עד כה זוהו מעל 50 סימפטומים שונים של לונג קוביד, החל מעייפות, התסמין הנפוץ ביותר ועד כאבי ראש, פגיעה בזיכרון ואף קשיי נשימה. חלק מהתסמינים המדווחים, מזוהים עם מצב פיזי של חוסר בפעילות גופנית כמו קוצר נשימה, כאבי ראש וכאבי פרקים, ויש כאלו שבשל כך התחילו להתאמן אך גילו שזה דווקא מוביל להחמרת הסימפטומים עד כדי מצב של עייפות מוגברת שגורמת לחוסר ריכוז, דופק מואץ במהלך שעות היום וכאבי שרירים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
נטלי למברט, מדענית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אינדיאנה, אספה נתונים מדיווח עצמי של יותר ממיליון חולי לונג קוביד באמצעות שיתוף פעולה עם Survivor Corps, קבוצת תמיכה בפייסבוק לאנשים שחלו בקורונה. מהנתונים עולה שמטופלים רבים סיפרו שהרופאים שלהם יעצו להם להתאמן, אבל רבים מהם דיווחו שכשהם עשו זאת, הם הרגישו גרוע יותר לאחר מכן.
החמרה זו בתסמינים לאחר עיסוק ולו במעט פעילות גופנית - מה שנקרא לפעמים "חולשה שלאחר מאמץ" (post-exertional malaise), אוששה במחקר שפורסם באוגוסט האחרון. החוקרים ביצעו סקר מקוון של 3,762 אנשים עם לונג קוביד, וגילו ש-89% מהם דיווחו על חולשה לאחר מאמץ.
התסמינים השכיחים של לונג קוביד, ואלו שפחות
הגורמים שמעלים את הסיכון לפתח לונג קוביד
איך חיסון הקורונה משפיע על הלונג קוביד?
ירידה בקצב הדופק
ממחקרים שונים שנעשו בשנה האחרונה זוהו מספר "שיבושים" במערכות הגוף בקרב מחלימי קורונה, שעשויים שמתקשרים לקושי לחזור לפעילות גופנית לאחר ההדבקה. במחקר שפורסם בנובמבר האחרון, חוקרים מאינדיאנה חקרו 29 נשים שנמצאו חיוביות לקורונה כשלושה חודשים קודם לכן מול קבוצה נוספת של 16 נשים שלא חלו בנגיף. כל הנשים עברו מבחן הליכה של 6 דקות (6MWT), הערכה רפואית שקובעת את סובלנות הפעילות הגופנית של הנבדק.
הנשים שנדבקו בקורונה הראו ירידה איטית יותר בדופק לאחר מבחן ההליכה לעומתהמשתתפות שלא חלו. אלו שדיווחו על קוצר נשימה כסימפטום של לונג קוביד היו בעלי תגובת דופק נמוכה יותר במהלך הבדיקה מאלו שלא חוו את הסימפטום הזה.
החוקרים גם מדדו את זמן ההתאוששות לאחר מאמץ. הדופק. קצב הלב נוטה לרדת מיד לאחר פעילות גופנית מאומצת, והתאוששות קצב הלב מודדת את הירידה בקצב הלב לאחר הפסקת הפעילות הגופנית. החוקרים מדדו את קצב הלב של המשתתפים בתום כל דקה במהלך 5 דקות לאחר מבחן ההליכה.
הנשים שנדבקו הראו ירידה פחות משמעותית בקצב הלב בדקה אחת לאחר השלמת הבדיקה, מאשר אלו שבקבוצת הביקורת. עיכוב כזה בהתאוששות הדופק קשור לירידה ביכולת הפעילות הגופנית. "ברור שמשהו קורה שמפריע לתגובה הרגילה הזו", אמר סטיבן ג'יי קרטר, מחבר המחקר.
השפעה על זרימת הדם
מחלימים רבים סובלים מתסמינים שעשויים לרמוז לאפשרות של תסמונת טכיקרדיה תנוחתית (POTS), הפרעה שמשפיעה על זרימת הדם. אנשים שיש להם POTS, מערכת העצבים שלהם לא מצליחה לווסת את כלל הפעילויות שהיא אמורה לשלוט בהם באופן אוטומטי, כמו דופק, לחץ דם, הזעה וטמפרטורת הגוף. פעילויות שחייבות להיות מווסתות בעיקר במהלך אימון גופני.
התסמונת מאופיינת בעליית דופק של כיותר מ-30 פעימות לב בדקה במבוגרים ו-40 פעימות בדקה אצל ילדים - שלוש דקות לאחר מעבר בין שכיבה לעמידה.
תסמונת עייפות כרונית
יש לא מעט הקבלות בין תסמיני הלונג קוביד לתסמונת עייפות כרונית, שבשנת 2015 הוכרזה רשמית כמחלה. עייפות כרונית כוללת עייפות חמורה, בעיות זיכרון ובעיות קוגניטיביות, ולעתים קרובות כאבי שרירים או מפרקים. במשך עשרות שנים, רופאים ייעצו לחולי עייפות כרונית שפעילות גופנית תשפר את הסימפטומים, אך עבור חולים רבים, פעילות גופנית החמירה את הסימפטומים שלהם וכעת אינה מומלצת יותר.
בשנת 2021, ד"ר דיוויד סיסטרום, רופא ריאתי וטיפול נמרץ בבית חולים בבוסטון, חקר 160 חולי עייפות כרונית, וגילה שכשהם התאמנו, הם חוו סימפטומים רבים בדומה לאלה שנצפו בחולי קוביד ארוכים, בעוד שנבדקים אחרים לא חוו זאת.