בשנים האחרונות המודעות לנגיף הפפילומה והחיסון כנגדו הולכת וגדלה, אבל עבור האדם הממוצע, עדיין מדובר בתחום סבוך שמעורר לא מעט שאלות. זה לא מקרי - מדובר בנגיף עם מעל ל-100 זנים, שיכול להוביל לסוגי סרטן שונים - לא רק צוואר הרחם, אלא גם סרטן פי הטבעת, סרטן הפה והלוע, סרטן הפין, סרטן הנרתיק והפות וגם תרחישים מעט פחות מאיימים ובכל זאת לא נעימים, כמו יבלות על איברי המין ו/או בלוע ומיתרי הקול. בעוד שרוב הגברים והנשים הפעילים מינית נדבקו באחד הזנים של הנגיף במהלך חייהם ואפילו לא היו מודעים לכך, כשהנגיף מוביל לסרטן הסטטיסטיקות כבר מדאיגות הרבה יותר, ואחוזי התמותה גבוהים, בעיקר כשמדובר בסרטן צוואר הרחם. 

"הנגיף מביא לשינוי בתאי צוואר הרחם, שעם הזמן עלולים להפוך לסרטניים", מסביר פרופ׳ יעקב בורנשטיין - מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי לגליל ומומחה למחלות צוואר הרחם. "בישראל כ-5,000 נשים המפתחות מצב טרום סרטני, וכ-200 נשים חולות בסרטן צוואר הרחם בכל שנה. הגיל הממוצע להופעת סרטן צוואר הרחם הוא 40, והוא סרטן שמתפתח לרוב באופן איטי לאורך שנים. הזמן בין ההידבקות בנגיף ועד להתפתחות סרטן צוואר הרחם הוא 10-15 שנים, ובשנים הראשונות אין תסמינים שבאים לידי ביטוי. לכן, עשויות לעבור שנים עד שאישה תאובחן כחולה בסרטן צוואר הרחם". 

מה עושים? 

החיסון נגד נגיף הפפילומה כבר נכנס לשגרת החיסונים בארץ (כמו גם במדינות מערביות רבות), אבל הוא לא מייתר את הצורך בבדיקות תקופתיות, מכיוון שהוא יעיל רק בפני זנים מסוימים של הנגיף. בנוסף, מכיוון שהוא נכנס כשגרה לנערים ונערות בכיתה ח׳ רק לאחרונה, ישנם עדיין מבוגרים ומבוגרות שאינם מחוסנים.

הבדיקה הנפוצה שרובנו מכירים היא בדיקת הפאפ (משטח צוואר הרחם), אבל כפי שמסביר פרופ' בורנשטיין,  בדיקה זו היא לא המדויקת ביותר. "לאחר הרצאה שנשאתי על מניעת סרטן צוואר הרחם, פנה אלי אחד המשתתפים וסיפר לי שאשתו נפטרה בגיל 39 מסרטן צוואר הרחם, לאחר שנתיים של מאבק קשה", מספר פרופ׳ בורנשטיין. "כיצד יתכן, הוא שאל, שהמחלה התפרצה אצלה למרות שהקפידה לעבור בדיקות פאפ מדי שלוש שנים - שתמיד היו תקינות?". זו לא הפעם הראשונה שהוא נתקל בשאלה הזאת - שיעור האבחון המוטעה של בדיקות פאפ מגיע לעד 30 אחוז. 

אז למה ממשיכים להשתמש בבדיקת פאפ לצורך גילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם?

"משך הזמן בו מצב טרום סרטני מתקדם לסרטן אורך כ-10 שנים, והמלצת האיגוד הישראלי למיילדות וגיניקולוגיה היא שכל אישה בין גיל 25 ל-65 תעבור בדיקת סריקה מצוואר הרחם כל שלוש שנים. כך שגם אם אחת הבדיקות תטעה ותחמיץ את התאים הטרום סרטניים, יש עדיין הזדמנות נוספת לגלות את המחלה בפאפ הבא. השימוש בעולם בבדיקת הפאפ אכן הוריד את התחלואה מסרטן צוואר הרחם בארצות רבות, אך גם כיום, מאובחנת בעולם אישה עם סרטן צוואר הרחם בכל דקה, ובכל שתי דקות נפטרת אישה מסרטן צוואר הרחם! בישראל עדיין מאובחנות 220 נשים עם סרטן צוואר הרחם מדי שנה".

