לפני כשבועיים אושר חיסון הילדים בארצות הברית, ונכון למועד כתיבת שורות אלה קיבלו כבר קרוב ל-1.8 מיליון ילדים מתחת לגיל 12 את המנה הראשונה. בשבוע הבא יתחילו הראשונים מביניהם לקבל את המנה השנייה וקצת אחר כך כבר תתבהר התמונה בנוגע לתופעות לוואי נדירות – אם יהיו כאלה. לפי הערכות מומחים לא צפויות הפתעות, מה גם שבשל המינון הנמוך של החיסון לילדים נצפו אצלם פחות תופעות לוואי בניסוי הקליני, ותופעות הלוואי הללו היו נדירות מאוד גם אצל בני נוער בגילאי 12-15.

בזמן שבישראל מבצע החיסונים לילדים מתעכב בגלל עיכובים באספקה, ארצות הברית נמצאת במירוץ נגד הזמן מול הנגיף. לפי נתונים שפרסמה האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP), רואים בשבועות האחרונים במקומות רבים עלייה בהדבקה של ילדים, כך שלא מעט ילדים צפויים להידבק לפני שיספיקו להתחסן באופן מלא. למרבה המזל המחלה עוברת על ילדים בצורה קלה מאוד בדרך כלל, אבל כשמספר החולים גבוה מאוד גם שיעור סיבוכים נמוך מתבטא בהרבה מאוד סבל של אלה שבכל זאת חלו קשה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

 לדחוף את מנות הדחף

הבעיה העיקרית פה איננה הילדים, אלא המחוסנים הוותיקים. אותה דעיכה בהגנה החיסונית שנצפתה בישראל בראשית הקיץ נצפית עכשיו בעוד ועוד מדינות וקצב ההפצה של מנת הדחף (המנה השלישית) לזכאים אינו עונה על הציפיות. כיוון שכך, תחלואת המבוגרים עולה בצורה מדאיגה באירופה ובארצות הברית והופכת לבעיה של ממש.

 

לפני ארבעה חודשים הורמו לא מעט גבות בעולם כשמשרד הבריאות הישראלי החליט להמליץ על מתן מנת דחף בלי מידע קליני משמעותי על יעילותה. כעת ברור שההחלטה הזאת הצילה לא מעט חיים, ומדינות מחוסנות היטב הפנימו את זה ומעודדות את תושביהן להתחסן בפעם השלישית. בארצות הברית, שאישרה עד כה מנת דחף רק למבוגרים מעל גיל 65 ולאנשים בקבוצות סיכון, עוד ועוד מדינות, ובהן ניו יורק, קליפורניה וארקנסו, החליטו באופן עצמאי לחסן את תושביהן פעם נוספת, אף על פי שמינהל המזון והתרופות שם (FDA) עוד לא שינה את הנחייתו. לפי ההערכות, בדיון נוסף שיתקיים בקרוב ה-FDA ירחיב את ההתוויה לחיסון במנת דחף.

 

בינתיים באירופה התחלואה ממשיכה לגאות, ומדינות שמבקשות להפיץ לאזרחיהן מנות דחף נתקלות בהיענות לא מספקת. גרמניה, שחיסנה עד כה רק חמישה אחוזים מתושביה במנה שלישית, הודיעה על הרחבת חיסון הדחף לכל מי שעברו שישה חודשים מאז שחוסן במנה השנייה.

 

 גיברלטר, הטריטוריה הבריטית הקטנה שנמצאת במקום הראשון בעולם בשיעור המחוסנים נגד נגיף הקורונה, חווה כעת עלייה בתחלואה ובונה על מבצע חיסונים לילדים ועל מנת דחף למבוגרים. בהתחשב בכך שחיים שם רק כ-30 אלף תושבים, המבצע אמור להסתיים בהקדם. בבריטניה עצמה, שחיסנה עד כה 16 אחוז מאוכלוסייתה במנת הדחף, מתחילים כבר לראות תוצאות. דו"ח של רשויות הבריאות בממלכה מעיד כי השתקמה יעילות החיסון אצל בני 50 ומעלה שקיבלו את מנת הדחף.

