מחקר חדש מצא קשר בין מחלת הקורונה לפגיעה בכלי הדם במוח, מה שעלול להוביל לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי ולסיכונים רפואיים חמורים, כמו שבץ. המחקר שנערך על ידי סריקת מוחם של אנשים שמתו מקורונה גילה שהנגיף עלול להרוג תאי מוח בשם 'תאי אנדותל'. הסריקה איתרה 'כלי מיתר', שרידים של נימים אבודים שמייצגים את אותם התאים שנעלמו.
החוקרים השוו בין 2 קבוצות ומצאו עליה משמעותית ב'כלי המיתר' בקרב אלו שחלו בקורונה. זה מתחבר למחקרים שמצאו בעבר אחוזים גבוהים של פגיעה בחוש הטעם או הריח, התקפים אפילפטיים, שבץ מוחי ובלבול בקרב אלו שחלו בקורונה. לדברי החוקרים, יתכן וזה ההסבר לכל אותן תופעות שיכולות להופיע גם מספר חודשים אחרי המחלה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
המחקר נערך על ידי מדענים מגרמניה, צרפת וספרד ועל פי תוצאות המחקר הנזק ישוי להיות הפיך ונדרש מחקר המשך. "ראינו שאצל אוגרים שמפתחים צורות קטנות של קוביד-19, התופעה כנראה הפיכה, כך שנוכל לקוות שהיא יכולה להיות הפיכה גם בבני אדם". כתב מחבר המחקר וינסנט פרבוט.
מהו האנדותל?
תפקוד לקוי של האנדותל הוא סימן היכר מובהק של מחלות דם ונחשב לעיתים קרובות כאירוע המרמז על התפתחות טרשת עורקים. תפקוד אנדותל לקוי מזוהה לעיתים קרובות אצל חולים עם מחלות לב, סוכרת ולחץ דם גבוה.
תפקוד תקין של האנדותל מאפשר זרימה תקינה של דם בעורקים על ידי הפרשה של חומרים המאפשרים התרחבות של כלי הדם, ומונע הצטברות שומנים על דפנות כלי הדם, שיבוש בזרימת הדם עלול לגרום להתקף לב או שבץ מוחי.