לא שחסרות שמועות לא מבוססות בכל מה שקשור למגפת הקורונה, החיסונים והסיכונים - לאחרונה נכנס מושג חדש שכמעט ועורר סערה נוספת עם שמועות על גרסה חדשה ומאיימת של הנגיף שאמורה להתפרץ בשנה הבאה, בשם covid-22. המושג החדש הפך לויראלי ברשתות החברתיות, אחרי שרבים שיתפו את המידע המרעיש ברשתות החברתיות. אז מהיכן הגיע המושג החדש והאם יש סיבה לדאגה?

במציאות מדובר בציטוט, כנראה לא הכי מוצלח, של פרופסור לרפואה משוויץ שהתראיין ותיאר את מצב התפרצות הקורונה בשנה הבאה, והשתמש בחוסר תשומת לב בביטוי הבעייתי שעורר מיד חששות וחצאי שמועות. פרופסור סאי רדי, פרופסור חבר למערכות ואימונולוגיה סינתטית באוניברסיטת ETH ציריך, התראיין לעיתון שוויצרי בשם בלייק בשפה הגרמנית. בהתייחסו לתוכנית החיסונים ולהופעת גרסת הדלתא המדבקת הוא אמר, שאנחנו כבר לא ב-Covid-19 המקורי אלא בשלב הבא של המגיפה עם פוטנציאל מסוכן להתפשטות של גרסאות הבטא או הגמא שיהפכו למידבקות יותר, כמו גם זן הדלתא שעלול לפתח מוטציות.

"Covid-21 זו תהיה הבעיה הגדולה לשנה הקרובה. Covid-22 עלולה אפילו להחמיר ממה שאנו עדים לו כעת", אמר, בהתייחס לתהליך ההתפתחות של המגפה משנה שעברה ועד היום. הערותיו הובילו לכותרות מדאיגות, כותרת הראיון של בליק הייתה: "Covid-22 יכול להחמיר".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מכיוון שהמגיפה החלה בשנת 2019, ולכן גם המחלה נקראה Covid-19, אנשים חשבו כי פרופ' רדי חושש כי בשנה הבאה יתפתח זן נוסף, קטלני יותר מגרסת הדלתא המדבקת ביותר כיום. לא מעט תגובות רציניות אך גם משעשעות, נפוצו ברחבי הרשת. כך לדוג', פרופסור לורנס יאנג, וירולוג מאוניברסיטת וורוויק, התייחס לראיון: "קוביד -22 הוא מזעזע וספקולטיבי ביותר. "הסבירות להופעת 'גרסת סופר' שתצא בשנה הבאה כתוצאה משילוב הזנים הקיימים אינה סבירה ביותר".

מה באמת יקרה בשנת 2022?

מעבר לבחירת המילים הלא נכונה, האמת היא שאם חלילה תתגלה גרסה משודרגת של הקורונה, היא תכונה באחת מהשמות על פי הסדר של האלפא ביתא הלטיני, בדומה לזנים שכבר קיימים כמו אלפא, בטא, דלתא, גמא, למבדה - כולם זנים שונים של אותה גרסת-אב, הלוא הוא הקוביד 19, ואין להם כינוי משל עצמם שמתייחס לתאריך שבו הם התגלו. רק במקרים שבהם מתגלה נגיף מזן חדש לגמרי שאי אפשר לזהות את ההתפתחות שלו מהגרסה הקיימת והמוכרת, הוא יכונה בשם חדש עם התוספת של השנה שבה הוא נחשף.

>>התגלה נוגדן עוצמתי שמנטרל את כל זני הקורונה
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>תיאוריות הקונספירציה הכי פופולריות בקורונה

מעניין לציין בהקשר הזה שמומחים רבים מעריכים בזהירות המתבקשת כי שנת 2022 צפויה להיות השנה בה תסתיים המגיפה, בדומה למה שקרה בשנת 1918 עם מגפת השפעת, שנמשכה שלוש שנים. לדבריהם, 3 שנים מהווים מספיק זמן לאנשים לבנות חסינות באמצעות שילוב של חיסון לצד חשיפה והחלמה טבעית מזיהומים. לצד זה, אחד החששות הגדולים כמובן היא שתתפתח גרסה שונה כל כך מהגרסאות המקוריות שתהיה מסוגלת להימלט או להתחמק מההגנה שמציעים החיסונים שיש כעת.