ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו ומשפחתו עזבו את ביתם בבירת המדינה אוטווה למקום סודי, על רקע מחאתם של עשרות אלפי נהגי משאיות שהתאספו מול הפרלמנט, כדי למחות נגד מדיניות הבידודים כלפי לא מחוסנים. משרד ראש הממשלה הודיע כי אינו יכול לדווח על מקום הימצאו של טרודו מסיבות ביטחוניות. כל זה קורה בתגובה ל"שיירת החירות"- מחאה של נהגי משאיות שאינם מחוסנים וחוייבו בבידוד, לאחר שעברו את הגבול המשותף בין קנדה לארה"ב.  

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"מיעוט שוליים קטן"

שיירה של מאות משאיות שזכתה לכינוי "שיירת החירות", החלה את דרכה לפני כשבוע ממערב המדינה לכיוון הבירה. המחאה המקורית כוונה נגד הדרישה של הממשלה לנהגי משאיות לא מחוסנים להיכנס לבידוד בכניסתם מארה"ב, אך סחפה עוד אלפי מתנגדים למדיניות הממשלה ומגבלות הקורונה. עד כה, 82% מהקנדים בני חמש ומעלה חוסנו נגד הקורונה, ובקרב מבוגרים, הנתון מגיע לכ-90% מחוסנים.

מחאת נהגי המשאיות בקנדה (צילום: Reuters)
צילום: Reuters

במהלך השבוע שעבר, כינה טרודו את נהגי המשאיות "מיעוט שוליים קטן", לפני ששיירה של מאות כלי רכב גדלה ככל שהתקרבה לבירת קנדה. ביום שישי טרודו כבר אמר בהודעה לתקשורת שהוא מודאג שהמחאה תהפוך לאלימה, אך עדיין טען שהשיירה אינה מייצגת את דעותיהם של הקנדים, והוסיף כי תפיסת העולם של נהגי המשאיות - אותן תיאר כ'אנטי מדע, אנטי ממשלה ואנט חברה' - מהוות סיכון לא רק לעצמם אלא גם לקנדים אחרים. 

בהודעה נוספת הבהיר טרודו, שנמצא בימים האחרונים בבידוד לאחר שאחד מילדיו נמצא חיובי, שמדיניות הממשלה אינה עומדת להשתנות: "מה שאנו שומעים מכמה אנשים הקשורים לשיירה הזו הוא לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת", אמר. "אנחנו יודעים שהדרך לנצח את המגפה הזו היא לחסן את כולם. הרוב המכריע, קרוב ל-90% מהקנדים, עשו בדיוק את זה".

מגנים על החירות יותר ממנהיגי ארה"ב

תנועת המחאה צברה תאוצה ככל שהתקדמה לבירה וביום חמישי אף קיבלה תמיכה ממייסד טסלה, אילון מאסק, שצייץ בטוויטר, "נהגי משאיות קנדיים שולטים". איש העסקים שהצהיר בעבר כי הוא ומשפחתו לא יתחסנו כי  אינם מצויים בסיכון, גם צייץ שבחים לנהגי המשאיות וכתב: 'אם תפחיד אנשים מספיק, הם ידרשו להסיר את החופש. זו הדרך לעריצות״. גם נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ חיזק את המוחים במהלך עצרת בקונרו, טקסס, בשבת בערב, וטען שהמפגינים באוטווה עושים יותר כדי להילחם ולהגן על "חירויות אמריקאיות", מאשר מנהיגי ארה"ב. 

החשש העיקרי של המשטרה היה לקראת הגעתם של המפגינים לפרלמנט בשבת. גולשים ברשתות החברתיות, שקשריהם עם מפגיני השיירה אינם ברורים, קראו למפגינים לתקוף את הפרלמנט, בסגנון המרד ב-6 בינואר בקפיטול האמריקאי. בתמונות וסרטונים מהאירוע אמש היה אפשר לראות כרזות עם דרישה לחופש לצד סיסמאות נגד ראש הממשלה ג'סטין טרודו, על ידי אלפי מפגינים שהביעו חוסר שביעות רצון מהממשלה. 

מהמשטרה נמסר כי עד סוף היום צפויים להגיע כ- 10,000 בני אדם, והערכות שונות נעו בין עשר לעשרים אלף נהגי משאיות. אתמול בערב מארגני השיירה שלחו לוח זמנים נוסף לארועי יום ראשון, כולל תפילה ומסיבת עיתונאים.

"נשארים כאן עד שנוכל לחזור לעבודה"

גם קנדה וגם ארצות הברית הטילו את הדרישה לבידוד שמשפיעה על נהגים שחוצים את הגבול שבין המדינות (9,000 ק"מ) - הגבול הארוך בעולם. על פי הדרישה החדשה שהוטלה על נהגי המשאיות באמצע ינואר, כל נהגי המשאיות הקנדיים שאינם מחוסנים חייבים להיכנס לבידוד בעת נסיעה חזרה מארה"ב. "ברית המשאיות הקנדית" העריכה כי כ-15% מנועי המשאיות, עד 16,000 נהגי משאיות, אינם מחוסנים באופן מלא.

מה יקרה הלאה? נהג משאית בשם מר ג'ונקרס אומר שהוא מוכן להישאר באוטווה לטווח ארוך. "הכוונה היא בעצם להישאר עד שיבוטלו כל המנדטים האלה. יש אנשים שיכולים להישאר יום אחד, יש אנשים שיכולים להישאר חמישה ימים אבל כל נהגי המשאיות רגילים לקמפינג במשאיות שלהם כל השבוע. אנחנו נשארים כאן עד שנוכל לחזור לעבודה".