טרשת נפוצה היא מחלה כרונית שפוגעת בכ-6,000 חולים בישראל. בגופם של החולים מתרחשים תהליכי דלקת שפוגעים במערכת העצבים המרכזית ­במוח ובחוט השדרה, ומובילים לפגיעה תחושתית, היחלשות שרירים ופגיעה באיברים שונים. "למחלה יש דרגות חומרה שונות" מסביר ד"ר יובל כרמון, מומחה לנוירולוגיה ומנהל המרפאה לטרשת נפוצה ונוירואימונולוגיה בבית חולים מאיר כפר סבא. "יש מי שיסבול ממחלה קלה יחסית שכמעט ולא תורגש ויש שיחלו במחלה קשה יותר שתשפיע על איכות חייהם ותגרום להם לנכות שתלך ותחמיר".

 רוב החולים סובלים מטרשת נפוצה התקפית (RMS) המתאפיינת בהתקפים חוזרים ונשנים לאורך כל ימי חייהם. "ההתקף יכול להמשך בין ימים לשבועות, הוא מגיע לאט וחולף לאט, אחרי שההתקף חולף, התופעות לרוב נעלמות אך לעיתים הן משאירות שריד כמו חולשה בגפה או חוסר יציבות" מסביר ד"ר כרמון, "ככל שיש יותר התקפים, הנזק עלול להתגבר ולהשפיע על תפקוד הידיים או הרגליים, על שיווי המשקל או על הראייה".

 צורה נוספת של המחלה נקראת טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית (PPMS) ובה המחלה הולכת ומתקדמת לאיטה ללא התקפים. "לרוב המטופל או המטופלת יספרו שכבר תקופה די ארוכה הם מרגישים שקשה להם ללכת, הם לא יכולים להגיד בדיוק כמה זמן, אבל הם שמו לב שאחרי מרחק מסוים הרגל נגררת ומתחילה להתעייף. הם שמים לב שהיכולת שלהם ללכת מרחק מסוים בלי לעצור למנוחה הולכת וקטנה" מסביר ד"ר כרמון.

 כשהידיים מפסיקות לתפקד

"הדבר שהטריד את הנוירולוגים במשך כל התקופות הוא שחלק לא מבוטל מהחולים, במוקדם או במאוחר, יגיעו למצב בו הניידות שלהם מוגבלת, אם בשל פגיעה בשיווי המשקל, בתחושת הגפיים החשובה להליכה, או בשל חולשה בגפיים" מסביר ד"ר כרמון. אך טרשת נפוצה לא פוגעת רק בתפקוד הרגליים של החולים, ולאורך השנים התקפי המחלה והתקדמותה מובילה לפגיעה גם בידיים, וחולים רבים סובלים מהיחלשות השרירים ומפגיעה במוטוריקה ובתחושתיות בידיהם שגורמת להם לקושי תפקודי לא פשוט.

 ד"ר כרמון מספר כי בדרך כלל אובדן תפקוד הידיים מתרחש רק לאחר הפגיעה בניידות ברגליים. לאורך השנים קיבל אובדן תפקוד הרגליים תשומת לב רבה יותר, בשל אובדן הניידות. אך אם בעבר פגיעה בתפקוד הרגליים הייתה יכולה להשבית את החולה כמעט לחלוטין ולמנוע ממנו לנהל אורח חיים תקין, בעידן הטכנולוגי הידיים הן שיכולות להחזיר את עצמאותם של חולים אלו. "בימינו, אנשים שאיבדו את יכולת ההליכה שלהם יכולים להיעזר באמצעים טכנולוגים ולנייד את עצמם בשימוש הידיים אם באמצעות כיסא גלגלים חשמלי הנשלט בג'ויסטיק או אפילו רכבים המותאמים לשליטה ידנית" מסביר ד"ר כרמון, "בסביבה מונגשת הם יכולים לתפקד היטב, להגיע לאירועים, להיות מעורבים בחיי חברה וסביבה, ואף להמשיך לעבוד ובסך הכול ליהנות מחיים עשירים מאוד".

