פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית כרונית, נפוצה ומטרידה. פרופ' ארנון כהן, מומחה לרפואת עור ומין בשירותי בריאות כללית, מציין כי בארץ ישנם כ-300,000 חולים במחלה, אשר מתבטאת בנגעים יבשים ואדומים על פני העור, המכוסים בקשקשים לבנים-כסופים ובתחושת גרד. "מחלה זו נגרמת עקב פעילות מוגברת של מערכת החיסון", הוא אומר, "כאשר תאים שבמצב רגיל מיועדים להגן על הגוף מופעלים ביתר וגורמים למצב דלקתי בעור". לגביי היקף המחלה מציין פרופ' כהן, "התופעה שכיחה יחסית ומופיעה אצל ילדים ומבוגרים ברחבי העולם, ללא נטייה מגדרית ברורה, ושיעורם של החולים הולך ועולה עם השנים".
האם באמת מדובר במחלה מידבקת או בכזאת המתבטאת אך ורק בעור? שימו לב – פרופ' כהן עושה סדר ומנפץ כמה מהמיתוסים השכיחים ביותר לגבי המחלה.
1. פסוריאזיס היא מחלה של העור בלבד
לא נכון. אמנם הביטוי לפסוריאזיס הוא בעור, אך למעשה זוהי מחלה פנימית שנגרמת בשל העובדה שמערכת החיסון פועלת יתר על המידה. ד"ר עומר גנדלמן, מומחה בראומטולוגיה משיבא, מסביר שנמצא קשר ישיר בין פסוריאזיס לבין "התסמונת המטבולית", כלומר חולים במחלה עלולים לסבול יותר ממחלות לב, מיתר לחץ דם, מסוכרת, מהשמנת יתר ואפילו מדיכאון ומדלקות עיניים.
יתרה מכך, כ-30 אחוז מהחולים עשויים לפתח דלקת מפרקים אפילו 7 או 8 שנים אחרי הופעת הפסוריאזיס. "מחלת מפרקים שמופיעה על רקע פסוריאזיס, יכולה לערב ברכיים, קרסוליים, או מפרקים קטנים יותר כמו אצבעות או כפות ידיים וגם את חוליות עמוד השדרה. במקרים מסוימים המחלה תתבטא בתופעה המכונה 'אצבע נקניקייה' – כאשר אחת מהאצבעות מתנפחת, אדומה וכואבת" או בכאב גב מתמשך, מציין ד"ר גנדלמן.
לדבריו, כאבים במפרקים המופיעים כתסמין מקדים לפסוריאזיס, שונים באופיים מכאבים אורתופדיים מוכרים, משום שהם משתפרים בעת תנועתיות ומוחמרים במנוחה. עוד מציין ד"ר גנדלמן, כי איחור באבחנה עלול להוביל לנזק בלתי הפיך לרקמת המפרק.
"הטיפול בכאב במפרקים במקרה כזה יהיה באמצעות נוגדי דלקת או סטרואידים, וכאשר אלה אינם יעילים יוצע לחולה טיפול ביולוגי, שיעיל מאוד בעצירת הדלקת המתבטאת גם במפרקים וגם בעור".
אגב, לדבריו אנשים הסובלים מפסוריאזיס בקרקפת, בישבן, או בציפורניים מועדים יותר לפתח דלקת מפרקים פסוריאטית.
2. טיפול נחשב יעיל רק אם יש מחקרים קליניים שתומכים בכך
נכון חלקית. אמנם מחקרים קליניים חשובים כדי לאשר יעילות של טיפול, אולם ישנה חשיבות רבה גם למידע שמתקבל ממטופלים. לכן, כדאי לשאול את הרופא המטפל שיוכל לסייע בבחירת הטיפול הטוב והמתאים ביותר למקרה הספציפי.
3. קצת נגעים זה לא נורא
לא נכון. חלקם של חולי פסוריאזיס סובלים מכמות קטנה של נגעים שמשפיעה באופן משמעותי על חייהם. אלו יכולים להופיע במקומות שונים בגוף, ולגרום בין היתר לבעיות בדימוי העצמי ואף לבושה.
רוצים ללמוד עוד על פסוריאזיס?
