בשנים האחרונות, בזכות אבחון מוקדם וטיפולים אופטימליים, סיכויי הריפוי מסרטן שד מוקדם עומדים על כ-90%. בתהליך ההחלמה, נדרשת המטופלת לעבור תהליך טיפולי שכולל כמה שלבים עד לחזרתה למסלול החיים התקין. התמיכה והליווי של המטופלת במסע הזה חיוני מאוד, ועל כן, ל-Caregivers - האנשים הקרובים לה המלווים אותה במחלה, תפקיד מהותי.

"Caregiver הוא למעשה המטפל העיקרי שמלווה את המטופלת לאורך הטיפול. זה יכול להיות בן משפחה, בן זוג, כל קרוב משפחה אחר ולפעמים גם חבר או שכן, ובעצם כל מי שהמטופלת רואה בו המטפל העיקרי שלה", מסבירה תמי מקל מודיאנו, אחות במכון לאונקולוגיה של השד במרכז לסרטן בבית החולים שיבא.

תפקידו העיקרי של ה-caregiver הוא במתן תמיכה, הכוונה וליווי אישי של המטופלת מרגע האבחון. איך עושים זאת? תמי מקל מודיאנו מונה כמה טיפים למטפלים, בהתייחס לכל שלב במחלה:

מהרגעים שלפני האבחון ועד לקבלת האבחון הסופי

שלב האבחון עד קבלת אבחנה ברורה הוא שלב של חוסר וודאות, שבו מתעוררות לעיתים חששות וחרדה. "חוסר הוודאות ועצם האפשרות לאבחנת סרטן הם קשים מאוד להכלה, שהרי המילה 'סרטן' מיד מתקשרת למוות. כך גם בתהליך האבחון עצמו, ההמתנה לתשובות הממוגרפיה, תשובות הPET-CT והביופסיה, אלו רגעים של מתח קשה. כבר מהרגע שבו ישנה הדמיה חשודה. לכן, חשוב שהמטופלת לא תגיע לבדה למרפאה ותמיד תלווה במטפל העיקרי", מסבירה תמי מקל מודיאנו ומוסיפה: "אלו גם השלבים שבהם המטופלת מתחילה לחפש אינפורמציה בכל מקום אפשרי, היא ניזונה משמועות מחברה מהעבודה ומהשכנה ממול, וגם מגוגל כמובן, וכל זה יוצר לעיתים בלבול ועומס מיותר. ואז, דווקא מהרגע שבו יש תשובה רשמית, לאחר קבלת תוצאות הביופסיה, יש איזו ירידה של מתח, אי הוודאות מתפוגגת".

טיפ ל-Caregiver: "אל תרתמו את העגלה לפני הסוסים ואל תמהרו לקפוץ למסקנות ולחלוק אותן עם המטופלת, שהרי זו גם ככה תקופה מאתגרת עבורה. פשוט היו שם בשביל המטופלת ועזרו לה לעבור את הימים מורטי העצבים", אומרת תמי מקל מודיאנו.

התוויית תוכנית טיפולים

בשלבי האבחנה ולאורך הטיפול כולו, קיימת מעטפת טיפולית שלמה החל מהצוות הרפואי וכלה באחות המתאמת, בעובדת סוציאלית ובשירות פסיכולוגי. "כבר לאחר האנמנזה הראשונית אנו מתשאלים את המטופלת – עם מי את גרה? מי מטפל בך ותומך בך? האם את מעוניינת בשיחה עם פסיכולוגית? בתמיכה של עובדת סוציאלית? האם הביטוח הלאומי שלך מסודר? ממה את מתפרנסת? האם פרנסתך נפגעה? האם יש ילדים קטנים בבית? וכן הלאה. כך נוכל לכוון את המטופלת למקורות התמיכה הרלוונטיים", מסבירה תמי מקל מודיאנו.

לאחר שהתברר האבחון, והתקבלה אינפורמציה מהבדיקות על מאפייני הגידול וגודלו, נקבע שלב המחלה ובהתאם המשך המסלול הטיפולי. במקרים שבהם הסרטן מאובחן בשלב מוקדם, כלומר כשהגידול מוגבל לשד ולקשריות הלימפה, נקבעת פגישה עם אונקולוג וכירורג. "אם הגידול קטן מאוד, ייתכן שתתקבל החלטה שאפשר לגשת מיד לניתוח", מסבירה תמי מקל מודיאנו, "לעיתים יהיה צורך בטיפול טרום ניתוחי שיכול להיות טיפול בכימותרפיה, הקרנות, טיפול הורמונלי, טיפול ביולוגי או שילוב כזה או אחר". במידה וישנן גרורות, ניתן לבדוק האם נמצאו מוטציות היכולות לאפשר טיפול מותאם אישית.

