בין הסיבות להתפשטות הווריאנטים החדשים של נגיף הקורונה בישראל, ניתן למנות את הכניסה של אלפי ישראלים שחוזרים מחו"ל. ישראל כמו מדינות רבות העולם הקימה מערך בדיקות שנועד לאתר את החולים לפני שהם טסים או חוזרים מחו"ל, אולם מעדויות שהגיעו ל-mako בריאות עולה כי ישראלים רבים פיתחו שיטות שנועדו להתגבר על מערך בדיקות הקורונה. הערכה היא שאלפי ישראלים זייפו בדיקות קורונה ועלו מאומתים על טיסות. "אתה לא רוצה להיתקע בחו"ל", אמר לנו אחד מהם.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

משנים פרטים ומגרגרים מי מלח 

ישראלי שלא מזמן חזר מחו"ל, סיפר לנו ש: "יש הרבה מאוד שיטות לזייף את התוצאות. אופציה עיקרית זה שאתה שם מי מלח בפה וזה גורם ליובש. כשמכניסים את המטוש, לא משנה כמה עמוק וכמה יסובבו - אין נוזלים ואז הבדיקה יוצאת שלילית".

כדי שהבדיקה תצא אמינה, המטוש אמור לאסוף דגימות רוק ונוזל מחלל הפה והאף. כאשר הנוזלים לא קיימים הדבר פוגע באמינות הבדיקה. מעדויות שהגיעו לידינו, עולה שהשיטה הזו עברה מפה לאוזן ורבים טוענים שזה עובד והם הצליחו לחזור לארץ למרות שבבדיקה ביתית שעשו לפני הטיסה היו חיוביים.

אותו ישראלי סיפר שבמקרה אחר, כשחזר מאומן הוא פשוט לקח תוצאות בדיקה של מישהו אחר. "גילינו שאין סנכרון בין המערכות ולכן לקחתי תוצאות בדיקה של מישהו אחר שהיה איתי ושיניתי את הפרטים". לפחות על פי העדויות שהגיעו לידינו, גם שיטה זו נפוצה בעיקר במדינות מזרח אירופה, שם כמעט ולא קיימת הקפדה. במקרים אחרים מה שעשו זה לשלוח מישהו שדומה למאומת עם הדרכון של המאומת וכך לקבל תוצאה שלישית ולחזור לארץ.

בדיקת קורונה בנתב"ג (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
אילוסטרציה. למצולמים אין כל קשר לכתבה | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

"שיניתי במחשב את התוצאות"

ישראלי אחר איתו שוחחנו שחזר לאחרונה מחו"ל, סיפר שהוא עשה את הבדיקה שמחייבים לפני הטיסה לישראל. "הגיעה תוצאה חיובית. אני הרגשתי טוב וגם היה לי ברור שאין לי אפשרות כלכלית להיתקע בחו"ל. אז עם העורך תמונות הכי פשוט שיש בטלפון שיניתי את התוצאה של הבדיקה בצילום מסך שעשיתי למייל, וכשהצגתי את זה, רק נתנו איזה מבט מהיר וזהו".

אדם נוסף שחזר לפני חודשיים מאחת ממדינות מזרח אירופה, העיד גם הוא כי שינה את תוצאות הבדיקה. "שיניתי במחשב את תוצאות הבדיקה שעשיתי לפני החזרה לישראל. הבנו מישראלים אחרים שהיו איתנו שאין דרך לעלות על זה כי אין איזה סנכרון בין המחשבים באירופה לישראל. רק כשחזרתי לארץ עשיתי כאילו בדיקה ביתית ודיווחתי שאני חולה. לא רציתי להיתקע שם".

מהעדויות עולה שהשיטות האלה, משמשות ישראלים רבים שמתעתדים לטוס לחו"ל. אחד מהם העיד בפנינו כי עשה זאת מטעמים כלכליים. "סגרתי טיסה מראש ולא הרגשתי שיש לי תסמינים. אף אחד לא היה מפצה אותי על הטיסה בזמן כל כך קצר. שמעתי מחברים על הדבר הזה עם המי מלח וזה באמת עבד. אני יודע שזה בעייתי אבל החברות או אף אחד אחר לא היה מחזיר לי את הכסף וגם ככה הרגשתי בריא".

"מחפפים בבדיקה במיוחד שיש תינוק בוכה"

במקרים רבים גם בודקי הקורונה בישראל לא מקפידים על הנחיות הבדיקה. בשיחה עם אחד מהם עולה,  כי גם הם מכירים את השיטות לזיוף הנתונים כמו השיטה של מי המלח. "יש עוד הרבה שיטות לפגוע בבדיקה", אמר לנו אחד מהם. "אני יכול להגיד משיחות של מי שעובד איתי בבדיקות, שאין לנו מה להיכנס לכל הסיפור הזה כי גם ככה כל הזמן משנים את ההנחיות. אתה כבר לא יודע מה נכון או מה לא נכון, אז מחפפים בבדיקה במיוחד כשמביאים לך ילד או תינוק שבוכה".

מ', ישראלי שנסע לאחרונה לסיני מתאר כי הבדיקות אינן נעשות כנדרש. "ביקשתי שיעשו לבת שלי שהיא תינוקת, את הבדיקה בעדינות. אז הם עשו לה עם המטוש מחוץ לפה בכלל, על השפתיים. שאלתי אותם מה העניין, הם אמרו לנו בסדר בסדר, גם לנו נמאס מכל הדבר הזה. כנראה שיש סוג של אנרכיה ביניהם לכל מה שמעליהם".

הוא הוסיף שבמעבר הגבול בדרך חזרה, הוא שוחח עם הבודקים. "אמרתי להם, אתם יודעים שיש הרבה שמזייפים והם אמרו לי: 'אותנו זה לא מעניין. גם ככה אנחנו לא מבינים מה קורה'. גם הבדיקה בחזור הייתה מאוד שטחית. בסוף אתה פשוט לא רוצה להיתקע בחו"ל או להפסיד את הטיסה".