הולנד היא המדינה האירופאית הראשונה, וככל הנראה ממש לא האחרונה, שנכנסת שוב לסגר חלקי, צעד חריף שממחיש את המצב ברחבי היבשת. נכון לעכשיו, אירופה היא מרכז המגפה העולמי עם עלייה עקבית בכל המדדים. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מקרי ההדבקה ברחבי היבשת עלו ב-7% ומקרי המוות ב-10% במהלך השבוע האחרון, מה שהופך את אירופה לאזור היחיד בעולם בתקופה הנוכחית, שבו הקורונה מתפשטת בהתמדה באופן קבוע.

מה גורם לאירופה להיות במוקד של הגל הנוכחי? על פי המומחים, שילוב של שיעורי התחסנות נמוכים, ירידה בחסינות בקרב אנשים שחוסנו לפני למעלה מ-6 חודשים, ושאננות גוברת לגבי מסכות וכללי התרחקות, לאחר שהממשלות הקלו בהנחיות בחודשים האחרונים.

"המסר תמיד היה: לעשות הכל", אמר הנס קלוגה, המנהל האזורי של ארגון הבריאות העולמי לאירופה, בשבוע שעבר. "החיסונים עושים את מה שהובטח, מונעים צורות חמורות של המחלה, ובעיקר תמותה. אבל הם הנכס החזק ביותר שלנו רק אם משתמשים בהם לצד אמצעי מניעה". מעקב אחרי שיעורי ההתחסנות ברחבי היבשת אכן מראה שלא די בחיסונים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הימים שלפני ההגבלות החדשות, הולנד (צילום: EVERT ELZINGA, AFP)
הימים שלפני ההגבלות החדשות, הולנד | צילום: EVERT ELZINGA, AFP

סגר חלקי והגבלות ללא מחוסנים

שיעורי ההתחסנות הגבוהים ביותר הם בדרום אירופה, כאשר בפורטוגל, מלטה וספרד האוכלוסייה מחוסנת ביותר מ-80% בשני חיסונים, איטליה לא נמצאת הרחק מאחור עם 73% מחוסנים. שיעורי העלייה במקרי הקורונה במדינות אלו אמנם נמוך יותר (בסביבות 100 מקרים יומיים למיליון אנשים), אך גם שם יש עליה עקבית בכל המדדים בימים האחרונים.

גם הולנד, צרפת וגרמניה, שבהן שיעורי החיסונים נחשבים לגבוהים יחסית, חוות עלייה משמעותית בשבועות האחרונים מה שגרם להן לנקוט בצעדים חריפים.

הולנד, שחיסנה 73% מאוכלוסייתה, נכנסה לסגר חלקי של שלושה שבועות החל מאתמול, במסגרתו נסגרו ברים, מסעדות וחנויות חיוניות החל מהשעה 20:00, חנויות ושירותים לא חיוניים יהיו סגורים משעה 18:00, והתכנסויות ביתיות יהיו מוגבלות לארבעה אורחים. זאת לאחר שמספר החולים שבר לשיאים חדשים (מעל 13,000 מקרים מידי יום, עלייה של מאות אחוזים בשבועות האחרונים).

כמעט 70% חוסנו בצרפת, מה שלא נראה כרגע כתעודת ביטוח מספקת. "מה שאנו חווים בצרפת נראה בבירור כמו תחילתו של גל חמישי", אמר שר הבריאות, אוליבייה ורן, בשבוע שעבר, כאשר ממוצע המקרים חדשים, למרות שהוא עדיין נמוך יחסית, מטפס בהתמדה. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי החל מה-1 בדצמבר, בני 65 ומעלה ואנשים בקבוצות סיכון שלא זכו לזריקה שלישית, לא יהיו זכאים יותר לכרטיס בריאות, ובמקביל תורחב תכנית הבוסטר לגילאי 50 ומעלה. כרטיס בריאות המראה הוכחה לחיסון, החלמה או בדיקה שלילית, מאפשר להיכנס לחנויות, ברים ומסעדות.

גרמניה, שבה 66.5% מהאוכלוסייה מחוסנת, רשמה בשבוע האחרון את שיעורי ההדבקה היומי הגבוה ביותר שלה בשנתיים האחרונות, עם 48,640 מקרים חדשים. מיום שני, בברלין, רק אנשים שחוסנו או החלימו לאחרונה יורשו לבקר במסעדות, בתי קולנוע ומספרות. שר הבריאות הפדרלי, ינס ספן, הציע ביום שישי אף כללים דומים לכניסה לאירועים ציבוריים שאולי יחולו בקרוב.

המדינה שמתכוננת לגל שני (צילום: JOHN MACDOUGALL, AFP)
קורונה בגרמניה | צילום: JOHN MACDOUGALL, AFP

רוב המתים אינם מחוסנים

במדינות אחרות המצב כאוטי הרבה יותר. עם שיעור החיסון הנמוך ביותר (62.8%) ושיעור ההדבקות הגבוה ביותר (יותר מ-1,000 מקרים יומיים למיליון) של כמעט כל מדינות מערב אירופה, אוסטריה הטילה סגר תקדימי רק על אנשים לא מחוסנים במחוזות שנפגעו הכי קשה. לא מחוסנים יורשו לצאת מביתם רק לצרכים חיוניים כמו קניית מזון, תרופות ועבודה.

לרומניה ובולגריה יש את שיעורי התמותה היומי הגבוהים ביותר של הגוש המזרחי, עם כמות של כ- 22 איש למיליון - יותר מפי 30 מהשיעור בצרפת, ספרד ופורטוגל. למרות אספקת החיסונים, שתי המדינות חיסנו את השיעור הנמוך ביותר של אוכלוסיותיהן מכל מדינות האיחוד האירופי: רק 34.5% מתושבי רומניה קיבלו שני חיסונים, ו-23 מתושבי בולגריה. שני המדינות הטילו לאחרונה הגבלות קשות.

לסיום, יש עדיין לא מעט דרכים להתמודד עם המגפה בשלב הזה. "רוב המאושפזים והמתים מקוביד-19 כיום, אינם מחוסנים במלואם", אמר הנס קלוגה, והוסיף שהרשויות חייבות להאיץ את השקת החיסונים, כולל זריקות בוסטר לקבוצות בסיכון, לצד שמירה יום יומית על כללי הבריאות. הוא ציטט את ההערכות של ארגון הבריאות העולמי כי שימוש רציף במסכה יכול למנוע כ-200,000 מקרי מוות במצטבר. "אמצעי המניעה כאשר הם מיושמים באופן נכון ועקבי, מאפשרים לנו להמשיך בחיינו", אמר קלוג. "אמצעי מניעה אינם שוללים מאנשים את חירותם, הם מבטיחים זאת".