פרק חדש בסדרה האינטרנטית "הרגע הזה" – העוסקת במחלות ומצבים משני חיים ומנסה לשפוך אור על אורח חיים מותאם לחולים במחלות אלה ובני משפחותיהם.

 

"לפני שלוש שנים, בשבוע ה-28 להריון השלישי, התחילו כאבים ממש חזקים בפנים. לאחר מכן התחילה חולשה ביד וברגל ימין", מספרת מיכל בקרמן, 43, אם לשלושה שעברה התקף לב. "בשלב הבא התחיל קוצר נשימה ונסענו לבית החולים". בבית החולים, רק לאחר צנתור אבחוני התברר למיכל שעברה התקף לב. "חזרתי לנשום כרגיל, אך לא יכולתי לרחוץ את הילדים, לא יכולתי להרים אותם על הידיים", מספרת. 

התקף לב הוא למעשה מצב שיש בו חסימה של עורק כלילי, שמספק דם לשריר הלב. "חסימה זו נגרמת על ידי רובד טרשתי שנוצר במשך שנים וכשהוא נקרע – נוצר קריש שגורם לחסימה מלאה או כמעט מלאה של העורק", מסבירה ד"ר טלי פורטר, מרפאת לב האישה, המרכז הרפואי בילינסון.

רובינו מודעים לתסמין הידוע של לחץ וכאב חד בחזה, אך מדובר בתסמין שנפוץ יותר בקרב גברים. אצל נשים, הסימפטומים עשויים להיות שונים: סחרחורת, כאבים בחזה, זיעה קרה, קושי להירדם, עייפות, הקאות, קוצר נשימה, חיוורון ועילפון. "האזור ממרכז הבטן, בטן עליונה – לידיים, הגב ואפילו הלסת התחתונה היא טריטוריה שבשריר הלב הסובל – יכול לגרום לכאב", מוסיפה ד"ר פורטר. אם אתם מרגישים כאבים באזור החזה, שהם משמעותיים ולא מוכרים, יש לגשת מיד להיבדק.

לצפייה בפרקים נוספים לחצו כאן >>

כל אדם שעבר התקף לב, גם אם התגבר עליו – מוגדר אדם עם מחלת לב כלילית – מחלת לב כרונית, שתלווה אותו לכל חייו, והוא יזדקק לטיפול תרופתי ולמעקב כל חייו. יחד עם זאת, המטופלים יחיו חיים מלאים ויוכלו ליהנות מאורח חיים תקין.

אלון ולטמן, פסיכולוג רפואי במרכז לבריאות לב האישה - הדסה, מסביר על ההשפעה הפסיכולוגית של התקפי לב. "רבים מרגישים חוסר שליטה. הליווי שלנו מתחיל משעות אחרי האירוע, בהן המטרה היא לעזור ולהרגיע, לתת מידע ולאט לאט להבין איך אפשר לחזור לשגרת חיים מלאה".

נשים רבות סבורות שמחלות לב פוגעות בעיקר בגברים. אך לפי נתונים שנמסרו על ידי מרכז לב האישה בהדסה ירושלים המנוהל ע"י ד"ר דנה צפת : מחלות לב הן גורם המוות מספר אחד בקרב נשים בעולם, ולמעשה 1 מכל 4 מקרי מוות בקרב נשים בישראל הוא כתוצאה ממחלות לב וכלי דם. מידע נוסף באתר המרכז.

במרכז הרפואי בינלינסון ובבית חולים הדסה ישנן מרפאות מיוחדות המתמחות בלב האשה ונשים שנמצאות בקבוצת סיכון מטעמי גנטיקה, לידות מוקדמות או סוכרת הריונית בעברן. נשים הסובלות מהשמנת יתר או שומנים בדם יכולות להיות במעקב שיסייע להן למנוע את התקף הלב שעלול להגיע.

ד"ר פורטר מוסיפה כי ניתן למנוע התקף לב בעזרת אורח חיים בריא ועירנות: לא לעשן, לשמור על משקל הגוף, להיות פעיל גופנית ולאכול בריא. בנוסף, כל אדם צריך להיבדק אצל רופא משפחה ולהכיר את ערכיו; מהו לחץ הדם, ערכי סוכר, רמות כולסטרול כדי שברגע האמת הנתונים יהיו ברי השוואה.

 *יוצרת ועורכת הסדרה -  עדי ציבלין בר – עוז. מפיקה - רננה לוי. צלם - אלי סטרול.