מדי שנה מאובחנים בישראל כ-2800 חולים חדשים בסרטן ריאות, המהווה את גורם התמותה הראשון ממחלות הסרטן בעולם. סרטן ריאות של תאים קטנים (SCLC) מהווה כ־15% מכלל סרטני הריאה, והנו סוג סרטן אגרסיבי, תאי הסרטן מתחלקים במהירות ולרוב הוא מתגלה בשלב מתקדם. למרות שהוא לא מקבל תשומת לב רבה כמו סרטני הריאות מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC), הוא מציב אתגרים ייחודיים ודורש גישות טיפול מותאמות. "סרטן ריאות מסוג תאים קטנים שונה מסרטני ריאה מסוג NSCLC בסוג התאים שמהם נובע הסרטן, ובכך שעישון מהווה גורם סיכון משמעותי מאוד במחלה הזאת ", לדברי ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת השירות לגידולי בית החזה, מרכז דוידוף לטיפול ולחקר הסרטן, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין, "בעוד שבסרטני ריאות מסוגNSCLC  לכ-20% מהמטופלים אין רקע של עישון, כאן מעל ל־95% מהמטופלים הם מעשנים, לרוב מעשנים כבדים".

מה המאפיינים של סרטן ריאה מסוג תאים קטנים (SCLC) ומה הם הטיפולים שהיו קיימים עד לאחרונה?

"למעט מקרים יוצאי דופן, מרגע האבחון של סרטן ריאה מסוג תאים קטנים, במרבית המקרים כבר ישנן גרורות, גם אם מיקרוסקופיות, ולכן  באופן עקרוני אנחנו לא מנתחים במקרים אלו. הנתונים היבשים מראים כי ללא טיפול, תוחלת החיים הממוצעת היא חודשים ספורים בלבד. במחלה זו נהוג להבדיל בין 'מחלה מוגבלת' ו'מחלה נרחבת'. מחלה מוגבלת היא מחלה שנמצאת רק בריאות ונכנסת לתוך שדה קרינה אחד. במקרה של מחלה מוגבלת, הטיפול הניתן הוא טיפול משולב של  כימותרפיה והקרנות. כשליש מהמטופלים מאובחנים בשלב של מחלה מוגבלת, במטופלים אלו קיים סיכוי לריפוי. 'מחלה נרחבת' היא מחלה שלא נכנסת לתוך שדה קרינה אחד, למשל מחלה שמפושטת לחלק גדול של הריאה, או שיש גרורות מחוץ לריאות, ואז הטיפול שניתן הוא טיפול כימותרפי בלבד. כשני שליש מהמטופלים מאובחנים בשלב זה, שלב שאינו ניתן לריפוי, ותוחלת החיים החציונית בו תחת טיפול יחסית נמוכה, לכן נותר הצורך בתרופות חדשות שישפרו את תוצאות הטיפול".

לאחר שנים רבות של מחקרים ובחינת אפשרויות טיפול שונות, חלה התקדמות משמעותית בגישה הטיפולית. המחקרים החדשים הראו כי המשלב של כימותרפיה ואימונותרפיה בתחילת הטיפול והמשך הטיפול באימונותרפיה בלבד, יכולים לאפשר הארכה של חיי המטופלים.

כיצד התקדם הטיפול בסרטן ריאה מסוג (תאים קטנים) SCLC?

"הטיפול הכימותרפי בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים הוא טיפול יעיל, כ־80% מהמטופלים מגיבים יפה עם הקטנה משמעותית של המחלה בשלב הראשון. אלא שהיעילות של הכימותרפיה מוגבלת, ולאחר פרק זמן המשתנה בין מטופל למטופל, הוא מפסיק להגיב לטיפול הכימותרפי והמחלה מתקדמת. לאחר התקדמות, התגובה לכימותרפיה טובה פחות.  עקב כך, עלה צורך בפיתוח אופציות טיפוליות חדשות, שבעזרתן יהיה ניתן לשלוט בצורה טובה יותר במחלה, ולהשיג הארכה של משך זמן התגובה לטיפול ומשך ההישרדות.

לאחר שנים רבות של מחקרים ובחינת אפשרויות טיפול שונות, חלה תפנית משמעותית, שינוי תפיסה טיפולית של ממש. המחקרים החדשים הראו כי המשלב של כימותרפיה ואימונותרפיה בתחילת הטיפול והמשך הטיפול באימונותרפיה בלבד, מאפשרים הארכת חיי המטופלים ומשפרים את שיעור ההישרדות של המטופלים.

מהו הטיפול האימונותרפי?

"אימונותרפיה היא משפחה של תרופות שמעודדות את הפעילות של מערכת החיסון כנגד הגידול. מערכת החיסון שלנו יודעת לזהות כל דבר שהוא זר, אם זה וירוסים, חיידקים וגם תאי סרטן, שהם למעשה זרים לגוף עצמו. על פי המחקר הרפואי בתחום, תאי הגידול -מבטאים על פניהם חלבונים שנקשרים לתאי מערכת החיסון ומונעים מהם לזהות את תאי הגידול כזרים, ובכך מעכבים את פעילות מערכת החיסון כנגד הגידול אשר יכול להמשיך לגדול. התרופות האלו לא מאפשרות את העיכוב הזה של מערכת החיסון, וכך מערכת החיסון חופשיה להילחם בגידול. התרופות האלה עובדות יפה ומביאות לשיפור ניכר במחלה, בשורה ארוכה של סוגי סרטן, בראשן מלנומה, סרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים, סרטן כליה, סרטן צוואר הרחם וסרטן ראש־צוואר.

כאמור, גם בסרטן ריאה SCLC הטיפול האימונותרפי בשילוב עם כימותרפיה  משפר את יעילות הטיפול . שני מחקרי פאזה שלישית גדולים השוו את השילוב מול כימותרפיה בלבד, והראו כי הטיפול המשולב של אימונותרפיה וכימותרפיה בקו הטיפול הראשון במטופלי סרטן ריאה מסוג SCLC בשלב מחלה נרחבת האריך את חייהם של המטופלים, ובחלקם אף השיג הארכת חיים ארוכת טווח. זו התקדמות משמעותית שלא ראינו קודם לכן במחלה זו,  המאפשרת לשנות עבור חלק מהמטופלים את מהלך המחלה".

מדובר כאן אם כן בבשורה אמיתית.

"נכון. בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים, שבעבר לא היו עבורו טיפולים יעילים שיכולים להביא לתוצאות ארוכות טווח, כעת ישנם טיפולים שיכולים לעשות זאת עבור חלק מהמטופלים. בעצמי ראיתי כיצד מטופלים שלנו שמקבלים את התרופות האלו זוכים בתוחלת חיים שעלתה בצורה משמעותית יחד עם איכות חיים טובה. אחת מהן אפילו הפכה לדוברת נלהבת נגד עישון ולפעילה באגודות חולים של סרטן ריאה. לצערי, הטיפולים האלו לא נמצאים בסל התרופות עבור המטופלים אלא רק דרך ביטוחים פרטיים, ואני מקווה מאוד שיהיו זמינים עבורם בעתיד. במחלה הזו, אחרי כל כך הרבה מחקרים שנכשלו, זו התקדמות משמעותית. צריך גם לזכור שכל הזמן נערכים מחקרים לתרופות חדשות וטכנולוגיות חדשות שמנסות לתת מענה למחלה האגרסיבית הזאת, ואני מקווה שנמשיך לשמוע עוד בשורות טובות בעתיד".

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לדצמבר 2023. למידע נוסף, יש לפנות לרופא המטפל. מוגש כשירות לציבור בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