כמה שננסה, נתאמץ או נשתדל – כנראה שלא נוכל להתחמק ממנה בחורף: הנזלת.  אז נכון, יש דברים יותר גרועים מלקנח את האף 24 שעות, אבל עדיין – ערמות הטישו שמצטברות בכל פינה, הדיבור המאנפף והשאיפה  לנשום רק רגע אחד לרווחה - יכולים לגרום לנו לאבד את זה. החדשות הטובות: בסוף כל חורף מגיע הקיץ.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

שניה לפני שאנחנו נשאבים לפסימיות הזאת, שוחחנו עם ד"ר עידו מתיא, מומחה ברפואת ילדים ורפואה אנתרופוסופית בקופ"ח "כללית" באריאל,  שהסביר את כל מה שצריך לדעת בנושא ובעיקר: איך אפשר לנשום קצת לרווחה.

"הנזלת היא נוזל שמופרש ע"י תאי מערכת הנשימה שלנו. למעשה לרוב מדובר בפעולה חיובית של הגוף שנועדה להיפטר מווירוסים וחיידקים בלתי רצויים, באמצעות המערכת החיסונית שיוצאת למלחמה נגד הפולשים הללו. נוזל הנזלת מכיל ריר וגם את החיידקים והווירוסים.  במקרים אחרים, הנזלת יכולה להיות ביטוי של אלרגיה או בעיה מבנית אצל החולה. במקרה שריכוז הנזלת מצטבר בדרכי הנשימה התחתנות, נוצרת ליחה", מסביר ד"ר מתיא.

סיבוכים נפוצים

ד"ר מתיא מסביר שהנזלת לא מסוכנת אבל סיבוכים תמיד יכולים לקרות. "ה"סינוסיטיס", דלקת הגתות, נגרמת כאשר הנזלת מצטברת במערות הפנים ולא מופרשת כמו שצריך. במצב כזה חיידקים שנמצאים באזור  יכולים לגרום לזיהום, מה שיגרום לחולה  לסבול מחום ומכאבים מעל הלסת העליונה, במצח ומתחושת לחץ באזור הראש.

במקרה שטיפול תומך כמו אדים חמים (לא מכשיר אדים שעלול לגרום לזיהום), ותרופות המקלות על הגודש באף לא מקלים על תסמיני המחלה יהיה נחוץ טיפול אנטיביוטי. אגב, חשוב לציין  שבמקרה של תינוקות וילדים קטנים, הסינוסים עדיים אינם מפותחים ולכן השכיחות של סינוסיטיס נמוכה יותר.

 סיבוך נוסף של הנזלת עלול להתרחש אצל תינוקות וילדים קטנים, שעלולים לפתח דלקת אוזניים.

דלקת כזאת תתבטא בדרך כלל בחום ובכאב עז. אצל תינוקות זה יתבטא באי שקט - במיוחד בשעות הלילה. ילדים גדולים יותר בני שנתיים – שלוש, יגעו באוזן או יגידו מפורשות שהיא כואבת. ילד הסובל מנזלת ולאחר מספר ימים מפתח חום ואי שקט מעורר חשד לדלקת באוזן התיכונה.

רופאה בודקת לילדה את האוזן (אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock)
אחד הסיבוכים של נזלת: דלקת אוזניים | אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock

דלקת אוזניים יכולה לחלוף לבד. במידה ואינה חולפת, כרוכה בסבל רב או שהרופא מזהה כי יש לה פוטנציאל להסתבך, ככל הנראה יינתן טיפול אנטיביוטי. לכן, חשוב להיות ערניים לגבי מצבו הכללי של התינוק או הילד, ובמקרים של אי שקט, בכי מרובה ועוד, חשוב להתייעץ עם רופא כדי לשלול את העניין.

אבל הסיבוך השכיח ביותר שמדיר שינה מהורים רבים הוא דלקת ריאות. ילד הסובל מנזלת ושיעול ולאחר מספר ימים מפתח  חום גבוה, קשיי נשימה, החמרה בשיעול, ירידה בתיאבון ובמצב הכללי - מחשיד לדלקת ריאות ובמצב כזה צריך להיבדק במרפאה. גם לגבי תינוקות, מסביר ד"ר מתיא שחשוב להיות עם היד על הדופק, שוב כדי לשלול סיבוך של דלקת ראות. לכן, כדאי לגשת להתייעץ עם רופא כשהתינוק סובל מחום ממושך וגבוה מעל 38.5 .

 אחת המחלות הכי שכיחות בחורף המערבות את דרכי הנשימה היא "ברונכיוליטיס" - RSV. מחלה הפוגעת בדרכי הנשימה הבינוניות, ועל אף שהיא וירלית, היא עלולה להיות מסוכנת בייחוד עבור תינוקות קטנים או פגים שעולים להגיע למצב של מצוקת נשימה. במקרה כזה יש צורך בקבלת ייעוץ רפואי. הסימפטום הבולט במחלה זו, הוא קשיי נשימה או נשימה מהירה ומאומצת שיופיעו לאחר מספר ימי צינון. לכך עלולים להתלוות גם קשיים בשינה וקשי באכילה.

