מצב הקורונה בהודו ממשיך להחמיר ובמשרד הבריאות נערכים לנחיתה בישראל של טיסת אייר אינדיה AI139 מניו דלהי מחר ב-18:35. מדובר על טיסה שבועית שנוחתת בישראל מהבירה ההודית כבר כמה שבועות, אך המצב המחמיר בתת היבשת הביא את אנשי משרד הבריאות לשים דגש מיוחד על הטיסה שמונה כמה עשרות עובדים זרים.

"תתבצע אכיפה קפדנית ביותר של משטרת ישראל ופיקוד העורף", אומרים במשרד הבריאות ל-mako. "כל נוסעי הטיסה יחויבו לבצע בדיקת PCR עם הנחיתה בנתב"ג וכניסה ל-10 ימי בידוד במידה ומדובר בנוסעים לא מחוסנים או מחלימים".

הודו נמצאת בתקופה הקשה ביותר שלה מאז פרוץ מגפת הקורונה. 2,767 מתים נרשמו מה אתמול וכ-349,641 חולים. מאז פרוץ המגיפה מתו בהודו 192,311 בני אדם. הדאגה המרכזית היא כי הנוסעים יביאו עימם מוטציות שעמידותן לחיסון טרם ידועה. עם זאת, בהקשר הווריאנט ההודי, המכונה גם B.1.617, במשרד הבריאות מרגיעים ואומרים כי חיסוני פייזר הוכחו כיעילים נגדו. הווריאנט עשה כותרות בעיקר כי התגלו בו מוטציות שונות שרבים חששו שיהפכו אותו למידבק יותר ולעמיד בפני החיסונים. בכל העולם דיווחו בעיקר על שני וריאנטים שהתגלו בהודו, אחד בעל מוטציה כפולה ואחד עם מוטציה משולשת. אך כעת מומחים מרגיעים כי מדובר בווריאנט אחד ויחיד ולא בכמה וריאנטים.

עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית

>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול

"אין ספק שהווריאנט ההודי מטריד אותנו מאוד. קיימת חשיבות רבה לנקיטת משנה זהירות, וכרגע שדה התעופה בישראל הוא עקב האכילס שאיתו אנחנו צריכים להתמודד"

פרופ' סיריל כהן

באשר לעמידות של הנגיף מפני החיסון או מפני נוגדנים – מומחים טרם הכריעו בסוגיה ולא בטוחים שהווריאנט יכול להשפיע על רמת התחלואה ולעקוף את מערכת החיסון. "וריאנטים שנמצאו בהודו לא באמת חומקים מהחיסון", ציין לאחרונה סומיטרה דס, מיקרוביולוג מהמכון הלאומי לגנומיקה ביו-רפואית בהודו. במילים אחרות, הוא סבור כי החיסונים הקיימים ככל הנראה יעילים גם נגד הווריאנטים החדשים שהתגלו בהודו. כמו כן, הווירולוג שאהיד ג'מיל ציין מחקר שתוצאות ראשוניות שלו הראו שהחיסון של אסטרהזניקה מגן מפני הווריאנט ההודי. נוסף על כך, דס הסביר כי הווריאנטים המדוברים בעלי המוטציות הכפולות והמשולשות הם למעשה וריאנט אחד, שמכיל כמה מוטציות - ולא כמה וריאנטים שונים. 

הדאגה הרבה סביב הווריאנט ההודי נובעת לא רק מהמוטציות שהתגלו בו, אלא בשל התחלואה הגוברת במדינה והחשש שהוא הגורם העיקרי לכך. עם זאת, טרם ידוע מה בדיוק הוביל לגל החמור שפוקד את המדינה האסיאתית בימים אלה וייתכן שהווריאנט הבריטי, שנפוץ בהודו, תרם גם הוא לכך.

"משרד הבריאות לומד את הווריאנט החדש", נמסר ממשרד הבריאות, "בשלב הראשוני, המשרד הוציא אזהרת מסע ל-7 מדינות בהן התחלואה גבוהה ובהן יש סיכוי להידבק במוטציות שונות. משרד הבריאות שב ומדגיש את החשיבות להימנע מטיסה למדינות אלו, ביניהן מצויה גם הודו".

בתדרוך העיתונאים שערך מנכ"ל משרד הבריאות, הפרופ' חזי לוי, ביום חמישי הוא פירט על הדרכים להתנהגות עם החוזרים מהודו בפרט ואמר כי העובדים הזרים המגיעים ארצה יוכנסו למלוניות ויבצעו בהן את הבידוד הנדרש. כנ"ל לגבי סטודנטים המגיעים מהודו. בנוסף, אמר לוי כי בתקופה הקרובה ייכנסו לתוקף אמצעים דיגיטליים למעקב אחר הנכנסים ארצה.

מה עושים כדי למנוע את כניסת הווריאנט ההודי לישראל?

"אין ספק שהווריאנט ההודי מטריד אותנו מאוד, בייחוד לנוכח העובדה שהוא כולל שתי מוטציות - האחת ככל הנראה גורמת לו להיות מידבק יותר, והשנייה - תורמת ליכולתו להתחמק מפני מערכת החיסון ברמה מסוימת", מסביר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונתרפיה באוניברסיטת בר אילן. "השילוב בין השתיים עלול לגרום לו להיות מזיק וקטלני יותר. לפיכך, קיימת חשיבות רבה לנקיטת משנה זהירות, וכרגע שדה התעופה בישראל הוא עקב האכילס שאיתו אנחנו צריכים להתמודד. אגב, עדיין לא ברור איזה ווריאנט גורם לקטסטרופה שמתרחשת בהודו. כרגע מדברים בעיקר על הווריאנט ההודי אבל גם הווריאנט הבריטי שכיח שם מאוד".

לטענת ד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי של המאבק בקורונה ב"מכבי שירותי בריאות": "השאלה הגדולה פה היא האם החיסון עמיד בפני הווריאנט. עד כה ידוע שהוא מגן מפני רוב הווריאנטים במידה טובה. בשלב זה, כל עוד אין ממצאים אקוטיים, אני חושב שאין טעם לסגור את השמים או לאסור טיסות להודו בשלב זה. אבל אין פה נכון או לא נכון - קשה מאוד להעריך מהי הדרך הטובה ביותר לפעול בתקופה של מגפה בלתי צפויה. אני הייתי מציע להימנע כרגע מטיסות להודו אם לא חייבים לטוס, ואני יודע שמי ששב משם מחויב בבדיקה או בבידוד אם הוא אינו מחוסן או מחלים. בשלב זה, אני חושב שדי בפעולות אלה, אך הדברים נבחנים בכל רגע נתון. החדשות הטובות הן שבארץ יש רמת חסינות גבוהה ולכן אפשר להעז מעט יותר ולקחת סיכונים מחושבים. עם זאת, חשוב להמשיך לבחון את הנושא וגם לשלוט בעניין הטיסות ככל שניתן".

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (25.04.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.