שותפות "ביונטק-פייזר" הודיעה בימים האחרונים כי תפחית באופן זמני את כמות חיסוני הקורונה הנשלחים למדינות אירופה בשל "מחסור מסתמן", ונימקה את הצעד בכך שהוא יסייע לה להגביר את יכולת הייצור בחודשים הקרובים. "ביונטק" נמצאת גם כך תחת לחץ של הרשויות הגרמניות להגביר משמעותית את הייצור, בין השאר לאור העובדה שהממשלה הגרמנית השקיעה כ-200 מיליון אירו בפיתוח החיסון.

גם כך, מספר מנות החיסון שאמורות להיות מסופקות למדינות אירופה נמוך משמעותית מהכמויות שקיבלו מדינות כמו ישראל, בריטניה וארה"ב, שהזמינו מראש ואישרו במהירות את השימוש הרפואי בחיסונים של השותפות. בסך-הכול רכש האיחוד האירופי במשותף כ-600 מיליון מנות מהשותפות, בשתי עסקאות של כ-300 מיליון מנות כל אחת, אבל קיבל עד כה מיליוני מנות חיסון בלבד. הוא אמור לקבל כ-300 מיליון מנות עד סוף ספטמבר.

להפחתה בכמות החיסונים, שאמורים להישלח מדי שבוע ממרכז הייצור של החברות בפורס, בלגיה, יש השפעה בשטח. דנמרק, אחת מהמדינות האירופיות המובילות בשיעור החיסונים עד כה, הודיעה כי תפסיק באופן זמני את הרחבת מבצע החיסונים לקבוצות סיכון נוספות, בעקבות המחסור. המדינה הסקנדינבית קרובה להשלמת החיסון של הקשישים המתגוררים בבתי אבות ובדיור מוגן. דנמרק הודיעה כי בשבועות הקרובים יישמרו מנות החיסון לטובת מתן המנה השנייה של החיסון לאוכלוסייה זו, ולא יינתנו כמנה ראשונה לאוכלוסיות נוספות בסיכון.

גם באיטליה, שהתחילה את מבצע החיסונים שלה באטיות אך מאז הגבירה משמעותית את הקצב, מתנגשת ההפחתה בכמות החיסונים עם המבצע שבמסגרתו אמורים לקבל את החיסון כל תושבי בתי האבות והדיור המוגן והצוותים הרפואיים. "ביונטק-פייזר" הודיעו כי בגלל הקשיים הזמניים הן יספקו 165 אלף מנות פחות ממה שסוכם מדי שבוע, מה שהביא גם את הרשויות במדינה להכריז על כך שהמנות שיתקבלו ישמשו לזריקה השנייה, ולא כמנה ראשונה של החיסון.

איטליה חיסנה עד כה 1.1 מיליון בני אדם, אך מספר המנות שקיבלה עד כה עומד על 1.4 מיליון בלבד, והיא תלויה בהמשך האספקה כדי לספק את המנה השנייה והחשובה של החיסון. הבאים בתור לקבל את החיסון יהיו מבוגרים מעל גיל 80, לאחר מכן מעל גיל 60 ולאחר מכן חולים, מורים ושוטרים.

"פייזר-ביונטק" מסרו בהודעה לעיתונות בשבוע שעבר כי פעילות במרכז הייצור בפורס, שמטרתה להגביר את הייצור בעתיד הקרוב, כרוכה בהפחתה זמנית במספר המנות המסופקות למדינות אירופה. "למרות שהצעד יפחית באופן זמני את משלוחי החיסונים בסוף ינואר ותחילת פברואר, הוא יאפשר הגדלה במספר המנות שיסופקו בסוף פברואר ומרץ", נכתב בהודעת החברה.

"ביונטק" הודיעה כי תחל בחודש הבא בייצור של החיסון במפעל שרכשה מחברת "נובארטיס" בעיר מארבורג סמוך למטה החברה במיינץ.