שיחת הטלפון הזו הגיעה משום מקום, על הקו בנק הזרע של בית החולים רמב"ם בחיפה - עם הודעה משנת חיים. "הזרע שקיבלתן מאיתנו הגיע מתורם שיש לו פגם גנטי, וזה עלול לגרום לתסמונת", נאמר על ידי נציגת בית החולים. השיחה הזו, הגיעה עד כה לשמונה נשים, שחלקן בעיצומו של היריון ואחרות כבר אימהות לילד שנולד מאותה תרומת זרע.
בתיעוד שהגיע לידי מערכת "חי בלילה", נשמעת השיחה הקצרה אך הקשה, בה האם התבשרה בבשורה ששינתה את חייה. "את לקחת תרומת זרע ב-2.2.20 של איי.וי.אף?", ווידאה הנציגה ואמרה: "השבוע התגלתה נשאות גנטית חשודה לתורם - אנחנו צריכים לעדכן ולבדוק".
אחת מהנשים שמקבלות את השיחה הזו, היא מאיה שור, אמא לתאומים שאמש (ראשון) סיפרה לנדב בורנשטיין על התחושות והפחדים, שמלווים אותה מאז אותו רגע. "מה לא עבר לי בראש", שיתפה שור בגילוי לב, "מחשבות על איך הגעתי לכאן? למה אני? ואיך דבר כזה יכול לקרות לי? רגע אחרי בכיתי. השיחה לא התנהלה בצורה עניינית, היה די קשוח - עיכלתי רק יום למחרת".
עוד סיפרה כי הנציגה לא הסבירה לה דבר על אותו פגם. "לא הייתה בה טיפה של אמפתיה לסיטואציה הזאת. הייתי בהלם לקבל שיחה אחרי שאמרו לי שאנחנו מתאימים והכל בסדר. יום למחרת דיבר איתי רופא אחרי שדרשתי, וקיבלתי חום. מדובר בכרומוזום 16, שיכול לגרום בין היתר לפיגור שכלי, בעיות התפתחויות ואוטיזם - זה לא משהו שקל לשמוע אותו".
ומה אפשר לעשות עכשיו?
"קיבלתי ייעוץ גנטי, ובית החולים עושה לבנים שלי צ'יפ גנטי - וככה נדע אם הם נשאים. אני לא רואה שום דבר, ואני סייעת בחינוך מיוחד. אני מקווה שהבדיקה תראה ככה".
את בקשר עם שאר האימהות?
"אתמול הצטרפתי לקבוצה שיש בה עוד שש נשים. אני היחידה שקיבלה שיחה עם ייעוץ גנטי - כי פשוט דרשתי. הבנתי שיש בנות שיש להן שיחה רק עוד שבוע או שבועיים".
בשיחה עם בית החולים הם אמרו שהם עשו את הבדיקות הבסיסיות שהם מחויבים לעשות.
"אמרו לי שהתורם תקין. לא ציינו שיש בדיקות יותר נרחבות. זה הפך לי ולמשפחה שלי את החיים".