לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) היא הלוקמיה השכיחה ביותר בעולם המערבי. בישראל, מאובחנים מדי שנה כ-500 חולי CLL. הגיל הממוצע בעת האבחנה הוא 70, והיא שכיחה יותר בקרב גברים יהודים ממוצא אשכנזי. מאז 2020, חלה מהפכה של ממש בכל הקשור לטיפול ב-CLL. הטיפול בכימותרפיה מפנה את מקומו לטיפולים ביולוגיים, שמאפשרים שיפור ניכר באיכות החיים של המטופלים ובמקרים מסוימים אף הפסקת טיפול והפוגה מהמחלה. ד"ר יפית סגמן מבית החולים "אסותא" באשדוד מסבירה את השינויים שחלו בטיפול במחלה, ועונה על שאלות נפוצות.
ד"ר סגמן השלימה את ההתמחות שלה בהמטואונקולוגיה בבית החולים "איכילוב" אחרי שמספר מפגשים עם פרופסור עירית אביבי משכו אותה לתחום. דרכם הרגישה "שהדרך הנכונה להיות רופאה היא מצוינות, ידע ואמפתיה למטופל ולבני המשפחה", היא מספרת.
איך מאבחנים את המחלה?
"CLL מתאפיינת בהצטברות של תאי דם לבנים מסוג לימפוציטים של תאי B. הצטברות התאים יכולה להתרחש בדם, במח העצם, בבלוטות הלימפה ובטחול. לרוב האבחנה נעשית באקראי ומתוך בריאות שלמה בעת ביצוע ספירת דם שגרתית במסגרת קופת חולים, עם ממצא של עלייה בספירת התאים הלבנים", עונה ד"ר סגמן.
"מהלך המחלה שונה בין מטופל למטופל, תלוי במאפיינים קליניים ושינויים גנטיים ומולקולריים. בחלק מן המטופלים המחלה יציבה ומתקדמת באיטיות במשך שנים וכשליש מהמטופלים לא יזדקקו לטיפול לעולם. נכון להיום, הגישה המקובלת בשלב הראשוני של המחלה הוא מעקב בלבד. זאת, משום שלא נמצא יתרון להתחלת טיפול מוקדם במספר מחקרים קליניים. חשוב לציין שבעת האבחנה משלימים בירור גנטי ומולקולרי המסייעים בצורה מסוימת לנבא את מהלך המחלה ואת תדירות המעקבים. ההתוויות לטיפול הן ביטוי לעומס מחלה עם הופעת תסמינים המיוחסים להצטברות התאים הלימפוציטרים ברקמות. מטופלים המפתחים ירידה בהמוגלובין או בספירת הטסיות, הגדלה ניכרת של בלוטות הלימפה או הטחול - נדרשים לטיפול".
אילו טיפולים קיימים היום?
"הטיפול ב-CLL התפתח והשתפר באופן דרמטי במרוצת השנים. כיום מטרת הטיפול כוללת לא רק שליטה בתסמיני המחלה והארכת תוחלת החיים, אלא איזון ושמירה על איכות חייו של המטופל עם מעבר לרפואה מותאמת אישית" מסבירה ד"ר סגמן. עד כה היו זמינים משלבים הכוללים כימותרפיה ותרופות ביולוגיות מסוג נוגדנים המכוונים נגד חלבונים המובעים על ידי תאי המחלה. בשנים האחרונות הפכו זמינות תרופות מוכוונות מטרה המעכבות אנזימים או חלבונים בתאי המחלה. מדובר בפריצת דרך ממשית באופן הטיפול שעד כה התבסס על כימותרפיה.
מהן תופעות הלוואי של הטיפולים?