 

 

הסגר באוסטריה נגד האזרחים הלא מחוסנים במדינה (צילום: רויטרס)
הסגר באוסטריה נגד האזרחים הלא מחוסנים במדינה | צילום: רויטרס

בישראל קבוצת הגיל של בני נוער מתחת לגיל 16, שהחלו להתחסן בחודש יוני השנה מתחילה להגיע למועד דעיכת החיסון וכנראה גם היא תזדקק בקרוב למנת דחף. ממצאי המחקרים על קבוצות גיל מבוגרות יותר הראו שחלה דעיכה בהגנת החיסון, ועד כה כל המדדים של החיסון אצל בני נוער היו דומים למבוגרים, כך שסביר להניח שנראה תופעה דומה גם אצלם. עם זאת, נכון לעכשיו עוד לא פורסמו נתונים עדכניים בנושא.

 

בפני משרד הבריאות עומדות שתי אפשרויות. הראשונה היא לנצל את ההפוגה היחסית בתחלואה ולהמתין לממצאים סרולוגיים על מצב הנוגדנים לנגיף הקורונה בדמם של המחוסנים הראשונים. במקביל יצטרכו לבקש מחברת מפייזר נתונים על מצבם של משתתפי הניסוי הקליני בחיסון לבני נוער שנעשה באביב ולהיערך למבצע חיסונים מהיר ברגע שהתחלואה תחזור לעלות. אפשרות שנייה היא להחליט שהפעם לא מחכים, ולהסתמך על פרופיל החיסון, שהוכיח את עצמו גם בבטיחות וגם ביעילות בשתי המנות הראשונות ובחיסון הדחף שניתן גם למבוגרים צעירים. אפשרות נוספת היא לרווח בין המנה הראשונה לשניה, ובכך "לחסוך זמן" במידה והתחלואה בילדים תעלה באופן משמעותי ואולי כך יהיה אפשר למנוע או לצמצם את גל התחלואה הבא.

 

מדובר בהחלטה לא פשוטה עם הרבה השלכות, שלא כולן בריאותיות. האם להסתמך על ההגנה היחסית ממחלה קשה שגם החיסון הדועך מקנה למקבליו, ועל מבצע חיסוני הילדים שיתחיל בקרוב, ולקוות שלא יידבקו הרבה מתבגרים, או להתחיל לחסן ולהסתכן בהיענות נמוכה. בקרוב ועדת המעקב על מבצע החיסונים של משרד הבריאות תידרש לענות על השאלות הללו, היות שבעוד פחות מחודש המתבגרים הראשונים יחצו את קו חמשת החודשים שנקבע כזמן המינימום לקבלת מנת דחף.

 הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון

 

תרופות וחיסונים למדינות מתפתחות

 שתי הודעות חשובות שפורסמו השבוע יכולות לשנות את תמונת התחלואה העולמית, במיוחד במדינות עניות. חברת פייזר הודיעה השבוע כי אם התרופה החדשה שפיתחה תזכה בקרוב לאישור ה-FDA, היא תמכור אותה במחיר מוזל ותאפשר את ייצורה ב-95 מדינות מתפתחות, שביחד חיה בהן יותר ממחצית אוכלוסיית העולם. לצד התרופה של חברת מרק (Merck), שהוגשה גם היא לאישור ה-FDA, התקווה היא שהצעד הזה יפחית באופן משמעותי את התחלואה הקשה ברוב מדינות העולם – כמובן בהנחה ששתי התרופות אכן יעילות כמו שהחברות מצהירות. מהלך כזה עשוי להוריד את הלחץ שמופעל על פייזר לוותר על הפטנט לחיסון שלה, שסביר להניח שהוא מנוע הכנסות מרכזי מאוד שלה כיום, במיוחד לאור הצורך הגובר במנות דחף. 

 

הודעה שניה הגיעה מהממשל בארצות הברית, שהצהיר כי ישקיע מיליארדי דולרים בהרחבת מערך ייצור החיסונים במדינה, לתפוקה של מיליארד מנות בשנה עד סוף 2022. המהלך הזה מגיע בעקבות הלחץ הבינלאומי שמופעל על הממשל, שצורך חלק משמעותי ממנות החיסון המיוצרות שם כעת כדי שיוכל לחלק לתושבי ארצות הברית מנות דחף וכעת גם חיסוני ילדים, בזמן שמדינות רבות אחרות לא מצליחות לחסן אפילו את כל האנשים בקבוצות הסיכון. מהלך כזה יגדיל את היצע החיסונים ויאפשר לעוד ועוד אנשים בכל העולם להתחסן.

 

מכון דוידסון