווריאנט שתוקף כעת את סין הוא BA.2, שמתפשט כרגע גם בישראל. רק מחצית מבני ה-80 ומעלה בסין חוסנו בשתי מנות או יותר, וכפי שראינו בישראל, האוכלוסייה הזאת פגיעה במיוחד. בהונג קונג הקטנה, ששיעור המחוסנים בה נמוך מדי, מספר המתים בחודש מרץ עומד על כ-7,000 קורבנות – אות אזהרה לרשויות בשנגחאי.