>>למדריך השלם לטיפול בפסוריאזיס
>> צפו בסיפור האישי של אדמונד חיימוב
>> פסוריאזיס: הצד הפחות מוכר של המחלה
4. אי אפשר לטפל במחלה
ממש (אבל ממש) לא נכון. מדובר במיתוס מוכר אך שגוי ביותר. למעשה, ב-15 השנים האחרונות נעשתה פריצת דרך משמעותית בתחום, וכיום מוצעים לחולים כלים טיפוליים יעילים במיוחד. בין היתר, הטיפול במחלה כולל טיפולים מקומיים המכילים שילוב של חומצה סליצילית, סטרואידים מקומיים וגם תכשיר המבוסס על נגזרת של ויטמין D.
בנוסף לכך, ניתן להציע לחולים טיפול ב"פוטותרפיה" (טיפול באמצעות קרינת UVB), וכן טיפול סיסטמי הכולל תרופות בנגזרת של ויטמין A וגם תרופות הפועלות על מערכת החיסון. בנוסף אחד הטיפולים המדוברים ביותר בתקופה האחרונה בתחום הפסוריאזיס הוא הטיפול הביולוגי. כיום ישנם טיפולים ביולוגיים יעילים במיוחד, הפועלים במהירות וגורמים להעלמה כמעט מוחלטת של הנגעים. טיפולים אלה יעילים גם עבור חולים הסובלים מהופעת נגעים במקומות מורכבים.
5. התרופות הביולוגיות מסוכנות
לא נכון. מדובר בתרופות שנבדקו במחקרים קפדניים ביותר, אשר עברו אישורים מחמירים, לרבות אישור FDA. במחקרים השונים דווחו על השפעות לוואי של התרופות, אך בניגוד לשמועות התרופות בטוחות לשימוש –ולא, לא היו עוברות את תהליך האישור הקפדני של FDA.
* לרשימת השפעות הלוואי יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתרופה.
6. אי אפשר לטפל בילדים
ממש לא נכון. כיום ניתן להתאים לילדים תרופות ביולוגיות יעילות ביותר, שכאמור עברו אישור של FDA לשימושם של ילדים.
* לרשימת השפעות הלוואי יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתרופה.
7. חולי פסוריאזיס לא מקיימים יחסי מין
לא נכון. כאמור, פסוריאזיס היא אינה מחלה מידבקת, ולכן גם במקרים שבהם הנגעים מופיעים באיברי המין, הם אינם מידבקים. אגב, היום ישנם תכשירים מצוינים שמתאימים לשימוש גם באזורים רגישים שנחשבים יעילים מאוד בטיפול בנגעים.
8. כל התרופות הביולוגיות הן אותו הדבר
לא נכון. ישנם הבדלים עצומים בין התרופות השונות. בשנים האחרונות פותחו תרופות ביולוגיות מדור מתקדם מאוד. אם תרופה מסוג מסוים אינה מסייעת לחולה, רופא העור יכול לרשום תרופה מסוג אחר. בסופו של דבר נמצא פתרון יעיל ברוב הגדול של האנשים.
9. הטיפול הביולוגי פועל לאט
לא נכון. חולים רבים שקיבלו זריקה המכילה טיפול ביולוגי, נעשים "נקיים" מנגעים לעיתים כבר לאחר חודש בלבד.
10. פסוריאזיס היא מחלה מידבקת
לא נכון. פסוריאזיס אינה מחלה מידבקת בכלל. פרופ' ארנון כהן מספר כי עד המאה ה-19 לא ידעו להבדיל בין מחלת העגבת לפסוריאזיס ולכן היה נהוג לחשוב שגם פסוריאזיס היא מחלה מידבקת. אולם למעשה, בניגוד לעגבת שנחשבת למחלת מין מידבקת מאוד, פסוריאזיס אינה מידבקת כלל, גם במקרים שבהם הנגעים מופיעים באברי המין. מעבר לכך, עגבת היא מחלה שכמעט נעלמה מהעולם ולכן הסבירות להיתקל בחולים במחלה הזאת כיום הוא נמוך מאוד.
לבסוף, חשוב להבהיר: מחלת הפסוריאזיס אומנם איננה ניתנת לריפוי, אבל - וזה אבל גדול - התרופות הנוכחיות כל כך מתקדמות ויעילות, עד שלמעשה חולים במחלה המטופלים בתרופות אלה מקיימים חיים רגילים לחלוטין, ולעיתים אפילו מבלי לחוש כלל בתסמיני המחלה.
למידע נוסף על פסוריאזיס >>
עיצוב אינפוגרפיקה: אורן ג'מצ'י
כתבה זו אושרה ע"פ קוד: DAGenMed/2022/03/Jan-22.