עם התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם, שאלות רבות מדאיגות את הציבור הרחב באשר לאופי הנגיף ועד כמה הוא מידבק. זה לא סוד שיש נגיפים בעלי יכולת הישרדות מרשימים, שהופכים אותם לבעלי פוטנציאל משמעותי יותר להתפשט. ידוע כי במקרים של חצבת, למשל, אדם יכול להידבק גם שעתיים לאחר שהחולה עזב את החדר.

לכן לפני כמה חודשים דווח בתקשורת על חולים שנסעו בתחבורה ציבורית והזהירו את הציבור הרחב שנסע באותם קווים גם אחרי שהחולים כבר לא היו באוטובוס. ישנם לא מעט דברים שטרם גילינו על וירוס הקורונה ואחד מהם הוא עד כמה הוא מידבק. וזה מה שחוקרים מגרמניה ניסו לבדוק במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Journal of Hospital Infection.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

נגיף הקורונה, בהיותו וירוס הגורם למחלה נשימתית, יכול לעבור במגע עם אדם חולה, אך גם בהפרשות מדרכי הנשימה שיכולות להתפזר בעת שיעול או התעטשות. גם מגע עם משטח שנוגעים בו הרבה, כמו ידיות של דלתות, יכול להוביל להדבקה. "בבתי חולים, זה יכול לכלול ידיות של דלתות, לחצנים לצד המיטה, שידות, מעקה של מיטה וחפצים אחרים שנמצאים בצמוד למטופלים, שעשויים מתכת או פלסטיק", מסביר פרופ' גונתר קמפף, מהמכון להיגיינה ורפואה סביבתית בבית החולים האוניברסיטאי גרייפסוואלד בגרמניה. יחד עם פרופ' אייק סטיינמן, ראש המחלקה לווירולוגיה רפואית ומולקולרית באוניברסיטת רוהר-בוכום, הם בחנו ממצאים מ-22 מחקרים שנעשו בעבר על נגיפים ממשפחת הקורונה, במטרה להוסיף את הממצאים לספרי רפואה בעתיד.

עוד על נגיף הקורונה: 
>> האם מסוכן לפתוח חבילות מסין?
>> המחקר הכי גדול על נגיף הקרונה
>> כך לא תידבקו במקומות צפופים

מסוגל להוביל להידבקות בהיותו על משטח עד תשעה ימים

לאחר בדיקת המחקרים שנעשו על נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, כמו סארס (SARS) ו-מרס (MERS), נמצא כי נגיפים אלו יכולים לשרוד על גבי משטחים (ולהדביק את מי שנוגע בהם) בטמפרטורת החדר עד לתשעה ימים. בממוצע, נגיפים ממשפחת הקורונה שורדים בין ארבעה לחמישה ימים על גבי משטחים. "טמפרטורות נמוכות ולחות גבוהה באוויר מעלות את תוחלת החיים של הנגיפים", מציין פרופ' קמפף.

סנוף לכך, במסגרת המחקרים הללו נעשו גם ניסויים שבדקו את יעילותן של תמיסות מחטאות נגד אותם נגיפים ממשפחת הקורונה, במטרה לבדוק עד כמה חיטוי המשטחים עשוי להיות יעיל בהסרת הנגיפים. נבדקו תמיסות מחטאות מבוססות אתנול, מימן על חמצני או נתרן תת-כלורי (המצויים בחומרים מלבינים) וכולן נמצאו יעילות בהסרת הנגיפים.

עוד ב-mako בריאות:
>> אתם חייבים לנסות את אתגר התזונה של ג'יי לו
>> נגיף הקורונה: האם מסוכן להזמין חבילות מסין?
>> נשים, הנה 5 דברים שאסור לכן להשתמש בהם

לפי החוקרים, אם נעשה שימוש באחת מהתמיסות הללו במינון הנכון, הן יכולות להפחית את היכולת של הנגיף להדביק. כך שלמשל אם על משטח יש כמיליון חלקיקי נגיף פתוגנים (מחוללי מחלה), שימוש נכון בתמיסות המחטאות יכול להפחית מספר זה ל-100 חלקיקים פתוגנים בלבד. כלומר, חיטוי משטחים והקפדה על היגיינה הם שני דברים שיכולים משמעותית להפחית את הסיכון להדבקה.

למרות שהמחקרים הללו נעשו על נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה ולא על הנגיף הספציפי שתוקף כרגע בעולם, החוקרים מאמינים כי התוצאות הללו עשויות להיות במידה רבה רלוונטיות גם לווירוס הקורונה העכשווי. "סוגים שונים של נגיף הקורונה נותחו והתוצאות היו כולן דומות", מסכם סטיינמן.