בין שמתחשק לכם להתפנק במוקפץ ריחני שישכיח מכם את הצרות, ובין שמעולם לא ניחנתם בכישורי בישול – האפשרות להזמין מזון שיגיע לפתח הבית נראית כמו אופציה לא רעה בכלל בימים אלה, כשבתי הקפה והמסעדות סגורים. האם משלוחי מזון בתקופה הנוכחית באמת מומלצים, או שווירוס הקורונה עלול לעבור גם באמצעות מזון? ומה עדיף –להזמין טייק אויי או לקנות בסופר מצרכים ולהכין בבית?
פרופ' שי אשכנזי, דיקן בי"ס לרפואה באוניברסיטת אריאל ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, מסביר שאם ההתלבטות היא בין לעמוד בתור בדוכן הפיצה או להזמין הביתה, כדאי להעדיף את האופציה השנייה: "בימים אלה אני מציע לציבור להימנע ככל שניתן מיציאה מהבית. לפיכך, אם הכנת האוכל כרוכה בהליכה לסופר, כדאי לנסות למצוא דרכים בטוחות יותר, כמו להזמין משלוח של מצרכים הביתה או לקנות אוכל מוכן שמגיע עם שליח".
לדבריו, הסיכון הגדול ביותר להדבקות טמון בחשיפה לאדם חולה. "אמנם ידוע שנגיף הקורונה מסוגל לשהות על גבי משטחים במשך כמה ימים, אבל הסיכוי הגדול המשמעותי ביותר להדבקה מתרחש בעת חשיפה לאנשים ופחות בעת מגע עם משטחים. לכן, אם האופציה היא להזמין מנה מוכנה הביתה או ללכת לסופר כדי לקנות מצרכים כדי להכין אותה, מובן שעדיף לא לצאת מהבית ולנצל את שירות המשלוחים".
>> ומאילו מזונות כדאי להתרחק בסופרמרקט בימים אלה?
איזה סוג מזון מוכן נחשב בטוח יותר לאכילה?
"החדשות הטובות הן שנגיף הקורונה לא שורד בטמפרטורות גבוהות. לכן כדאי להעדיף מאכלים מבושלים או אפויים על פני מזונות קרים כמו סלט. עם זאת, כדאי להביא בחשבון שגם מאכל כמו פיצה לוהטת שיצאה מהתנור יכול לעבור תחת ידי אדם חולה לאחר האפייה, ולכן אם יש אפשרות – כדאי לחממה שנית בתנור הביתי בטמפרטורה של 100 מעלות לפחות".
האם יש מקומות שמהם בטוח יותר להזמין מזון מוכן?
"במידה מסוימת כן. מקום שלא מעסיק עובדים חולים ומצוננים, שבו משתמשים בכפפות בעת הכנת האוכל למשל הוא מקום בטוח יותר. מובן שקשה מאוד לדעת אילו בתי עסק מקפידים על כללים נאותים, ולכן תמיד אפשר לנסות לשאול לפני שמבצעים הזמנה".
עוד על נגיף הקורונה:
>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> "הקורונה היא סתם מגפה עם יחסי ציבור"
>> האם זו הסיבה שהקורונה היכתה חזק באיטליה?
ומה כדאי לעשות כשמקבלים את המשלוח?
"ראשית, כדאי לבקש מהשליח שיניח את ההזמנה בפתח הדלת ולהימנע ממגע עמו. שנית, חשוב להשתמש בכפפות חד פעמיות בעת ההזמנה, ולאחר פתיחת האריזה – לזרוק אותן לפח, ובכל מקרה כדאי גם לשטוף ידיים לפני שאוכלים. נוסף לכך, כדאי לחטא את אריזת המזון באמצעות אלכוהול, מגבוני חיטוי או אקונומיקה ולהיפטר ממנה לאחר השימוש".
רק אל תשכחו להשאיר טיפ, בתאבון!