HPV נגיף הפפילומה האנושי, הינו נגיף מסוג DNA. עד כה זוהו כ-200 זנים של הנגיף, כאשר כ-14 זנים ידועים כמעורבים בגרימת סוגי סרטן שונים, כגון צוואר הרחם, הפות, פי הטבעת, הפין וגידולי ראש-צוואר, ונחשבים לזנים אלימים יותר.

האישור לחיסון נגד נגיף הפפילומה ניתן כבר בשנת 2007, ונכנס לסל הבריאות לפני 9 שנים. בתחילה ההנחיה הייתה להתחסן עד גיל 26, אולם היא שונתה וכיום נשים וגברים יכולים להתחסן עד גיל 45. תלמידי כיתה ח' מקבלים את החיסון בבית הספר, בנים ובנות כאחד.

פרופ' יצחק סרוגו, מומחה למחלות זיהומיות במכבי שירותי בריאות, מסביר: "בארץ יש אלפי מצבים טרום סרטניים של סרטן צוואר הרחם, ומעל 20 אלף מקרים של יבלות באיברי המין. יש בשנה כ-200 מקרים של סרטן צוואר הרחם, כאשר סיכויי התמותה גבוהים - 50 אחוז. זה סרטן מאוד קטלני".

נגיף הפפילומה הוא מאוד שכיח, ומסתבר ש-80 אחוז מהאוכלוסייה ידבקו בו המבלך חייהם. "מגע מיני היא דרך ההדבקה השכיחה ביותר", אומר פרופ' סרוגו, "ולכן החיסון ניתן בכיתה ח', לפני שרוב הנערים והנערות מתחילים לקיים יחסי מין. בנוסף, מערכת החיסון יעילה יותר בגיל הצעיר, והחיסון הוא צעד מונע הדבקה. שנתיים-שלוש אחרי תחילת הפעילות המינית, 40 עד 50 אחוז מהאנשים כבר נחשפו לנגיף ונדבקו בו". חשוב לציין, ששימוש בקונדום לא מעניק הגנה מלאה מפני הידבקות בנגיף הפפילומה.

דייט בבית, קונדום בכיס (צילום: Shutterstock)
גם שימוש בקונדום לא מעניק הגנה מלאה | צילום: Shutterstock

החיסון מיועד לכל אישה וגבר, ללא תלות בהעדפתם או נטייתם המינית. רוב ההשקעה מתמקדת כאמור באוכלוסיית הנערים והנערות שטרם קיימו יחסים - תלמידי כיתה ח', אולם גם נשים וגברים שקיימו כבר יחסים או אף כאלה שנדבקו צריכים לקבל את החיסון, מאחר שהוא מכסה מספר זנים שגורמים לתחלואה העיקרית. על ידי התחסנות יופחת הסיכון להדבקה בזנים אלו. 
מטבע הדברים, סרטן צוואר הרחם מזוהה עם נשים, אולם מסתבר שהנגיף עצמו לא גורם רק לסרטן צוואר הרחם, אלא יכול לגרום גם לסרטנים אחרים אצל גברים, כגון סרטן בפי הטבעת או באיבר המין. בנוסף, מבהיר פרופ' סרוגו כי "בשנים האחרונות עלה הקשר בין נגיף הפפילומה לבין סרטן של הצוואר, הפה והלוע, אחד הסרטנים השכיחים והאלימים ביותר".

מה לגבי יעילות החיסון?

"היעילות של החיסון גבוהה, כאשר נוטלים את כל המנות." מסביר פרופ' סרוגו "מי שמתחסן ומקבל רק מנה אחת, מקבל הגנה שאינה מספקת. ילדים בכיתה ח' מקבלים 2 מנות בלבד, ואילו מבוגרים מקבלים 3 מנות – אחת ניתנת מידית, השנייה אחרי חודשיים והשלישית לאחר חצי שנה. כאשר מקבלים את כל המנות הנדרשות מתקבל אחד החיסונים הכי יעילים שיש. לאדם שמתחסן יש סיכוי טוב שלא יידבק באף אחד מהזנים הסרטניים".

חיסון נגד הפפילומה (צילום: Jarun Ontakrai, Shutterstock)
"לאדם שמתחסן יש סיכוי טוב שלא יידבק באף אחד מהזנים הסרטניים" | צילום: Jarun Ontakrai, Shutterstock

האם ישנן תופעות לוואי?

"מעל 270 מיליון מנות של החיסון ניתנו כבר בכל העולם, ויותר מ-130 מדינות אישרו אותו. כל נושא הבטיחות נבדק בצורה מאוד מדוקדקת, והחיסון נחשב כאחד הבטוחים ביותר. בניגוד לאמירות שנשמעו ברשתות החברתיות, אין כל קשר בינו לבין מחלות אוטואימוניות, כמו לופוס (זאבת), שפוגעות במערכת העצבים ובמערכת השריר." אומר פרופ' סרוגו " תופעת הלוואי השכיחה ביותר היא כאבים, נפיחות ואודם באזור ההזרקה. ישנם גם דיווחים על התעלפות עקב התרגשות אחרי החיסון, בעיקר בקרב נערות. ההמלצה היא מנוחה ושכיבה של 10 דקות אחרי החיסון". בנוסף, ייתכנו לאחר החיסון תופעות כלליות של תחושה כללית רעה, כאבי שרירים ופרקים, כאב ראש, כאב בטן, בחילות, חולשה וחום.
פרופסור סרוגו נושא בשורות מעודדות, כאשר הוא מציין: "אנחנו יודעים ממחקרים רבים שאם נחסן גברים ונשים ונכסה עד 70-80 אחוז מכלל החברה, מה שנקרא "חיסון העדר", יש סיכוי שנעלים תוך 10 שנים את הנגיפים הסרטניים האלו. כך זה צפוי להוריד את שכיחות סוגי הסרטנים שציינתי לאפס".

 

 למידע נוסף יש לפנות לרופא/ה שלך >> 

הכתבה נכתבה על ידי פרופ' יצחק סרוגו, מומחה למחלות זיהומיות במכבי שירותי בריאות.

 

שירות לציבור. מוגש בחסות MSD (ללא מעורבות בתכנים).