כ-2,600 חולי סרטן ריאה חדשים מאובחנים מדי שנה בישראל. אמנם הגיל הממוצע של המאובחנים במחלה שכיחה זו עומד על 70 והגורם המרכזי הוא עישון, אבל, יש יותר ויותר מקרים של מאובחנים צעירים ולא מעשנים. העשור האחרון הביא איתו בשורה טיפולית. לא רק כימותרפיה, אלא התקדמות משמעותית בכל הקשור לטיפולים הביולוגיים והאימונותרפיים. הגישה הרווחת היום דוגלת בטיפול רב תחומי שמשלב רופאים ממגוון תחומים. איך זה עובד ומה היתרונות? ד"ר אליזבטה דודניק, אונקולוגית אחראית תחום סרטן ריאה באסותא מרכזים רפואיים ויו"ר החוג לסרטן ריאה תחת ISCORT, עם ההסברים.

אבחון המחלה

"מי שמאבחן את חולה סרטן הריאה הוא לרוב רופא המשפחה או רופא ריאות", פותחת ד"ר דודניק. "התסמינים הראשוניים והשכיחים הם: שיעול, כאבי בית חזה, קוצר נשימה, ירידה במשקל וחולשה. לצורך אבחון של הגוש הריאתי שהודגם בצילום בית חזה ובדיקת CT נדרש ביצוע ביופסיה - לקיחת דגימה מתוך הגידול - וזה נעשה על ידי רופא הריאות או רופא מתחום הדימות. לרוב, האונקולוג נכנס לתמונה ברגע שיש אבחנה של הגידול, אך לעיתים מעורבותו של האונקולוג נדרשת גם בשלב המוקדם של הבירור, כגון, הפניית המטופל לגורמים רלוונטיים". נהוג לחלק את המחלה לשלושה שלבים: מוקדם, מתקדם מקומית והשלב הגרורתי בו הסרטן התפשט לאיברים נוספים. שלב המחלה נקבע בהתאם לממצאים בבדיקות הדימות, כגון  PET-CT ו-MRI מוח. לעיתים נדרשת בדיקה פולשנית לצורך אבחון מעורבות בלוטות, בדיקה זו מבוצעת על ידי רופא הריאות.

הטיפול המשולב הרב-תחומי

כאמור, העשור האחרון הביא איתו מהפכה בטיפול במחלה הגרורתית. "עד לפני כעשור הארסנל הטיפולי שלנו כלל בעיקר כימותרפיה", מסבירה ד"ר דודניק. "כיום, ישנם טיפולים ביולוגיים המותאמים לסוגי מוטציות שונות המצויות בגידול, וגם טיפולים אימונותרפיים המשפעלים את מערכת החיסון הטבעית להילחם בגידול.
כאשר מדברים על שלבי מחלה מוקדמים יותר, בהם ניתן להסיר את הגידול או לטפל בו על ידי טיפול קרינתי, טיפול כירורגי או קרינתי לעיתים אינו מספק למטרת ריפוי ויש צורך לשלבו עם טיפול אונקולוגי נוסף". לפיכך, נולד צורך לשיתוף פעולה בין אונקולוגים, כירורגים, רופאי קרינה, רופאי ריאות, רופאי דימות ואחרים. מדובר במעין פאנל שקובע את אסטרטגיית האבחון והטיפול. צריך לשבת יחד, לחשוב לעומק ולבנות את מסלול האבחון והטיפול- זה נעשה במהלך מפגש רב-מקצועי בו משתתפים מספר רופאים ממקצועות שונים", ממשיכה ד"ר דודניק. "כיום לא מספיק שהמטופל יבקר אצל כירורג או רופא קרינה בלבד, אלא החלטה טיפולית מתגבשת במהלך מפגש רב-מקצועי. המטרה היא לשלב את כל הגישות הטיפוליות על מנת למקסם את הסיכויים של המטופל להתרפא. למעשה, אנחנו 'תופרים' את הטיפול למטופל ספציפי בהתאם לפרמטרים שונים של החולה והמחלה".

