וריאנט האומיקרון ממשיך להתפשט בישראל ובעולם. במקביל מתפרסמות בשעות האחרונות תחזיות מטרידות של מנכ"ל מודרנה, סטפן בנסל, שהעריך כי יעילות החיסונים תהיה פחותה ביחס לווריאנטים קודמים. "אני חושב שתהיה ירידה מהותית", אמר בנסל בריאיון ל"פייננשל טיימס" הבריטי, והוסיף כי מבדיקה שלו עד כה, יעילות החיסון תפחת, "כל המדענים שדיברתי איתם, הם אומרים 'זה לא הולך להיות טוב'". מנגד, מנכ"ל פייזר, אלברט בורלא העריך כי מי שהתחסן במנה השלישית מוגן מפני הווריאנט החדש.

מול הקולות המאיימים מחד והמרגיעים מאידך, פרופסור ברבש קובע בשיחה עם MAKO בריאות באופן נחרץ, שייקח עוד כמה שבועות עד שנדע מהי יעילות החיסון אל מול זן האומריקון. "אני יודע שזה יומרני להגיד כזה דבר, אבל אני חושב ששניהם (המנכ"לים) לא יודעים כלום. צריך להבין איך לומדים האם החיסון יעיל נגד הווריאנט או לא", מסביר ברבש. "בדיקה ראשונה מידית זאת בדיקת מעבדה, לוקחים פלזמה של מחלימים או מחוסנים או מחלימים שיש בה נוגדנים, מחדירים את הווירוס ורואים אם הנוגדנים תוקפים אותנו. זה, ככל הנראה, ייתן לנו תשובה בסוף השבוע".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הוא ממשיך ומסביר כי "אופציה שנייה מעבדתית זה שבונים וירוס וירטואלי עם הספייק של הווריאנט החדש ועושים את אותו הדבר, בודקים האם זה מנטרל את הווירוס הווירטואלי. אלו שתי בדיקות המעבדה שעושים בכדי לבדוק את היעילות".

ברבש מוסיף כי "התשובה האמיתית שמתייחסת למעשה לכל המנגנונים של מערכת החיסון שלנו, זה רק כשנראה כמה אנשים שחוסנו או החלימו נדבקו בווריאנט החדש. זו תהיה התשובה האמיתית וזה לוקח זמן עד שאוספים את הנתונים כאשר כל עוד יש מעט נדבקים קשה להסיק את המסקנות. ככל שיהיו יותר נדבקים תהיה אפשרות לעשות אנליזה וזה ייקח מספר שבועות. יכול להיות שהתשובות המעבדתיות יתנו לנו איזושהי תשובה בעוד שבוע על משהו בהיבט הנוגדנים, האם אנשים שקיבלו את החיסון של פייזר או מודרנה מתנהגים בצורה כזאת או אחרת, אבל התשובה האמיתית עד כמה החיסון יעיל נגד הווריאנט תבוא מהשטח".

עלייה משמעותית בתחלואה בדרום אפריקה

ד"ר שרון אלרעי-פרייס סיפרה היום (ג') כי צפויה להיערך עוד היום שיחה בין בכירי משרד הבריאות למקביליהם בדרום אפריקה, בכדי לקבל עדכונים על מידת יעילות החיסון נגד הווריאנט החדש. לדברי פרייס: "הווריאנט הזה הוא ממש כמו זן חדש. הוא נצמד לתאים וחודר לגוף. בדרום אפריקה יש עלייה משמעותית בתחלואה. רובם שם לא מחוסנים אבל רואים גם מחוסנים".

פרופסור ברבש מבין שכל אמירה או כותרת בדבר יעילות החיסון לחיוב או שלילה מייצרת פחד בציבור או מעודדת את מתנגדי החיסונים. "אמירות כאלה הם יותר בגדר של משאלת לב מאשר בגדר של מדע". ומה להערכתו גם למנכ"לים לצאת בכאלה הכרזות נחרצות? "התקשורת", אמר, כשהתכוון ללחץ שהמדיה מייצרת.