האם המטושים המשמשים לבדיקת קורונה ספוגים בחומר רעיל (אתילן אוקסיד) שעלול להוביל לסרטן? התשובה הקצרה היא שבעולם הרפואה נעשה שימוש נרחב ומבוקר באתילן אוקסיד לחיטוי ציוד רפואי רב, ובכלל זה מטושים. מכיוון שלאחר החיטוי מתבצע ניקוי יסודי של החומר, מעל פני המכשיר, אין סיבה להניח שהמטושים המשמשים לבדיקת קורונה מסוכנים לבריאות.

עיקור יעיל

אתילן אוקסיד (ethylene oxide) הוא תרכובת אורגנית המכילה שני אטומי פחמן הקשורים זה לזה ולאטום חמצן, בצורה היצרת משולש. מהצד השני קשורים לכל פחמן שני אטומי מימן, כך שהנוסחה הכמותית של התרכובת היא C2H4O. הזוויות שנוצרות במבנה המשולש של המולקולה גורמות לכך שהיא אינה יציבה, לכן אתילן אוקסיד עלול להגיב בקלות עם חומרים אחרים בסביבתו. זאת גם הסיבה שהחומר נחשב רעיל ומסרטן, והוא עלול להגיב עם מרכיבים בתאי הגוף, בהם חומר גנטי, וכך להוביל לסרטן.

אתילן אוקסיד נמצא בשימוש נרחב בתעשייה הכימית. זהו חומר גלם או חומר מוצא בתהליכים רבים בייצור חומרי ניקוי, כימיקלים רפואיים, אריגים סינתטיים וחומרים שימושיים אחרים, כמו אתילן גליקול, המשמש במקומות קרים כ"אנטי-פריז", נוזל קירור למנועים בעל טמפרטורת קפיאה נמוכה במיוחד, כך שהוא אינו קופא במנוע במזג אוויר קר.

נוסף על שימושים אלה, בעולם הרפואה מנצלים את הקלות שבה אתילן אוקסיד מגיב עם הסביבה כדי לפגוע בתאים של מיקרואורגניזמים מזהמים כמו חיידקים ופטריות. תהליך העיקור הזה משמש בעיקר במוצרים עדינים, שאינם עמידים בחום גבוה מאוד, שלא כמו מכשירי מתכת למשל, המעוקרים בקיטור בלחץ גבוה. את תהליך העיקור אפשר לעשות בכמה דרכים. בשיטה הנפוצה הוא מתבצע בתוך תא שממנו שואבים את האוויר, ומזרימים פנימה חנקן ומעט קיטור, וגז אתילן אוקסיד. הגז מחטא ומעקר את תכולת התא, ולאחר מכן מסולק באמצעות כמה מחזורים של הזרמת גז חנקן בלחץ גבוה. כמות האתילן אוקסיד יורדת לרמה אפסית. מכיוון שמדובר בחומר שמתנדף לגז כבר בטמפרטורה של כ-10 מעלות צלזיוס, הסיכון שיישארו מולקולות אתילן אוקסיד על המוצר הרפואי זעיר, וגם אם נשארות מולקולות אחדות, זה הרבה מתחת לרמה המסוכנת.

גם במשרד הבריאות ציינו זו בתגובה לנושא:

"המטוש נקי מאתילן אוקסיד ובטוח לשימוש. עיקור באתילן אוקסיד הוא אמצעי מקובל לעיקור אביזרים רפואיים. הגז הינו נדיף ולאחר גמר העיקור ממתינים עד התנדפותו המלאה של הגז כך שלא נותר ממנו על המטוש. יצרן המטוש מחויב לבדוק זאת. המטושים המשמשים לנטילת דגימות מנבדקים לזיהוי קורונה מיוצרים בתהליכים מבוקרים הנהוגים בתעשיית המכשור הרפואי מזה שנים ללא כל עדות לסכנה כלשהי לנבדקים. לפי כל סטנדרט בינלאומי – המטוש נקי מאתילן אוקסיד ובטוח לשימוש".

אפשר לסכם ששימוש במוצרים רפואיים שחוטאו באתילן אוקסיד הוא כמו אכילה מצלחת שנשטפה במדיח כלים. גם אם חומרי הניקוי של המדיח מכילים מרכיבים רעילים, שלא היינו אוכלים, אנו לא נפגעים מכך משום שהכלים נשטפים היטב מכל שאריות החומר.

יש לציין עם זאת, שלא כל המטושים מחוטאים באתילן אוקסיד. ציוד רפואי אחר עובר עיקור בקרינת גמא, בעלת אנרגיה רבה. גם קרינת גמא היא גורם מסרטן, משום שהיא פוגעת קשות בתאים חיים, ולכן היא גם יעילה בעיקור. כמובן שלאחר העיקור לא נשארת קרינה על המוצרים, ואין כל סכנה בשימוש בהם.

בדיקות הקורונה, וגם הבדיקות הביתיות, הן כלי חשוב במאמץ לבלימת ההתפשטות של הנגיף, וכאמור הן בטוחות לחלוטין בשימוש לפי ההוראות.