בישראל חיים למעלה מ-50,000 חולים במחלות מעי דלקתיות. 20% מהם, כלומר כ-10,000 חולים בני 65 ומעלה, כאשר שליש מתוכם, הם מאובחנים חדשים. מחלות מעי דלקתיות מגוונות מאוד ושונות באופיין ובמהלך המחלה בין מטופלים. השונות והגיוון ניכרים גם בקבוצת הגילאים המבוגרים.

אנחנו חיים בעולם שדורש התייחסות לשונות. המסוגלות האישית והתפקודית של ילד בן 10 שונה מנער בן 15 ומצעיר בן 25. כשמגיע אדם עם מחלה דלקתית סוערת, כדאי להתחשב במגבלות הגיל, התפקוד היומיומי, כוחות, מסוגלות ומערכת התמך שלו ולשתף את הצוות המסייע בהתאם.

השונות העיקרית במבוגרים נובעת מתחלואת הרקע שמאפיינת את קבוצת הגיל הזו, למשל, יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב ועוד. מדובר בקבוצת גיל רחבה יחסית, ובפועל ההתייחסות לבני 65 שונה בתכלית מזו של בני ה-85 ומעלה, קבוצה הטרוגנית עם פרופיל שונה של מחלות רקע, בעיות תפקודיות ומטרות טיפוליות.

משך המחלה היא נקודה נוספת שיש לשים לב אליה. חלק לא מבוטל מהחולים המבוגרים עם מחלה ארוכת שנים וותיקה שמתמתנת עם הזמן והופכת לרגועה יותר ולפחות סוערת. 

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מחלות של הגיל או מחלות מעי דלקתיות?

ישנן תופעות שקשורות לתהליך ההזדקנות, כמו הפרעות לתפקוד מערכת העיכול ונטייה לעצירות, או לשלשולים. שינויים ניווניים וכאבי מפרקים, שלא קשורים למחלות המעי הדלקתיות, אלא להזדקנות הגוף. תסמיני המחלות הללו, יכולים לבלבל בהיותם דומים למחלה הדלקתית עצמה.

מומלץ להבחין למה קשורים התסמינים, להשתמש בכלים אבחוניים, ולא לתת טיפול יתר אנטי דלקתי למצב שאינו דלקת, או להימנע מטיפול בתסמינים דלקתיים של המעי. חשוב מאוד שגם בגילאים המבוגרים הגדרת היעדים תעשה בשותפות עם המטופל ומערכת התמך שלו, כך שהדבקות וההיצמדות לתוכנית הטיפול תהיה אופטימלית ומותאמת לצרכיו ולרצונותיו של המטופל, ותאפשר שמירה על איכות חיים מיטבית.

חולה סרטן אופטימית (צילום: fizkes, shutterstock)
צילום: fizkes, shutterstock

מטופל מבוגר בתוך מציאות משתנה

בשנתיים שלוש האחרונות, גם בעקבות מגפת הקורונה, האוכלוסייה המבוגרת נאלצה ללמוד להיעזר באמצעים הטכנולוגיים, כמו רפואה מרחוק (טלה-מדיסין) מה שמאפשר נוחות, נגישות וזמינות, ופותר בעיות ניידות וטרחה. גם בשימוש ברפואה מרחוק, עומדים לרשותנו כל הכלים לשיפור מצבם של המטופלים והימנעות מסבל כרוני.

המלצתי לקבוצה המבוגרת יותר, המבקשת לשלוט בתסמינים, לחיות באיכות חיים מקסימלית ולהימנע מסיבוכים, היא להמשיך מעקב וטיפול במרכזים הרב תחומיים. מומלץ להתייחס לכל הבעיות הנלוות, ולקבל טיפול מתאים מידי הצוות הרב תחומי העומד לרשותם. מלבד רופאים, הצוות הרב תחומי לטיפול במחלות מעי דלקתיות כולל אחות מתאמת, פיזיותרפיסטית של רצפת אגן, פסיכולוג/עו"ס הדואגים לפן הרגשי, סעד ורווחה ומומחים מתחומים נוספים. ההתערבויות הרב תחומיות מותאמות למטופל ולמחלתו, גם בגיל השלישי.

אני שמחה שהארגון העולמי בחר את מחלות המעי הדלקתיות בגיל השלישי כנושא לקידום. זהו נושא חשוב מאוד, שאינו מקבל מספיק ביטוי ובמה. מדובר אוכלוסייה עם תחלואה נלווית הקשורה לגיל המתקדם, לשינויים פיזיולוגיים, סוציאליים והתנהגותיים הקשורים בהזדקנות. אלה מקשים על התפקוד היומיומי ומוסיפים להתמודדות עם מחלת המעי הדלקתית. המודעות, הקדמה והטכנולוגיה מעניקים לנו סל טיפולים מגוון ורב תחומי, המאפשר מענה רחב ומותאם אישית, המתחשב בקשיים ובמאפיינים המיוחדים, גם, של המטופלים המבוגרים. כולי תקווה שהבמה הניתנת לנושא זה תוביל לתשומת לב מוגברת ולטיפול כוללני המכיר בחשיבות איכות החיים ורווחת המטופלים, גם בגיל המבוגר.

ד"ר הנית ינאי, מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות בבית החולים בלינסון