אתם כמובן שלא חושבים ככה, אבל יש אנשים שחשים שהחובה ללבוש מסכה במרחב הציבורי פוטרת אותם מצחצוח שיניים בבוקר. הרי כשהם בחברת אנשים אחרים הפה שלהם במילא מכוסה, אז למה לדאוג מהבל הפה או לטרוח לטפל במצבים של ריח רע? אחרי הכל, היגיינת הפה והשיניים של כל אחד היא באחריותו שלו, וכל עוד זה לא הופך למטרד ציבורי – שכל אחד יעשה מה שטוב לו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ובכן מתברר שהשמחה של האנשים הללו, שהם כמובן לא אתם, הייתה מוקדמת: כאילו התפתחות של פצעי עור ויובש לא מספיקים, רופאי שיניים מזהירים כעת מפני תופעת לוואי חדשה של חבישת מסכה, אותה הם מכנים ״פה מסכה״ (mask mouth). במסגרת התופעה הזו חובשי מסכה מתלוננים על התפתחות של ריח רע מהפה שהוא חריף ועוצמתי יותר מבדרך כלל, ומובחן לא רק על ידי אנשים שנמצאים לידם כשהם ללא מסכה - אלא גם ניכר בתוך המסכה עצמה, כאשר הם פותחים את הפה.

דוקטור ראימונדי, מומחה למחלות חניכיים בניו יורק, טוען כי תופעה זו קשורה להיגיינת פה רעועה: ״אנחנו רואים הרבה אנשים שמפתחים דלקות חניכיים, שבעבר החניכיים שלהם היו תמיד בריאות, או אנשים שיש להם פתאום חורים בשיניים למרות שמעולם לא היו להם״.

מומחה חניכיים אחר בשם מארק סקלפני מסביר כי סיבה אפשרית לכך היא שאנשים נושמים דרך הפה בזמן שהם חובשים מסכה, כדי לנסות ולשאוף יותר אוויר, מה שגורם ליובש בפה. ״לכולנו יש חיידקים נורמליים בפה״, הוא אומר, ״שפועלים בשיתוף עם הרוק ונמצאים במגע עם השיניים. לכן חוסר ברוק פירושו פלאק דביק יותר שנדבק לשיניים שלנו ויוצר ריח רע״.

דוקטור בלייק בילאפס, רופא שיניים בממפיס, טוען כי הדעות עדיין חלוקות בשאלה להאם יש השלכות ארוכות טווח ל״פה מסכה״: ״בכל פעם שהפה שלנו יבש, אנחנו מגבירים את הסיכון לריקבון שיניים או מחלות חניכיים״.

עוד ב-mako בריאות:
>> "כל יום נוגעים בי אנשים שאני לא מכירה"
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> הקשר המשמעותי שבין חוסר ברזל ומחלת הקורונה

אז מה עושים בימים אלה שבהם חייבים לעטות מסכה?

המומחים ממליצים לשתות כמה שיותר מים כדי למנוע יובש בפה. זה כמובן לצד הקפדה על צחצוח שיניים רגיל ושימוש בחוט דנטלי. רצוי גם להימנע ממשקאות אלכוהוליים חריפים ומשתיית קפה עד כמה שאפשר.

אופציות נוספת, הנכונות גם בימי שגרה, הן ללעוס מסטיקים ללא סוכר כדי לנטרל את הריח, לבצע שטיפות עם מי פה באופן קבוע, לנקות את הלשון באופן סדיר ולהשתמש במשחת שיניים שמכילה אבץ.

גם לגבי ביקור מתבקש אצל השיננית לניקוי אבנית הדעות חלוקות - מצד אחד, זהו צורך חיוני בימים אלה, מצד שני ארגון הבריאות העולמי המליץ לאחרונה לדחות כל ביקור שאינו דחוף הקשור לרפואת שיניים עקב וירוס הקורונה, שכן אחת הדרכים העיקריות שבה הוא נפוץ היא נתזי רוק וחלקיקים טיפתיים שיוצאים מהפה.

״רק בגלל שאנחנו חובשים מסכות, לא לועסים מסטיק ולא דואגים שאנשים יריחו את הפה שלנו, זה לא אומר שאין לנו ריח רע״, מסכמת רופאת השיניים דליה ווקס - ״אתם עדיין צריכים להתמקד בהיגיינה אוראלית״.