מתי צריך לגשת לרופא?

"באופן כללי, כשמדובר במבוגרים, לא חייבים למהר לרופא בגלל נזלת. כאשר מופיעים תסמינים נוספים כגון כאב גרון, קשיי נשימה, חום ממושך, חולשה או כאב משמעותי, בהחלט כדאי להתייעץ עם גורם רפואי.

במקרה של ילדים, כאמור, חשוב לעקוב אחר מצבו של הילד ולבחון את מצב רוחו, מידת התיאבון והשינה שלו .תינוקות קטנים מ- 3 חודשים או תינוקות עם חום שלא חולף, קשיי נשימה או ירידה משמעותית בתיאבון-  מצריכים בדיקה מידית אצל רופא".

מי מלח לתינוקות - תרסיסי אף במינון למבוגרים: כך נקל על המצב

"קודם כל חשוב להבהיר: קשה לטפל בנזלת על ידי תרופות בצורה יעילה.

אם אתם סובלים מאף סתום, תוכלו לנסות את תרסיסי האף השונים, אך הקפידו להשתמש בהם בהתאם להוראות השימוש המופיעות על האריזה ובעלון לצרכן, משום שהם עלולים להזיק לרירית האף ולגרום להחמרה בנזלת ובגודש האפי.

לגבי תרופות שונות לנזלת ושיעול לילדים, יצאו בשנים האחרונות הנחיות המגבילות את השימוש בהן בשל תופעות לוואי שעלולות להיות מסוכנות, ולכן כדאי להתייעץ עם רופא הילדים בטרם שימוש.

במקרה שסובלים מנזלת כרונית, יתכן ששימוש באנטיהיסטמיניים או אפילו תרופות סטרואידיות יעזרו. ברשתות הפארם ניתן למצוא גם תכשירים שונים נגד ליחה ותרופות מדכאות שיעול, ובכל מקרה גם במקרה הזה רצוי להתייעץ עם רופא בטרם השימוש בהם.

לגבי תינוקות, ממליץ ד"ר מתיא להגביה מעט את ראש המזרן ולהשתמש בטיפות מי מלח שיוכלו להקל על הגודש באף ולסייע בפתיחת דרכי האוויר לפני השינה או האכילה.

במקרה שהם סובלים משיעול וליחה, ניתן להשתמש במכשיר אינהלציה עם מי מלח ובהמלצת רופא ניתן גם לשלב תרופה שמרחיבה את דרכי הנשימה.

"מעבר לכל אלה, אפשר להיעזר גם בתרופות סבתא מידי פעם, שיוכלו  להקל מעט על המטרד.

למשל אפשר לחתוך בצל ולהניחו ליד הילד המצונן. אדי הבצל יסייעו להקל על תחושת הנזלת. במקרה שאתם או הילדים משתעלים, ערבבו מעט בצל עם דבש, ושתו את המיץ הניגר מהמרקחת. זה יקל על המצב.

הצבע כן קובע?

כמה פעמים שמעתם את הסבתא אומרת לכם בביטחון שצבע הנזלת שלכם מעיד על חומרת המחלה שלכם? ומה לגבי המשפט האגדי מהפרסומת הישנה לעגבנייה 'הצטננת קח אותי'? ובכן, ד"ר מתיא עושה סדר בשמועות ומסביר שאף אחת מהסברות הללו לא באמת הוכחה.

"בד"כ אין משמעות קלינית לצבע הנזלת. בתחילת המחלה הנזלת בדרך כלל שקופה ועם התקדמות המחלה היא הופכת לסמיכה וירוקה יותר, בשל אותו מאבק שמתחולל בדרכי הנשימה שלנו. צבע ירוק או נזלת מוגלתית, עלולים לרמז על סינוסיטיס, אבל רק בחלק מהמקרים.

אשה מצוננת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בדרך כלל אין משמעות לצבע הנזלת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

 במרפאה על פי רוב לא מתקבלות החלטות רפואיות על בסיס צבע הנזלת.

גם כשמדובר בוויטמין c, אמנם ידוע שהוא חשוב לתפקוד המערכת החיסונית, אבל לא הוכח הקשר בין נטילתו לבין מניעת מחלות חורף. בשנים האחרונות עם ההבנה של תפקיד החיידקים הטובים בגופנו, ישנן עדויות לכך שפרוביוטיקה לילדים  כצעד מניעתי, יכולה לסייע בהפחתת שעור מחלות החורף של דרכי  הנשימה, כגון נזלת ושעול", אומר ד"ר מתיא.

 האמור בכתבה אינו מחליף ייעוץ רפואי

>> "חיים שלי אתה בעל מצוין, רק אל תהיה חולה