סרטן הלבלב הוא אחד מסוגי הסרטנים הקטלניים ביותר. למרבה הצער, כיום אין בדיקת סקר טובה שיכולה לסייע באיתורו המוקדם. בשלביו הראשונים הוא לרוב אינו גורם לתסמינים, ולכן רוב החולים מאובחנים כשהמחלה היא כבר בשלב הגרורתי.

עם זאת, מסתבר שבכל זאת יש מה לעשות כדי למזער את הסיכויים ללקות במחלה. פרופ' ערן שדות, מנהל היחידה לניתוחי כבד, לבלב, ודרכי מרה בבי"ח רפאל ובבילינסון, מסביר כי כיום ניתן למנוע את התפתחותו,  ע"י זיהוי תהליכים בעלי פוטנציאל סרטני וזיהוי בהם בשלב המוקדם. בקטע הבא הוא מסביר מה חשוב לדעת בנושא.

 

מה עוד חשוב לדעת על סרטן הלבלב?

הלבלב הוא חלק ממערכת העיכול שלנו ותפקידו העיקרי קשור בהפרשת הורמונים, אנזימי עיכול וויסות מאזן הסוכר בגוף. הוא ממוקם במדור האחורי של הבטן העליונה ומוקף בתריסריון, שהוא החלק הראשון של המעי ובקרבתם כלי דם ועצבים חיוניים.

ישנם כמה סוגי גידול שעלולים להתפתח בלבלב והם מאוד שונים אחד מהשני אך לרוב כשאומרים סרטן הלבלב מתכוונים לאדנוקרצינומה שאחראי על הרוב המוחלט של המקרים שבהם מתפתח סרטן בלבלב. בארץ יש מעל 500 מקרים בשנה ובעולם מסתמנת עלייה במספר המקרים בעשורים האחרונים. למרות שעורי התמותה הגבוהים ממחלה זו האתיולוגיה לא לגמרי ידועה.

גורמי הסיכון כוללים:

  • סיפור משפחתי של סרטן הלבלב
  • עישון
  • השמנת יתר
  • דלקת כרונית של הלבלב (פנקראטיטיס כרונית)

התסמינים

התסמינים של סרטן הלבלב תלויים במיקום של הגידול בתוך הלבלב (ראש, צוואר או גוף הלבלב) ובדרגת המחלה. בשלבים מוקדמים של המחלה לרוב לא ניתן לחוש את התסמינים, ולכן לרוב המחלה מתגלה בשלבים יותר מתקדמים, שבהם ניתן כבר לשים לב ל-

  • צהבת עורית
  • צואה בהירה או שתן כהה
  • כאב בטן עליונה או מרכזית שמקרינים לגב
  • ירידה במשקל מסיבה לא ברורה
  • ירידה בתאבון
  • עייפות
  • אמצעי הדמיה ראשוניים לזיהוי המחלה

האמצעים כוללים טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או תהודה מגנטית (MRI) של הבטן. בדיקת הבחירה כשעולה חשד לממצא בלבלב הינו סונר אנדוסקופי (EUS) באמצעותו ניתן לאפיין יותר טוב את הממצא ולקחת ממנו דגימה (ביופסיה) כדי לקבל אבחנה ברורה של סוג הגידול.

במקרים שבהם המחלה ממוקמת, מומלץ לוודא שאכן אין פיזור מרוחק בבדיקת הדמייה מתקדמת נוספת PET CT. בנוסף יש להשלים סדרה של בדיקות דם הכוללת גם סמנים של סרטן בדם (מארקרים) CEA  ו- CA19-9. כל אחת מהבדיקות המצוינות כאן יכולה להיות שלילית ועדיין ייתכן ומדובר בסרטן הלבלב.  

דרכי הטיפול

לאחר שאוספים את כל המידע הקליני, המעבדתי והדמייתי מתקיים דיון צוות רב תחומי הכולל אונקולוגים, כירורגים ואנשי הדמייה במרכז רפואי כדי לדון באפשרויות הטיפוליות. במקרה שהמחלה ממוקמת ללא עדות לפיזור גרורתי מרוחק הטיפול המועדף לרוב ישלב ניתוח וטיפול כימותרפי מונע חצי שנה או טיפול כימותרפי טרום ניתוחי ולאחריו ניתוח. לעיתים יש צורך בהשלמה של טיפול כימותרפי נוסף גם לאחר הניתוח.

במקרים שבהם מתוכנן גם ניתוח, נדרש טיפול כימותרפי אגרסיבי הכולל 3 סוגים שונים של כימותרפיה. במקרים שבהם יש גרורות מרוחקות טיפול הבחירה הוא תשלובת כימותרפית המותאמת למטופל על ידי האונקולוג המטפל לפי מצבו התפקודי של המטופל ומחלות הרקע שלו וזאת לאחר שהתנהל דיון עם המטופל על ציפיותיו מהטיפול והצגת פרופיל תופעות הלוואי של הטיפול. הטיפולים הקיימים משפרים את איכות המטופל וצפויים להאריך את חייו.

ייעוץ מקצועי לכתבה: ד"ר שרון פלס, מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול, המערך האונקולוגי, המרכז הרפואי איכילוב ת"א