"לרוב, ובתלות במאפייני המחלה, ישנן שתי אפשרויות טיפול", מפרטת ד"ר סגמן. "הראשונה מבוססת על אחת משתי תרופות המעכבות אנזים הנקרא BTK הנחוץ לשגשוג תאי ה CLL. הן ניתנות פומית (טבליה לבליעה) פעם או פעמיים ביממה באופן רציף. תופעות הלוואי השכיחות הן עלייה בלחץ הדם, הופעת בצקות, תפרחת עורית, עלייה בסיכון לדמם והפרעות קצב לבביות. אפשרות שנייה מבוססת על תרופה מעכבת חלבון הקרוי BCL-2 שמעניק יתרון הישרדותי לתאי ה- CLL, בשילוב עם נוגדן כנגד CD20 המובע על ידי התאים הממאירים. משלב זה קצוב בזמן (שנה או שנתיים, בתלות בקו הטיפולי בעבורו הוא ניתן) והוא כולל עירוי תוך ורידי של הנוגדן למשך שישה חודשים. פרופיל הרעילות של משלב זה כולל עליה בסיכון לתסמונת "תסמונת פירוק הגידול" בעת התחלת הטיפול כתוצאה מהרס מהיר של התאים, דיכוי חיסוני ודיכוי מח עצם (ירידה בספירות הדם).
"זה אמנם נשמע מפחיד, אך חשוב לציין שלכל תופעת לוואי ישנן דרגות חומרה שונות ולא כל מטופל יחווה את כל קשת תופעות הלוואי", מדגישה ד"ר סגמן. ההחלטה על אחת מהאפשרויות מתבססת על מאפיינים גנטיים ומולקולריים תאי ה CLL, גיל המטופל, תחלואת הרקע של המטופל.
מהו העתיד הטיפולי בתחום ה-CLL? אפשר יהיה לדבר על ריפוי מלא?
"השאיפה היא ריפוי מלא עם טיפול קצוב בזמן. למשל, נבדקים משלבים שונים של התרופות שתוארו למעלה. הנחת היסוד היא שייווצר אפקט סינרגטי שיעצים את השפעת התרופות כאשר הן ניתנות יחדיו. זאת, בהתחשב באופן הפעולה שלהן - מעכב ה-BTK גורם ליציאה של תאי ה-CLL מבלוטות הלימפה אל הדם, ואילו מעכב ה-BCL-2 יעיל בהשמדה של תאי ה-CLL בעיקר בדם ובמח העצם. כמובן שישנן שאלות שטרם נענו לגבי טיפול זה, כמו משך הטיפול האידיאלי ואם ישנם מטופלים הזקוקים לטיפול ממושך יותר או לסירוגין קצר יותר".
היכולת לדבר עם מטופל על ריפוי משכה אותך לתחום?
"המטואונקולוגיה זה תחום אינסופי, אבל עוד בהתחלה נמשכתי למחלות לימפופרוליפרטיביות. מדובר בתחום דינמי שגדל ומשתנה במטרה לשפר את יעילות הטיפולים שקיימים לרשותנו, אם מבחינת תגובה ומשכה ואם מבחינת שיפור פרופיל הבטיחות ותופעות הלוואי. מה שאני אוהבת במיוחד זה לראות את השיפור בהרגשה הכללית ואת הבריאות שנרכשת בשנית ", אומרת ד"ר סגמןלמשל יש לי מטופל שאובחן בשנת 2013 עם CLL. הוא סירב בעקשנות להתחיל טיפול וזאת למרות אשפוזים חוזרים ופגיעה מהותית בבריאותו. לשמחתי, הוא בחר לבטוח בי והיום הוא בהפוגה, ללא תסמיני מחלה ומרגיש בטוב".
אילו כלים נוספים עומדים לרשות חולי CLL?
"לאחרונה נחשפתי לביטוי 'אין שמחה כהתרת ספקות' שמקורו בספר משלי. כל אדם שאובחן עם מחלה ממארת 'הונח' באופן פתאומי בצומת דרכים חדשה המתאפיינת בחוסר בהירות וחששות. לא לכל השאלות יש לנו, הרופאים והרופאות תשובות, ולא את כל הספקות אנו יכולים להתיר, ובעבור חסד זה קמה עמותת חלי״ל האור. זוהי עמותה שנוסדה במטרה לתמוך במטופלים המטו-אונקולוגיים, לרבות CLL, והיא מספקת מידע על טיפולים עדכניים, תופעות לוואי ודרכי התמודדות איתן מפי אלו שחוו אותן, ומעניקה תמיכה למטופלים ולבני משפחתם".
מוגש כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים בחסות AbbVie