טיפ ל-Caregiver: "בשלב זה המטופלת יכולה לבחור לגשת לחוות דעת נוספת. זו אפשרות בהחלט רצויה אך כאשר כל רופא ממליץ על כיוון אחר, היא עלולה לערער את המטופלת, ולא אחת, למטופלת יהיה קשה להקשיב ולהכיל את כל המידע. לכן, חשוב שהמטפל העיקרי יתלווה אליה לפגישות הללו, ישמע את הדברים ויסייע לה בקבלת ההחלטה", אומרת תמי מקל מודיאנו.

בפגישות השונות ולאורך הבדיקות, המטופלת תקבל הרבה מאוד אינפורמציה, אם באשר לתוכנית הטיפול, איך עליה לנהוג בבית, אילו תרופות לקחת ומהם השלבים הבאים. היא תידרש גם להתמודד עם טופסולוגיה אין-סופית מול קופת החולים, בית החולים, הביטוח הלאומי, שירותי הרווחה והמעסיק. ל-Caregiver יש תפקיד חשוב גם בניהול האינפורמציה הזו. "על המטופלת כמובן להסכים לחלוק את המידע הרפואי האישי עם המטפל, אך אם היא נכונה לכך, ה-Caregiver יכול לסייע מאוד", אומרת תמי מקל מודיאנו.

טיפ ל-Caregiver: "כדי להצליח לשלוט טוב יותר בכל התהליכים הבירוקרטים אפשר לחלק את המשימות בין בני המשפחה. אחד יכול להיות אחראי לתקשורת מול ביטוח לאומי, אחד מול קופת החולים, אחד מול המעסיק וכן הלאה, וכך שום דבר לא ילך לאיבוד, ובנוסף זה יאפשר לכל בני המשפחה להרגיש שהם תורמים משהו מעצמם לתהליך", מציעה תמי מקל מודיאנו.

טיפול טרום ניתוחי

כאמור, פעמים רבות נדרש טיפול מקדים לניתוח המכונה גם טיפול ניאו-אדג’ובנטי. אלו השלבים שבהם המטופלת תתחיל לחוות את תופעות הלוואי של הטיפולים, בהתאם לסוגי הטיפולים שייבחרו למטופלת. "כאן התפקיד של ה-Caregiver מתחיל להיות משמעותי יותר. המטופלת אולי לא תזכור למשל היכן נאמר לה שכדאי לרכוש פאה מתאימה, אבל המטפל העיקרי שהיה איתה בפגישה עם האחות המתאמת כנראה כן זוכר. כשהיא לא בטוחה מה מותר לה לעשות אחרי הטיפול ומה לא, המטפל העיקרי יוכל לבדוק בדפי ההדרכה. כשהיא מרגישה לא טוב, הוא יכול להזכיר לה שבאפשרותה לגשת למיון אונקולוגי ולקחת אותה לשם לקבל עזרה רפואית. כל זה עוזר להוריד מהמטופלת את כל העול, לשתף ולחלוק את האחריות", מסבירה בפירוט תמי מקל מודיאנו.

גם לקבלת הטיפולים חשוב שהמטופלת לא תגיע לבדה. "בתקופת הקורונה אנו מעדיפים כמובן שאף אחד לא ייכנס עם המטופלת, אך בדרך כלל מומלץ להגיע עם מלווה או שניים כדי שיעבירו איתן את הזמן הלא פשוט הזה", אומרת תמי מקל מודיאנו.

טיפ ל-Caregiver: "לא רק המטופלת צריכה תמיכה אלא גם המטפל העיקרי שחי לצד הקושי של המטופלת וצריך ללמוד כיצד לקבל את המחלה, ולכן חשוב שיפנה לקבלת תמיכה", אומרת תמי מקל מודיאנו,  "ישנן קבוצות תמיכה ייחודיות ל- Caregivers המיועדות בדיוק למטרה זו – באגודה למלחמה בסרטן, עמותת 'אחת מתשע' ובעמותות נוספות, ברשתות החברתיות השונות, בקופות החולים ועוד. אפשר גם לקבל תמיכה פרטנית או ממקורות אחרים, העיקר שלא יתמודד לבדו עם הקושי".

אנשים מחזיקים ידיים (צילום: VGstockstudio, Shutterstock)
גם המטפלים זקוקים לתמיכה | צילום: VGstockstudio, Shutterstock

הניתוח, ההתאוששות ותחילת קבלת הטיפול המשלים

"הבשורות הטובות הן שהניתוח היום פשוט יותר מבעבר ולעיתים המטופלת יכולה להשתחרר עוד באותו היום או למחרת הניתוח. כמובן, ייתכנו כאבים בתקופת ההחלמה", מסבירה תמי מקל מודיאנו.

