תחום האונקולוגיה הוא תחום רפואה הדורש טיפול רב תחומי של פונקציות שונות מבית החולים ומהקהילה. כשמדובר בסרטן ריאה, החשיבות היא אפילו גדולה יותר. הקשר הראשוני בין בית החולים לקהילה נוצר לא אחת כאשר עולה חשד לסרטן ריאה. מרגע האבחון הסופי, יש כבר צורך של ממש בחיבור כל הגורמים: רופא משפחה, אונקולוג, כירורג, רופא קרינה, רופא ריאות ואחות מלווה על מנת לנהל את הטיפול במטופל בצורה מיטבית. "זו עבודה יומיומית. כמעט בלתי אפשרי לנהל את המחלה בלי דיון רב תחומי", אומרת ד"ר מירה וולנר, מנהלת השירות לגידולי ריאה, האגף האונקולוגי, בקריה הרפואית רמב"ם.

טיפול מיטבי דורש שיתוף פעולה בין בית החולים לקהילה

ד"ר וולנר מדברת על שיתוף פעולה בין המומחים השונים בבית החולים לרופאי המשפחה כקריטי, וככזה שיכול להציל חיים. "אבחון של סרטן ריאה מתחיל במטופל שביקר את רופא המשפחה שלו בגלל שיעול. יתכן ואותו מטופל כלל לא סבר שמדובר במשהו רציני, אבל הרופא היה עירני לזהות את תסמיני המחלה: שיעול ממושך או שינוי באופי של שיעול קיים, דלקת ריאות שאינה מגיבה לטיפול תרופתי, קוצר נשימה, שיעול עם ליחה דמית, אי נוחות בחזה, כאב עמום או חד בעת שיעול או לקיחת שאיפה עמוקה וסימנים כלליים כמו איבוד תיאבון וירידה במשקל. מכאן מתחיל תהליך שבסופו של דבר יהיו מעורבים בו גורמים רפואיים שונים, כאשר לצורך האבחון הסופי נדרש צילום בית חזה ,בדיקת CT וביופסיה, אבל אם לא עולה חשד ראשוני על ידי רופא המשפחה ואין את אקט ההתייעצות הראשוני המשלב רופא ריאות ואונקולוג – האבחון עלול להגיע בשלב מאוחר יותר, אולי אפילו מאוחר מדי. פעמים רבות פונים אליי רופאי משפחה ואני עושה הכל על מנת לסייע באבחון מהיר ולהכווין בהליך הבדיקות".
תפקידו של רופא המשפחה אינו מסתיים עם האבחון, נושא המעקב וליווי המטופל לאורך המסע כולו חשוב מאוד כדי לראות אם אין מחלת ריאות נלוות או תופעות לוואי שיכולות להופיע בייחוד כאשר נטילת התרופה היא עצמאית.

מבחינת ד"ר וולנר, ברגע שיש אבחון, כל הגורמים חשובים: "בלתי אפשרי שיהיה וואן מן שואו – רופא אחד ולא משנה מאיזה תחום שיכתיב את הטיפול עפ"י גישתו בלבד. סרטן ריאה הוא לא 'מקצוע' בלעדי של כירורגים/ אונקולוגים/ רופאי קרינה או רופאי ריאות".
הפאנל הרפואי בבית החולים נפגש לישיבות רב תחומיות כדי לקבוע את מסלול ואסטרטגיית הטיפול. מעבר לזה, ישנה כאמור חשיבות עצומה לקשר התדיר בין האונקולוג לרופא המשפחה על מנת להגיע לסנכרון מלא לצורך מעקב ומתן טיפול אופטימלי, וכפי שהסבירה ד"ר וולנר, התייעצות קבועה בכל הקשור בזיהוי, ניטור וטיפול בתופעות לוואי. לאחר אבחון סרטן ריאות, סביב החולה ישנו צוות שלם שמטרתו לקבל החלטות, ובתוך צוות זה, רופא המשפחה הוא איש הקשר, האדם שאמור להיות הקרוב ביותר לחולה ולתווך לו את החלטת המומחים.  

סרטן ריאה (צילום: shutterstock by Chinnapong)
"האונקולוג מכוון גם את רופא המשפחה" | צילום: shutterstock by Chinnapong

איש הקשר והמנהל

רופא המשפחה, הוא איש הקשר בקהילה, כאשר האונקולוג, על פי ד"ר וולנר, הוא הגורם המוביל, המנהל. גם אם מדובר במטופל שמועמד לעבור מיד ניתוח להסרת הגידול, בכל שלב הוא יזדקק לייעוץ האונקולוג. "לאונקולוג משקל מאוד מרכזי בישיבות הרב תחומיות. בעיניי, האונקולוג אמור להיות מנהל המקרה ברגע שאובחן מטופל סרטן ריאה חדש מאחר וישנן אופציות טיפוליות רבות. לעיתים, המטופלים פונים ישר לכירורגים כי הם רוצים להוציא את הסרטן מהגוף אך זו לא תמיד הגישה הנכונה. אצלנו ברמב"ם, כל מקרה של מטופל שאובחן עם סרטן ריאה נידון במסגרת ישיבה רב תחומית, בה אנו  עוברים יחד על כל הבדיקות וקובעים את המסלול הטיפולי המותאם עבורו ".

"האונקולוג מכוון גם את רופא המשפחה", ממשיכה ד"ר וולנר. "הרבה פעמים בשלבי האבחון, אנחנו 'מבזבזים זמן' בבדיקות דם ובירורים, כאשר בעצם הכי חשוב לבצע קודם אבחון רקמתי ורק אז להשלים את הבירור הרב מערכתי. הקשר בין בית החולים לקהילה בא לחסוך זמן ובדיקות אשר אינן מבוצעות בסדר העדיפויות הנדרש, ועל כן, קשר זה משמעותי ומשפיע על הטיפול. ישנה חשיבות להתייעצות בין כל הגורמים, חשיבות לביצוע הבדיקות בתזמון הנכון וחשיבות לדיון הרב תחומי. הטיפול הופך מיטבי כשכל הגורמים, כולל רופאי הקהילה אשר מכירים את המטופל הכי טוב, מביעים את דעתם".

התמיכה הרגשית בטיפול חולי סרטן

אלמנט מהותי נוסף בטיפול בחולי סרטן ריאה הוא התמיכה הרגשית במטופל לאורך כל שלבי המחלה. ניתן לומר שזה נעשה כחלק מהמעקב ובנוסף, זוהי נקודת השקה  נוספת בין האונקולוג לרופא המשפחה, האחות המלווה והעמותות שתפקידן להציע למטופלים סיוע נפשי וסוציאלי. התמיכה הרגשית מספקת להם כוח וכלים להתמודדות עם המחלה.

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לנובמבר 2021.  למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.