סרן ריאה (צילום: shutterstock by Krunja)
המאובחנים במחלה השכיחה עומד על 70 והגורם המרכזי הוא עישון | צילום: shutterstock by Krunja

מי הגורם המוביל?

"אין גורם קובע. ההחלטה הסופית מתקבלת תוך הצגת מקרה של מטופל ודיון בו של מספר גורמים: אונקולוג, רופא ריאות, כירורג, רופא קרינה, רופא מתחום הדימות, ולעיתים גם רופאים ממקצועות נוספים. כך, לדוגמה, רופא ריאות מספק הערכה תפקודית של המטופל והיכולת שלו לעמוד בכריתת חלק מהריאה. הכירורג מעריך נתיחות של המחלה כעת או לחלופין לאחר מתן טיפול אונקולוגי,  בעוד האונקולוג מעריך את סיכויו של טיפול אונקולוגי זה או אחר להקטין את המחלה טרם הניתוח ולשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול. אנו יושבים ומתאימים למטופל את הטיפול לפני שיוצאים למסע. אסור לשכוח שיש צורך במעקב במהלך הטיפול ולאחר סיומו. מעקב זה מתבצע לרוב על ידי אונקולוג, כאשר אחות אונקולוגית הינה שותפה חשובה בתהליך. בהיעדר גישה ישירה לאונקולוג היא מלווה את המטופל ומשמשת מעין איש קשר רפואי בין החולה לרופא. אין למזער את חשיבותה של מערכת תומכת הכוללת גורמים סוציאליים, פסיכולוגיים ולפעמים גם פסיכיאטרים המציעים תמיכה נפשית במהלך הטיפול".

יש חשיבות לשלב שבו מאובחנת המחלה?

"אכן, יש חשיבות לשלב המחלה, אך בכל שלב ושלב כל האופציות הטיפוליות באות בחשבון: כירורגיה, קרינה והטיפול האונקולוגי – ביולוגי, אימונותרפי וכימותרפי. בשלב המוקדם של המחלה, לרוב הטיפול הוא כירורגי, לעיתים טיפול זה משולב עם טיפול אונקולוגי לפני או לאחר הניתוח. כשרזרבה נשימתית אינה מאפשרת כריתת חלק מהריאה, הטיפול הוא קרינה ממוקדת עם או ללא טיפול אונקולוגי לאחר מכן. בשלב הגרורתי, לרוב נתחיל בטיפול אונקולוגי (ביולוגי, אימונותרפי, כימותרפי או שילוב שלהם). יחד עם זאת, במהלך טיפול זה עולה לעיתים צורך בטיפול קרינתי כדי להקל על התסמינים של המחלה. נדיר שנשלב כירורגיה במחלה גרורתית, אבל ישנם מצבים שכן, כמו למשל טיפול בנוזל בריאה. כאשר המחלה מאובחנת בשלב מתקדם מקומית, אין מודל טיפולי עיקרי. הגישה לרוב משלבת גם טיפול אונקולוגי, גם קרינה, וגם כירורגיה, בעוד אופן השילוב והרצף נקבעים אינדיבידואלית. כאן אנחנו חייבים את כל הגורמים הרפואיים רתומים כדי לקבל החלטה".

יתרונות הטיפול הרב תחומי

כאשר רופאים ממקצועות שונים מעורבים בטיפול, החולה יודע ששום פינה לא נשארת לא מטופלת. בנוסף, כמו שמפרטת ד"ר דודניק, גישה זאת הוכחה מחקרית. "קיום מפגשים רב-תחומיים לצורך קביעת תוכנית טיפולית הוכח כמשפר את תוצאות הטיפול, ולכן חיוני להצלחתו. אנחנו לוקחים הרבה מאפיינים בחשבון בקביעת סוג המחלה והטיפול, בוחנים את המקרה מכל הזוויות ובונים את המסלול מראשיתו - על מנת למקסם את יעילות הטיפול".

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לנובמבר 2021.  למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.