תפקוד ידיים (צילום: By yimphoto, shutterstock)
צילום: By yimphoto, shutterstock

 המענה הטיפולי שומר גם על תפקוד הידיים

האם ניתן לעכב את אובדן התפקוד ברגליים ובידיים? אומנם טרשת נפוצה מוכרת לאנושות כבר מאות שנים, אך עד לפני עשרים שנה לא היה כל טיפול שיכול להאט את קצב התקדמות המחלה, וכבר מעת הופעת הסימנים הראשונים למחלה, מצבם של החולים היה הולך ומתדרדר. גורלם החל להשתנות בעשרים השנים האחרונות בזכות הופעתם של טיפולים שהצליחו להפחית את כמות ההתקפים של המחלה, כפי שמרחיב ד"ר כרמון "כל התרופות פועלות בצורה כזו או אחרת על מערכת החיסון, המעורבת בצורה מאוד משמעותית בתהליך התקדמות המחלה. חלק מהן משנות את בסיס הפעולה של מערכת החיסון, וחלק מהן מדכאות או מחלישות אותה".

 התאמת הטיפול התרופתי נעשית לאחר האבחון הראשוני והיא נבחנת לאורך הזמן על פי תוצאות בדיקות המעקב. המעקב אחר המחלה מתבצע באמצעות בדיקתMRI , ולמרבית החולים מומלץ לחזור על בדיקה זו אחת לשנה. המעקב אחר התקדמות הנכות נעשה באמצעות מדד EDSS, המתמקד בעיקר באובדן תפקוד הרגליים, אך ב-15 השנים האחרונות נוספו מדדים אחרים שיכולים להעריך גם את תפקוד הידיים. "לידיים תפקודים מוטוריים מדויקים מאוד שדורשים קואורדינציה ושיווי משקל. כדי להעריך את התפקודים האלו אנחנו משתמשים במבחנים קצת יותר מדויקים" מסביר ד"ר כרמון.

המבדק להערכת תפקוד הידיים מורכב מלוח ובו חורים וממקלונים קטנים אותם מתבקשים המטופלים להעמיד בחורים בקצב מסוים, במדויק ובלי להתבלבל, פעם אחת ביד ימין ופעם אחת ביד שמאל. הזמן עד השלמת הפעולות נמדד,  והמטופל חוזר על הבדיקה מדי תקופה. השוואה בין הזמנים שנמדדו בכל בדיקה יכולה להצביע אם חלה החמרה בתפקוד הידיים. "הבדיקה אינה מתרכזת רק בכוח או בתחושה, היא לא בודקת אם היד רועדת יותר או פחות, אם כי אלו פרמטרים חשובים בפני עצמם. בבדיקה זו,  אנחנו מעריכים תוצאה פונקציונלית, עד כמה המטופל מצליח לבצע את הפעולה המבוקשת ואיך הוא מתפקד עם הידיים". השפעת טיפול תרופתי על תפקוד הידיים בחולי PPMS נבדקה במחקר ORATORIO. הטיפול התרופתי הפחית את הסיכון להידרדרות תפקוד הידיים בהשוואה לפלסבו.

מכיוון שמצבם של חולי טרשת נפוצה הולך ומחמיר, יש חשיבות רבה בתחילת הטיפול בשלבים מוקדמים ככל האפשר "זו עיקר המטרה שלנו" מספר ד"ר כרמון "לנסות ולמנוע נזק עתידי. אנחנו מעוניינים לאבחן את הטרשת הנפוצה בצורה מדויקת - לא לפספס ומצד שני לא לאבחן מי שאין לו טרשת נפוצה. אבל ברגע שאבחנו את הטרשת, הדבר שהכי חשוב לנו זה לוודא שלא תחול החמרה או התדרדרות במצבו בעתיד." הוא אומר, "הרבה מהעבודות עד היום הראו שהתחלת טיפול בתרופות יעילות כבר בשלב מוקדם של המחלה יכולות  לעכב ולמנוע את ההתפתחות העתידית של המחלה, זה העיקרון שמנחה אותנו".

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי נתונה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לתאריך מאי 2019. למידע נוסף, יש לפנות לרופא המטפל. 

מעוניינים בפרטים נוספים על טרשת נפוצה? הצטרפו ליום עיון מיוחד לכבוד חודש המודעות למחלה  

שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