המבורג תהפוך בסוף השבוע למעין מעבדת-ניסויים גרמנית בתחום המאבק בקורונה. החל משבת, עסקים רבים בעיר כמו מסעדות, ברים ותיאטראות, יקבלו את האפשרות להכניס מבלים ללא הגבלת כמות וללא שמירת מרחק, בתנאי שמדובר רק במי שחוסנו נגד נגיף הקורונה או החלימו בחצי השנה האחרונה.

העסקים שיבחרו לעשות זאת יהיו פטורים מהגבלות בתחום הקורונה. אם, לעומת זאת, הם ירצו לכלול בין לקוחותיהם גם מי שמציגים בדיקה שלילית עדכנית - הם יהיו חייבים במגבלות מקום ומרחק, כמו גם לביקורות אפשריות מצד הרשויות. בכל מקרה, הנוכחים אמורים לחבוש מסכות, אך הדבר אינו תקף לגבי אכילה ושתייה.

לכאורה, תוצאות הניסוי כבר ידועות מראש על בסיס התקדים הישראלי. הסרת המגבלות בישראל, כולל חובת המסכה, ביחד עם הדעיכה ביעילות החיסון ובשילוב עם תפוצת זן הדלתא, חשודים בכך שהביאו להתפרצות משמעותית בארץ בשבועות האחרונים. אבל בגרמניה מתעלמים באלגנטיות בשלב זה ממה שקורה בישראל - בין אם בכוונה או משום שהם סבורים שהמקרה הישראלי שונה - ודבקים בתפיסה לפיה מחוסנים שקולים למי שאינם יכולים להידבק ולהדביק, במיוחד אם מוטלת חובת מסכה על הנוכחים.

הצעד משקף את ההטבות שהרשויות בגרמניה מנסות להציג בפני מחוסנים, וגם את הרצון לשקם את הכלכלה שעדיין לא חזרה לרמתה מלפני מגפת הקורונה. גרמניה מפגרת בכמה חודשים אחרי ישראל מבחינת קצב החיסונים, אולם הגיעה באחרונה לשיעור דומה של אוכלוסייה מחוסנת, לפי נתוני Our World in Data ולפני ההתחשבות בחיסונים השלישיים. כדי להגביר את הקצב עוד יותר, לפני החורף, הודיעו הרשויות כי מה-10 באוקטובר הבדיקות המהירות - המשמשות חלופה למי שלא התחסנו ועדיין מעוניינים להיכנס לחנות, מסעדה או תיאטרון, למשל - יהיו כרוכות בתשלום. צעד זה אמור להניע תושבים רבים להתחסן ולו רק בשל החיסכון הכספי.

כאמור, המבורג לקחה את ההטבות צעד אחד קדימה, ומעניקה כעת גם לבתי עסק את האפשרות לפעול רק בשביל מחוסנים ומחלימים. המודל נקרא G2 - קיצור של "מחוסנים ומחלימים" (בגרמנית), ונבדל ממודל ה-3 G שאומץ ביתר מדינות המחוז (קיצור של "מחוסנים, מחלימים ונבדקים"). הקואליציה השולטת בעיר (סוציאל-דמוקרטים וירוקים) החליטה כבר בשבוע שעבר על הצעד, והודיעה לעסקים הרלוונטיים: מסעדות, בארים, חנויות מכולת, תיאטראות, בתי קולנוע ועוד.

מצד העסקים בעיר נשמעו אנחות רווחה, אך גם ביקורת. "אלה החוקים היחידים שבעזרתם ברים יכולים להרוויח משהו", אמרה נציגת סקטור הגסטרונומיה והמשקאות בעיר. אחרים היו יותר סקפטים. הם אמרו כי מוקדם מדי ליישם את התוכנית, לפני שכל האוכלוסייה הרלוונטית התחסנה. "רק כ-60% מהאורחים שלנו מחוסנים, זו תהיה מכה לעסקים", אמר בעל מסעדה לרשת שידור מקומית. מצד שני, המסעדות גם דואגות ממחסור בעובדים, משום שחלקם בוחרים שלא להתחסן ועבדו במצב הנוכחי בעזרת בדיקות שליליות מהירות, המסובסדות על ידי הרשויות. "נאלץ לחפש החל מסוף הקרוב אך ורק עובדים מחוסנים, זה ישנה את המצב בין-לילה", אמר בעל מסעדה אחרת.

חלק מבתי הקולנוע בעיר, עם זאת, הודיעו כי הם נאמנים לכללי ה-G3 הקודמים. "הלקוחות שלנו רוצים לשמור מרחק אחד מהשני, ואנחנו רוצים לתת להם את זה. זו הסיבה שנמשיך במתכונת הנוכחית", אמר בעל רשת קולנוע לרשת הטלוויזיה NDR. אולם הקונצרטים החדש של המבורג, בו פועלת התזמורת הסימפונית של העיר, הודיע כי כל האירועים שכבר החלה מכירת הכרטיסים אליהם יהיו כפופים עדיין לחוקי ה-G3, כך שאולי רק בנובמבר יתחילו לאמץ את המודל החדש.

נראה כי באופן כללי, גרמניה צועדת לעבר הקלות בהגבלות בשל מגיפת הקורונה, למרות שמספר המקרים עולה מדי שבוע ושיעור התחלואה כבר דומה לזה שנרשם במאי - כ-9,000 מקרים חדשים ביום. הממשלה הודיעה על כוונתה לזנוח את שיעור התחלואה כמדד שיחייב צעדי סגר (צעד שעדיין תלוי באישור הבונדסטאג בעוד כשבועיים), והמועדונים בברלין הודיעו כי ישובו לפעול החל מסוף השבוע הנוכחי תוך שמירה על הכללים, כולל חבישת מסכות מגן במהלך הבילוי.

כעת, מדינות מחוז אחרות ברחבי בגרמניה, וגם השלטון הפדרלי - יהיה הרכבו אשר יהיה אחרי הבחירות בחודש הבא - בוחנים מקרוב גם את שיעור התחלואה בהמבורג, וגם את ההיענות מצד העסקים, כדי לראות אם יש בתוכנית החדשה הגיון כלכלי ואפידמיולוגי.