רובנו יודעים שלקרני ה-UV של השמש יש צד אפל - חשיפה לא מוגנת עלולה להוביל לכוויות שמש, הזדקנות עור מוקדמת, סרטן העור וגם מושג שאולי לא כולם מכירים "הרעלת שמש". אולי שמעתם פעם את המונח הזה ואולי אפילו חוויתם אותו מבלי לדעת את המשמעות שלו, אבל מה זה בדיוק אומר?
הרעלת שמש אינה מונח רפואי רשמי או אבחנה מדעית אך זה ביטוי רווח בקרב מטופלים ורופאים וככל הנראה מה שראש הממשלה בנימין נתניהו חווה במהלך סוף השבוע האחרון. הפרשנות הלא רשמית הנפוצה ביותר של הרעלת שמש היא "הרגשה לא טובה פיזית מכווית שמש חמורה". איך היא מתפתחת בעור ומה חשוב לדעת במקרה שהיא מופיעה?
מהם התסמינים של הרעלת שמש?
הרעלת שמש מרגישה לעתים קרובות כמו שפעת או תגובה אלרגית. תסמינים של הרעלת שמש - שיכולה להימשך יום או יותר, תלוי כמה מהר מטפלים בהם - משתנים מאוד בהתאם לחומרת כוויות השמש, ויכולים לכלול את הדברים הבאים:
- כאב ראש
- חום
- בחילה והקאה
- עייפות
- סחרחורת
- כאבי גוף
- התייבשות
מה גורם להרעלת שמש?
הרעלת שמש מתרחשת בעיקר משהות ממושכת בשמש זמן רב מדי ללא הגנה מתאימה. זה עלול לקרות לעתים רבות כאשר אנשים שלא היו בשמש הרבה זמן יוצאים לטייל ושוכחים לכסות או למרוח מספיק קרם הגנה ביום הראשון שלהם בחוץ.
כמו כן, ישנן תרופות מסוימות - כמו Accutane לטיפול באקנה, אנטיביוטיקות ותכשירים מקומיים שגורמים לעור להיות הרבה יותר רגיש לשמש.
מה ההבדל בין הרעלת שמש לכוויות שמש?
במקרה של כוויות שמש קלות העור הופך להיות רך, חם ובמקרים מסוימים גם אדום (תלוי בגוון העור) באזורים של הגוף שלא היו מכוסים בקרם הגנה או בחסימה פיזית (כמו כובע או מטריית חוף). כוויות שמש חמורות קשורות לנפיחות עור מקומית, כאב ושלפוחיות.
מה הם הסימנים להרעלת שמש? באופן כללי, כוויות שמש חמורות הופכות להרעלת שמש כאשר התסמינים האלו כוללים גם כאבי ראש, בחילות, צמרמורות, חום, סחרחורת, עייפות ו/או חולשה.
איך כוויות שמש קשות הופכות להרעלת שמש?
כוויות שמש הופכות להרעלת שמש כאשר ההלם של הכוויה גורם לתגובה אינטנסיבית של מערכת החיסון בגוף, שגורמת לתסמינים האלו. "כוויה היא כמו פציעה בעור. הגוף מגיב לזה על ידי שחרור ציטוקינים פרו-דלקתיים (חלבונים המיוצרים על ידי תאים) שמעוררים תסמינים מערכתיים כמו כאבי ראש ובחילות", מסבירה ד"ר אלישיה ברבה, רופאת עור ממיאמי.
"התייבשות יכולה גם לשחק תפקיד", אומרת ד"ר ברבה. "כאשר אתם נחשפים לשמש למשך זמן ממושך, והעור שלכם חם, הגוף שלכם משחרר מים אל פני העור בניסיון לקרר את עצמו. אבל אם לא הייתם לחים כמו שצריך מלכתחילה, או שתיתם אלכוהול שהוא מייבש באופן טבעי, כוויות שמש קשות עלולה להחמיר את המצב באופן משמעותי".
מתי לפנות לרופא במקרה של כוויות שמש?
במקרה של כוויה חמורה, שלפוחיות מלאות נוזלים, או אם אתם סובלים מכאבים, צמרמורות וחשים עילפון, יש לפנות למרפאה או למיון. בהתאם לחומרת הכוויות, התסמינים הכלליים ומידת ההתייבשות ייתכן שתזדקקו לעירוי נוזלים או תרופות ו/או משככי כאבים כדי לעזור להפחית את הדלקת ולהקל על אי הנוחות. במקרים מסוימים הרופא ימליץ על אנטיביוטיקה כדי למנוע זיהום.
איך לטפל בהרעלת שמש בבית?
"ראשית, הישארו מחוץ לשמש - ולא להישאר לשבת ליד הבריכה או על החוף - לפחות ב-24 עד 72 השעות הבאות, תלוי עד כמה חמור המקרה", אומר ד"ר אפל בודמר מבית הספר לרפואת עור בויסקונסין. "צריך לתת לעור הזדמנות להחלים.
בנוסף צריך גם לקרר את העור השרוף על ידי אמבט קריר, לא קר כקרח - שינוי טמפרטורה קיצוני עלול להחליש את המערכת החיסונית שכבר עובדת קשה. למי שלא אוהב אמבטיות - מקלחת קרירה או קומפרסים קרים (חשוב לא להניח קרח ישירות על עור שנשרף קשות, מכיוון שזה יכול להזיק לרקמה עוד יותר) אמורים לעזור.
בנוסף הרופאים ממליצים על הקפדה מוגברת על לחות גבוהה של הגוף. שתיית מים מספקת תעזור לעור להחלים ולהקל על כל כאב ראש, עייפות או בחילה.
האם השמש יכולה לגרום למחלה בלי כוויות שמש?
כן, לחלק מהאנשים יש תגובה אלרגית לשמש מבלי לחוות כל סוג של כוויות שמש. תגובה אחת כזו נקראת התפרצות אור פולימורפית (PMLE), פריחה המופיעה כגבשושיות זעירות או כתמים מורמים על העור. הם בדרך כלל נראים ורודים או אדומים על עור בהיר יותר.
"PMLE היא בעצם תגובה דלקתית בעור המופעלת על ידי קרני UVA ו-UVB כאחד. אפשר לקבל חשיפת UVA ישירות דרך חלון - לפעמים עובדי משרד יחוו את זה אם הם עובדים ליד חלון", מסבירה ד"ר רובין טראוורס, רופאת עור מבוסטון. "אפשר לקבל את זה גם מבלי לקבל כוויות שמש, שהיא בעיקר תוצאה של קרני UVB".
על פי ד"ר טראוורס, זה בעיקר יכול לקרות בתחילת הקיץ כאשר אנשים נחשפים לראשונה לשמש אבל ככל שהקיץ עובר, העור מצליח להתגבר על החשיפה האולטרה סגולה. ניתן לטפל ב-PMLE באמצעות תרופות כמו סטרואידים מקומיים כדי להקל על הפריחה ובדרך כלל היא נעלמת תוך מספר שבועות.
כיצד אפשר למנוע הרעלת שמש או PMLE?
קרם הגנה. חשוב לבחור בקרם הגנה רחב טווח (המגן הן מפני קרני UVA והן מקרני UVB) עם מקדם הגנה של 30 לפחות, ולכסות את הידיים, הרגליים, האוזניים, הפנים, קו השיער, האף, האזור שמתחת לאף, הידיים, החלק העליון של כפות הרגליים - במילים אחרות, כל חלק בגוף שנחשף אליו השמש. ובנוסף, לנסות להימנע מחשיפה לשמש בשעות הצהריים.