העמותה הישראלית לסרטן העור קמה לפני שבע שנים על ידי ד"ר חדוה גונן, ביוכימאית ממעבדת המחקר של פרופ' אהרן צ'חנובר. ד"ר גונן חלתה במלנומה שלב 4 , לא קיבלה הרבה סיכויים לשרוד את המחלה. למרות זאת היא נלחמה בכל הכוח, החלימה כנגד כל הסיכויים והחליטה שהיא רוצה להקים בית לחולי סרטן עור ובני משפחתם – שאגב, נמצאים בסיכון גבוה לחלות בעצמם. ועוד נגיע לזה.

"כל הפעילות שלנו מתמקדת בשתי מטרות", אומרת עינבל כהן תובל, מנכ"לית העמותה. "להיות הבית התומך של כל חולי סרטן העור בישראל ולקדם את המודעות הציבורית לסרטן העור - הן למניעה והן לגילוי מוקדם. סרטן העור הוא הסרטן הכי שכיח בישראל ומאובחנים בו  1,000 חולים חדשים מדי חודש. יחד עם זאת, בניגוד להרבה מאוד מחלות אחרות, מדובר בסרטן שאפשר למנוע בצורה מאוד פשוטה. החשבון מאוד פשוט: נחשפתי לשמש – העליתי את הסיכויים שלי לחלות במחלה".

לדברי כהן תובל, לחולי סרטן עור ישנם צרכים מיוחדים כמו התגוננות מקסימלית מפני השמש והתמודדות עם תופעות הלוואי של טיפולי האימונותרפיה – הטיפול הנפוץ בעשור האחרון למלנומה. "אנשים שומעים סרטן ודבר ראשון שעולה להם לראש הוא קרחת והקאות. האימונותרפיה לא יוצרת תופעות לוואי כאלה ואין את האפיון החיצוני הזה, אבל מדובר בחולים אונקולוגיים לכל דבר מבחינת ההתמודדות ואופי המחלה – רק הטיפול שונה".

סרטן העור מלנומה (צילום: shutterstock)
סרטן העור מלנומה | צילום: shutterstock

האם זה נכון שמדובר במחלה של בני הגיל השלישי?

ההנחה הרווחת היא שמבוגרים הם בקבוצת סיכון גבוה יותר לחלות במחלה, אך אין זה בהכרח נכון: "המחלה נפוצה יותר בגילי 55-60 ומעלה, אבל בשנים האחרונות יש ירידה בגיל החולים. סרטן העור הוא אחד מתשעת הסרטנים השכיחים ביותר בקרב צעירים".

האם אנשים "מזלזלים" בסרטן עור מתוך מחשבה שגויה שהטיפול יסתכם בהסרת שומה חשודה?

"אני חושבת שיש זלזול שמגיע עוד הרבה לפני. מכיוון שחשיפה מסוכנת לשמש לא גורמת לסרטן עור באופן מיידי יש נטייה לחיות את הרגע ולהקל ראש בנושא. יש גם המון מיתוסים סביב העניין כמו המחשבה שבעלי עור כהה לא חולים בסרטן עור, בעוד שגם כהי עור חולים במחלה. עוד מיתוס הוא המחשבה שישיבה בצל מגנה מפני קרני השמש המזיקות". 

איך מקדמים מודעות לסרטן העור?

"חלק מהפעילות שלנו לקידום מודעות היא דרך תכנית שנקראת "בדיקה ניידת" אנחנו מגיעים לחברות וארגונים ציבוריים ופרטיים ליום בודד ועושים בדיקות עור לכל העובדים. 90 אחוז מהאנשים שאני פוגשת ביום כזה לא היו בבדיקת עור מלאה אצל רופא עור מעולם. יותר מזה, הם לא יודעים שהבדיקה הזאת קיימת בכלל. זו בדיקה לא פולשנית שנעשית בקלות: קובעים תור לרופא או רופאת עור ואומרים שהגעתם לבדיקת שומות".

חינוך לשהייה חכמה בשמש

רוב מקרי סרטן העור נגרמים כתוצאה מחשיפה לשמש בגיל הילדות וההתבגרות. זה כמובן לא אומר שאנחנו צריכים להפסיק להיזהר כמבוגרים אבל זה בהחלט מעלה את הצורך להגן על הילדים שלנו ולהפוך אותם ליותר מודעים לנזקי קרינת ה-UV. בנוסף, לסרטן העור יש מרכיב גנטי: בכ-10 אחוז ממקרי המלנומה הממאירה של העור יתפתח הגידול גם בבן משפחה נוסף, כך שמדובר במאמץ חשוב לכולם.

