רבות דובר אודות הקשר בין צריכת שומן לבין מחלות לב. הגורם העיקרי למחלות אלו היא טרשת עורקים, שבאה לידי ביטוי המתבטאת בשקיעת שומנים וכולסטרול בדפנות כלי הדם.

אבל הנה לכם עובדה מפתיעה: פרופ' רונן דורסט, קרדיולוג בכיר במערך הלב בהדסה, מציין שהגוף שלנו דווקא זקוק לשומן במידה מסוימת. בין היתר, הוא משמש לטובת יצירת אנרגיה, להגנה על דפנות התאים, ליצירת הורמונים ועוד.

הבעיה אם כן, נובעת לדבריו מכך שלמרות היותו של השומן אבן בניין חיונית, צורת הסעתו בדם עלולה לגרום לשקיעתו בדפנותיו. "היות שהשומן אמור לנוע בדם – שהוא כידוע נוזל מימי, הוא זקוק לגורם שיניע אותו בתוכו. הכולסטרול והטריגליצרידים מוסעים בדם במעין בועיות או קפסולות שונות בגודלן ובתכולת השומן שבהן. ה-LDL (המכונה 'הכולסטרול הרע') נושא בתוכו בעיקר כולסטרול, אשר עלול לשקוע בדפנות כלי הדם ולגרום לתהליך דלקתי שעלול להוביל לחסימה או היצרות ובכך לשורה של בעיות: החל מפגיעה באספקת דם לרגליים, דרך שבץ מוחי ועד להתקף לב מסכן חיים", מסביר פרופ' דורסט.

לדבריו, ישנם גורמים שונים, שאינם קשורים בהכרח לתזונה, אשר תורמים להצטברות ה LDL: גיל מבוגר, מין, תורשה וגם גורמים הפיכים כמו: לחץ דם גבוה, סוכרת או עישון.

כולסטרול כולסטרול (צילום: Shutterstock by fizkes)
נהוג להתאים לחולה טיפול תרופתי בהתאם למצבו | צילום: Shutterstock by fizkes

המחלה הגנטית שגורמת לכולסטרול גבוה במיוחד

פרופ' דורסט מציין שאחד מתוך 250 אנשים באוכלוסייה סובל מ"היפרכולסטרולמיה תורשתית". "מחלה זו מתבטאת בכולסטרול גבוה במיוחד, המושפע משינויים גנטיים שלמעשה מונעים ספיגת כולסטרול סדירה בכבד. כך למעשה, רמתו בדם עולה והוא מצטבר ושוקע בדפנות כלי הדם. מאחר שאנשים אלה נולדים עם רמות גבוהות מאוד של כולסטרול כבר מלידה, הם נמצאים בסיכון מאוד גבוה להתקפי לב ולאירועים מוחיים כבר מגיל צעיר", מזהיר פרופ' דורסט.

לדבריו, זו הסיבה שחשוב לאתר אנשים כאלה כבר מגיל ילדות ולהעניק להם את הטיפול המתאים. "כיום ממליצים לבצע בדיקת דם לכולסטרול כבר בגיל ההתבגרות, בעיקר במשפחות בהן ישנם מקרים של טרשת עורקים, התקפי לב בגיל צעיר או שומנים בדם. אופציה נוספת היא לגשת למרפאה למחלות תורשתיות של הלב ולבצע אבחון גנטי.

רוצים לדעת עוד על כולסטרול?

 עברתם אירוע קרדיווסקולרי? כך תנהגו ביום שאחרי >>

הכול נשאר במשפחה: גם הכולסטרול >>

האם מדד הכולסטרול בדם שלכם מסכן אתכם? >>

"לצערי הרב, אנשים נוטים לחשוב שצעירים מוגנים מפני התקפי לב, אבל זה פשוט לא נכון. ככל שמקדימים לאתר את המחלה ולאבחן אפשר למנוע התדרדרות".

מה כולל הטיפול בעודף כולסטרול?

באופן כללי, הטיפול בכולסטרול כולל שינוי בהרגלי החיים. "חשוב להקפיד על תזונה נכונה בדגש על קטניות, דגנים מלאים, ירקות, פירות במידה, דגים וגם שמנים טובים כמו אבוקדו או שמן זית. כמו כן, מומלץ לשלב כושר גופני אירובי מתון שכולל 150 עד 300 דקות הליכה או שחייה למשל", ממליץ פרופ' דורסט.

אלא שברוב המקרים גם שינוי זה אינו מספיק לדבריו, ולכן נהוג להתאים לחולה טיפול תרופתי בהתאם למצבו. "ישנן תרופות שונות המאפשרות להפחית את רמת הכולסטרול ב-50 אחוז בערך. בקבוצה זו נכללים גם הסטטינים המוכרים. במקרה שהחולה לא מגיב מספיק טוב לתרופות אלה, ישנה אפשרות להשתמש בתרופות במנגנונים מתקדמים שיעילותן רבה".

ואם תהיתם לגבי תסמינים שמעידים על עודף כולסטרול, פרופ' דורסט מציין שפשוט אין כאלה. "לא סתם נהוג לכנות את הכולסטרול 'הרוצח השקט' – הוא באמת כזה. מדובר במצב שעלול גרום למוות פתאומי ללא כל התרעה, ומכאן החשיבות הרבה שבאבחון, במניעה ובטיפול נכון בזמן".

למידע נוסף על כולסטרול >>