סרטן ריאה תלוי בשלושה גורמים קריטיים: מניעה באמצעות הפסקת עישון במטופלים שעישנו, גילוי מוקדם בעזרת בדיקות סקר לאוכלוסייה בסיכון, וטיפולים חדשניים ומשלימים. את ההחלטה על הטיפול בשלבים המוקדמים של המחלה לוקח צוות רב-תחומי הכולל רופא ריאות, רופא רנטגן, פתולוג, מקרין, אונקולוג, וכירורג חזה – שדנים יחד ומגיעים להחלטה מוסכמת.

ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז רפואי מאיר בכפר סבא, מהן אפשרויות הטיפול במצב של גילוי מוקדם ומהי מטרתו?

"מטרת הטיפול היא לנסות לרפא את החולה. זה חלון ההזדמנויות שלנו. רוב החולים שעוברים ניתוח יזדקקו לטיפול משלים, שמטרתו להכחיד את המיקרו-גרורות, שאין לנו שום אפשרות הדמייתית לראות אותן. אם אנחנו מכחידים אותן אז שיעור הישנות המחלה הוא נמוך יותר ובהכרח שיעור הריפוי גבוה יותר. לפעמים אנחנו לא ניגשים ישר לניתוח, אלא נותנים טיפול טרום ניתוחי".

לאחרונה פורסמו הרבה חידושים בתחום של טיפול בסרטן ריאה בשלב המוקדם. ספרי לנו קצת עליהם.

"ישנם שני תחומים שעשו מהפכה טיפולית בחולי סרטן הריאות - טיפולים מוכווני המטרה והטיפולים האימונותרפים. קודם הם נוסו בשלב הגרורתי והיום אנחנו בודקים אותם בשלב מוקדם יותר. בדקנו שתי דיסציפלינות חדשות: האחת, טיפול מוכוון מטרה משלים לקבוצת חולים אחרי ניתוח - שהראה יתרון בהישרדות של המטופלים. והשנייה, טיפול אימונותרפי. כלומר, שחרור הבלם של מערכת החיסון, שמפריע לה לזהות את הסרטן כגוף זר ולהילחם נגדו. לקחנו חולים, טיפלנו בהם בטיפול כימי אחרי ניתוח, כמו שמקובל, ואז החולים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת נשארה במעקב, שזה הסטנדרט, והקבוצה השנייה קיבלה אימונותרפיה למשך שנה. ראינו שאצל חלק מקבוצת החולים הישנות מחלה נמוכה יותר".

"עבודה נוספת הראתה יעילות של האימונותרפיה בשלב הטרום ניתוחי. תוספת של אימונותרפיה לכימותרפיה העלתה את שיעור התגובה משמעותית, ועכשיו נראה שזה גם ישפיע על ההישרדות של המטופלים".

 

* יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם

בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון למרץ 2023. למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל.

מוגש כשירות לציבור בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.