הסריקה החדשנית שמחליפה את בדיקת הפאפ המסורתית

אם כך, גם אם בדיקות הפאפ שלכן חוזרות תקינות, יש לשים לב לסימפטומים אפשריים של סרטן צוואר הרחם, ולא להתייחס לתוצאות הבדיקה כאמינות במאה אחוז. "בכל מקרה של דימום נרתיקי לא רגיל, בעיקר אם הוא מופיע בעת מגע מיני, כאב באגן, הפרשה נרתיקית שאינה מפסיקה או מלווה בדימום, יש להגיע לבירור אצל רופא הנשים", אומר פרופ׳ בורנשטיין.

מלבד זאת, לאחרונה נכנסה לשימוש במספר ארצות אירופה ובארה"ב בדיקה נוספת - סריקת
HPV במקום בדיקת הפאפ המסורתית. "גם מי שהתחסנה כנגד נגיפי הפפילומה צריכה להמשיך לעבור את בדיקות הסריקה, מאחר שהחיסון מונע הדבקה רק בחלק מהזנים שגורמים לסרטן צוואר הרחם", אומר פרופ׳ בורנשטיין. "גם בישראל התחלנו להשתמש בחלק מהקופות בבדיקת ה-HPV DNA test לאחרונה, והיא מביאה לגילוי רב יותר של מקרי מצבים טרום סרטניים וסרטן צוואר הרחם בהשוואה למשטחי הפאפ המסורתיים. זאת ועוד - סריקה תקינה תאפשר בעתיד לדחות את הבדיקה שאחריה לעוד חמש שנים, שכן היא רגישה מאוד ומחמיצה הרבה פחות מקרים יחסית לפאפ. יתרון נוסף לבדיקה הוא שהיא מאפשרת בדיקה עצמית - שימוש במתקן שבעזרתו האישה יכולה לקחת דגימה עבור עצמה ולשלוח למעבדה, מבלי צורך להגיע לבדיקה גינקולוגית".



האם ישנם גם חסרונות לבדיקה?

"כן. עד גיל 30, קיימים זיהומים חולפים בנגיפי הפפילומה אצל הנשים, והבדיקה החדשה לא יכולה להבדיל בין אלה לזיהומים הנמשכים זמן רב ועלולים להביא להתפתחות מצב טרום סרטני בצוואר הרחם. חסרון אחר הוא שהבדיקה אינה ׳ספציפית׳. כלומר - איתור הנגיף בצוואר הרחם אינו מצביע בהכרח על כך שכבר התפתח מצב טרום סרטני, ותשובה חיובית עלולה להכניס את האישה לחרדה לגבי העתיד, בעוד למעשה אין לה מחלה טרום סרטנית. למרות החסרונות, באוסטרליה, שם בדיקת נגיפי הפפילומה וגם החיסון כנגד נגיפי הפפילומה נכנסו לשימוש גורף, חישבו ומצאו שתוך כמה שנים בלבד, יוכלו למגר את סרטן צוואר הרחם. זהו הישג מדהים, ובעקבותיו תיכנס בדיקת HPV בעתיד לשגרה, במקום בדיקת הפאפ המסורתית".

הכתבה מוגשת מטעם האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות והחוג למניעת מחלות זיהומיות בילדים, ובתמיכת קופות החולים כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית והחברה הישראלית לקולפוסקופיה ופתולוגיה של צוואר הרחם והערייה.

שירות לציבור. מוגש בחסות חברת MSD וחברת גאמידור דיאגנוסטיקה.