דלקת בגרון היא אחת מתופעות השכיחות והיותר מרגיזות מהן סובלים ילדים ומבוגרים כאחד. איך הכי מומלץ לטפל בזה ומתי צריך לדאוג?  "דלקת גרון, נגרמת במרבית המקרים על ידי וירוסים מסוגים שונים שאין נגדם טיפול למעשה. לחילופין היא עלולה להיגרם על ידי חיידק סטרפטוקוקוס מסוג A, המחייב טיפול אנטיביוטי", אומרת ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים ב"מרכז הרפואי הילל יפה" בחדרה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"המחלה החיידקית אינה נפוצה בקרב פעוטות מתחת לגיל שנתיים", היא מוסיפה. "עם זאת, אצל ילדים דלקות ויראליות שונות עלולות לגרום למחלת חום, בכי, אי שקט באכילה ולעיתים אף לנגעים לבנים על גבי השקדים - שאינם חיידקים. הסבירות שמדובר בחיידק עולה סביב הגיל שבו הילד מתחיל ללכת לבית ספר. במקרה כזה לרוב נדרש ביצוע של משטח גרון ותחילת הטיפול המתאים במקביל", מסבירה קליין.

ד"ר מרינה טייטלמן, רופאת משפחה בקופת חולים כללית, מוסיפה כי התסמינים לדלקת גרון הם: כאבי גרון, חום גבוה וקשיי בליעה. "בנוסף, בבדיקת הלוע אצל הרופא יופיע תפליט, השקדים ייראו נפוחים ויהיה אודם. אם יש חשש לחיידק, המטופל יופנה לביצוע בדיקת משטח גרון, שתקבע את המשך הטיפול, בהתאם לתוצאות".

ואיך נדע מתי יש וירוס ומתי חיידק? ד"ר טייטלמן מסבירה כי "בדרך כלל אם זו דלקת ויראלית אמנם יופיעו כאבי גרון והיא יכולה להיות מלווה בחום אך לא יהיה חום גבוה, ולא ייראו בבדיקה התסמינים שצוינו לעיל. ככלל, דלקת ויראלית תהיה יותר קלה מאשר דלקת חיידקית. אך למעשה, רק הבדיקה הרפואית תוודא אם יש וירוס או חיידק ובעיקר תוצאות משטח גרון".

איך נדבקים?

דלקת גרון לא אופיינית רק לחורף. ד"ר טייטלמן מציינת כי "רוב הדלקות בגרון הן ויראליות ולא בהכרח חיידקיות. בדלקות ויראליות נדבקים כמו בשאר המחלות הוויראליות: דרך האוויר, או דרך הפרשת רוק, אם לדוגמא שותים מאותה כוס".

"ברוב המקרים, מדובר במחלה המועברת באמצעות טיפות רוק. בחלק מהווירוסים כגון EBV, או בשמו המוכר 'מחלת הנשיקה', ההדבקה נעשית על ידי רוק וכן באמצעות הפרשות. לכן, חשוב ביותר להקפיד על שטיפת ידיים, מניעה משימוש באותם כלים והקפדה על כללי הגינה אישיים", מוסיפה ד"ר קליין.

עוד ב-mako בריאות
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם

איך מטפלים?

ד"ר קליין מסבירה כי תרופות משככות כאב עשויות להועיל ולהקל במקרים של דלקת גרון. "למרבה הפלא", היא מוסיפה, "גם מאכלים קרים כמו גלידה למשל, עשויים להקל על הכאב וכן מאפשרים הזנה מסוימת בשעה שהילד מתקשה לאכול. משקאות חמים עשויים להקל על תחושת הצריבה אך אינם בהכרח מזרזים החלמה. אנטיביוטיקה מיועדת לטיפול רק כאשר קיים בוודאות חיידק סטרפטוקוקוס. המינון המקובל ניתן למשך 10 ימים על מנת למנוע סיבוכים העלולים להיגרם מחיידק, כגון מחלת לב שגרונית. מסיבה זו, חשוב להבין שאבחנה לאיתור סטרפטוקוקוס בלוע היא חיונית בטרם תחילת השימוש באנטיביוטיקה".

גלידה כחולה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תופתעו - אבל גלידה משככת כאבי גרון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בכל מקרה ישנן כמה דרכים להתמודד עם הכאבים בזמן דלקת גרון. " כדורי מציצה יכולים לעזור, ותרופות של צינון ושיכוך כאבים. ההמלצה היא לשתות משקאות בטמפרטורת החדר, וחשוב להקפיד להרבות בשתייה בעיקר כאשר סובלים מחום", אומרת ד"ר טייטלמן. 

מתי חייבים לפנות לטיפול רפואי?

דלקת גרון מהווה בעיקר חוסר נוחות. הסיכון לא בהכרח נובע מהעובדה שמדובר בחיידק או בווירוס, אלא קשור במצבו הכללי של הילד. "כאשר ילדים קטנים חולים בדלקת גרון ואינם מסוגלים לבלוע - קיימת סכנת התייבשות, גם בחורף. לכן, חשוב להרבות בנוזלים ולפנות לטיפול מידי כאשר הילד מגלה סימני התייבשות, כגון סירוב לאכול, אפאטיות.כאשר מדובר בחיידק, חובה לקבל טיפול תרופתי כאמור, כדי למנוע סיבוכים מסוכנים כגון מחלת לב שגרונית", אומרת ד"ר קליין.

וגם אצל מבוגרים צריך מאוד לשים לב. "כאשר למעלה מיום או יומיים יש כאבי גרון וקשיי בליעה חשוב לבוא לבדיקה. יש אנשים שסובלים מדלקות חוזרות והם כבר מזהים את התסמינים ויודעים מתי הם צריכים לגשת לטיפול. יש אנשים שיחכו קצת וינסו תרופות מדף בעצמם, אבל חשוב לא להמתין עם הבדיקה אצל הרופא יותר מדי זמן", אומרת ד"ר טייטלמן, "כאשר יש דלקת חיידקית ובעיקר כאשר נמצא אותו סטרפטוקוק מסויים, הוא יכול לגרום לסיבוכים ובעיות עם הלב, לכן חשוב להגיע תוך כמה ימים לבדיקה רפואית ולטפל בזמן". 

>> איזה סוג חולים אתם?