"אנחנו עובדים כרגע בעמותה על תכנית לאומית למניעת סרטן העור מול כל משרדי הממשלה הרלוונטיים. מדובר על תכנית חינוכית שמלווה ילדים ומתבגרים מגיל גן ועד י"ב. אנחנו גם פועלים מול משרד הכלכלה לקידום מודעות של עובדים שחשופים כל היום לשמש באמצעות הדרכות ונהלים. "חשוב להבהיר שהמסר איננו שאנחנו צריכים להיות 'ערפדים' ולצאת מהבית רק בשעות הערב. אנחנו יכולים לעשות הכל, רק בצורה מבוקרת".

לדברי כהן תובל, שתי הבעיות העיקריות של מדינת ישראל בהקשר של סרטן עור הוא שמדובר במדינה חמה עם אוכלוסייה מעורבת – מהגרים שהגיעו מארצות חמות וקרות. "לא כולנו בנויים למזג האוויר הזה. המודעות שלנו מתחברת לים. אנחנו מורחים קרם הגנה, שמים צילייה ולובשים את הביגוד המתאים בעיקר כשאנחנו בחוף. ביציאה לטיול, הליכה ואפילו בהפסקות של הילדים בבית ספר אנחנו לא מקפידים. חייבים להתנהל נכון ובצורה מודעת בכל יציאה שלנו מהבית, בטח עם ילדים". 

 

"יש לנו תכניות תמיכה וירטואליות וקו חם שפעיל ברוב שעות היום – גם בטלפון וגם בצ'אט. רוב הפניות אליו מגיעות ממי שבדיוק יצא מהרופא וקיבל את הבשורה שהוא חולה בסרטן עור"

 

תמיכה בחולי סרטן עור: מהרגשי ועד הבירוקרטי

כמו בכל סרטן, ברגע שחולים מאובחנים עם סרטן עור, מרביתם לא יודעים כיצד "לנהל" את המחלה. לא ברור אילו שינויים יתרחשו בחייהם, לאיזו תמיכה הם יזדקקו, מהו הז'רגון הרפואי שלא מוכר להם וכיצד מתמודדים מול הבירוקרטיה הסבוכה.

"זה מצב שעשוי לעורר חוסר אונים, תסכול ותחושת בדידות", אומרת כהן תובל. "בעמותה אנחנו מציעים תכנית תמיכה כוללת שתענה על כל הצרכים. יש לנו תכניות תמיכה וירטואליות וקו חם שפעיל ברוב שעות היום – גם בטלפון וגם בצ'אט. רוב הפניות אליו מגיעות ממי שבדיוק יצא מהרופא וקיבל את הבשורה שהוא חולה בסרטן עור. מדובר בפונים שמבקשים מידע ותמיכה כמו בנושא של זכויות סוציאליות, מה מותר לעשות בזמן המחלה והאם ניתן לדבר עם מחלימים. חשוב לציין שלא מדובר בייעוץ רפואי".

"משם, הפונים בדרך כלל מגיעים ל'מלווה רפואית', כלומר חולות שהחלימו ועברו הכשרה למקצוע של מלווה רפואית עבור העמותה. הן מלוות את המטופלים ובונות איתם תכנית כוללת של התמודדות בנושאים של מימוש זכויות מול חברות הביטוח או הוועדה הרפואית, הכנה לקראת בדיקות ועוד.

"יש לנו עוד פעילות של מתנדבים שהחלימו ותומכים בחולים שהם בתחילת הדרך. התכנית נקראת 'אחים למסע' זו הכשרה שונה מ'מלווה רפואית' והיא מתמקדת בתמיכה רגשית ממי שכבר עברו את המחלה בעצמם".

בדקו כל יום את רמות קרינת ה-UV באזור שלכם

כהן תובל הגיעה לעמותה לאחר ששינתה את מסלול חייה המקצועיים בעקבות מות אחיה. לפני חצי שנה הסטטיסטיקה הגיעה גם אליה כאשר אביה חלה בסרטן עור אלים ומתקדם - בו הוא נלחם בנחישות בימים אלה. 

 "חשוב לי להעביר את המסר שסרטן עור איננו גזרת גורל. זו מחלה שניתן למנוע. מטופלים שמאובחנים היום שרפו בעבר את עצמם בשמש ומרחו שמן גזר על העור כי זה מה שהיה מקובל באותם ימים. אני מקווה שבעוד 20 שנה נראה שינוי משמעותי במספר החולים בעקבות המודעות שאנחנו מעבירים בשנים האחרונות לילדים ולמבוגרים".

 אם החלטתם להגן טוב יותר על עצמכם מפני קרינת השמש, מלבד האמצעים המוכרים להתגוננות כמו מריחת קרם הגנה, לבישת ביגוד מתאים וחבישת כובע, מומלץ להיכנס לאתרים המדווחים על רמות קרינת ה- UVהמסרטנת באזור שלכם - לפי ימים ושעות. עוד אמצעי שמעמיק את המודעות שלנו  לנושא החשוב הזה ודרך להציל חיים.

 *מוגש כשירות לציבור מטעם חברת MSD ללא מעורבות בתכנים.