לאחר הניתוח תידרש המטופלת להתחיל בטיפול משלים הידוע כ'טיפול אדג'ובנטי' שמטרתו היא למנוע את חזרת הסרטן בעתיד. שלב זה נמשך בהתאם כמובן לתוכנית הטיפולים ולתוצאות הניתוח. עם הזמן המטופלת תתחיל להרגיש טוב יותר ותופעות הלוואי יפחתו. זו תקופה שבה גם המטופלת אך גם ה- Caregiver יתחילו להרגיש מידת הקלה והתקווה לחזרה לשגרה תגבר.

טיפ ל-Caregiver: "בשלב זה המטופלת נדרשת להתמודד עם המראה החדש שלה, ודימוי הגוף שלה עשוי להיפגע", אומרת תמי מקל מודיאנו, "כשהמטפל העיקרי הוא בן הזוג, ייתכן שהמטופלת תתבייש לחשוף בפניו את גופה בצורתו החדשה, ולכן עליו לגלות רגישות רבה. אפשר להיעזר בטיפול זוגי שיכול לתרום להתמודדות של שני בני הזוג עם המצב החדש".

חזרה לשגרת חיים

אצל אישה חולת סרטן שד החיים לפני האבחנה ואחריה משתנים. נשים שונות חוות את התהליך בצורה שונה. בסרטן שד מוקדם, אחרי סיום הטיפול המשלים, המטופלת חוזרת לחייה הקודמים ומסתגלת לשגרה חדשה, הכוללת  מעקב, ביקור תקופתי אצל הרופא המטפל ובדיקות הדמיה תקופתיות. "יש ציפייה שאנשים יחזרו למסלולם כמה שיותר מהר, לעבודה, למשפחה וכיוצא בזה. אבל זה ממש לא פשוט. אחרי כשנה של טיפולים ללא סוף, הכול נגמר בבת אחת וכאן יכולה להיות נקודת משבר. הרבה נשים מתארות כי בזמן הטיפול הן הרגישו שהטיפול מגן עליהן, וכשהוא מסתיים קשה מאוד לחזור למה שהיה", מסבירה תמי מקל מודיאנו.

טיפ ל-Caregiver: "לכל אחת יש את קצב ההתאוששות שלה וחשוב שה-Caregiver יפנים זאת ויצעד בקצב ההתקדמות של המטופלת, ובעיקר לא יאיץ בה", מדגישה תמי מקל מודיאנו, "עם זאת, חשוב גם לשים לב למצב המטופלת – כמו האם היא נכנסת למצב נפשי קשה, דכדוך או דכאון. כאן עליו לסייע לה לפנות במידת הצורך להתערבות מקצועית".

מחלה בשלב מתקדם

ישנם מקרים בהם המחלה מתגלה בשלב מתקדם כשמדובר כבר במחלה גרורתית , ולעיתים סרטן השד חוזר שנים לאחר שהאישה המשיכה בחייה ללא עדות למחלה. במקרים אלו מהלך הטיפול שונה ותלוי במיקום חזרת המחלה ומידת התפשטותה, תפקידו של ה- Caregiver הופך למשמעותי יותר בשלב זה. מטופלות הנמצאות בשלב הגרורתי של המחלה, זכאיות לסיוע כספי מהביטוח הלאומי ומהביטוחים הפרטיים.

טיפ ל-Caregiver: "בשלב שבו הצורך ב- Caregiver גדל, חשוב לחלק את המעמסה, הפיזית והנפשית, בין שאר בני המשפחה ו/או להיעזר במטפל בשכר בסיוע חיצוני בעזרת ביטוח לאומי", מציעה תמי מקל מודיאנו. "שחיקה משפיעה על איכות הטיפול שלכם, וכשאתם מרוקנים מאנרגיות, יהיה לכם קשה יותר לתמוך במישהו אחר".

ואם התחלנו בנימה חיובית, חשוב גם לסיים איתה, שהרי אנו נמצאים בתקופה שבה כבר ברור כי גילוי מוקדם מציל חיים, וזאת גם אולי מטרה נוספת וחשובה מאוד של ה- Caregiver - להפיץ את הבשורה הלאה כדי שיותר ויותר נשים יבואו להיבדק באופן סדיר, וכך להגדיל את הסיכוי לגילוי מוקדם ולריפוי.

*יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לנובמבר 2020. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.