משחר ההיסטוריה מלווה הרימון את האנושות. הבבלים הקדמונים האמינו כי לעיסת גרגריו לפני קרב, הופכת את האדם לבלתי מנוצח. בתורה, הוא שימש כעדות לטיב אדמת ארץ ישראל בידי המרגלים, וברפואה בימי קדם השתמשו ברימון כטיפול לתולעים במערכת העיכול, כאמצעי להפלת עוברים ברפואה ההודית המסורתית. אפילו הרמב"ם תאר אותו כפרי המסייע לעצירת דימום וריפוי פצעים.
ברפואה המודרנית החלו להיאסף עדויות משמעותיות על סגולותיו של הרימון כנוגד חמצון, נוגד דלקת ונוגד סרטן. נכון לכתיבת שורות אלו ישנם 122 מחקרים פעילים ברחבי העולם, הבודקים את השפעותיו הרפואיות.

"מחלות דלקתיות בחלל האף ומערות הפנים הן מחלות שכיחות הפוגעות במעל 10% מהאוכלוסייה בעולם המערבי", מציין מסביר ד"ר דור מעיין, רופא במחלקת אף אוזן גרון וכירורגית ראש צוואר במרכז הרפואי הלל יפה. לדבריו, הצורות הנפוצות ביותר למחלות אלה הן נזלת ממקור אלרגי או לא אלרגי וסינוסיטיס כרונית, והתסמינים הבולטים הם: נזלת, גודש אפי, עיטושים בנזלת כרונית ובנוסף - גם ירידה בחוש הריח וכאבי פנים לסובלים מסינוסיטיס כרונית. "תסמינים אלה פוגעים בשינה, מובילים להיעדרויות תכופות מהעבודה, לקושי נפשי ולפגיעה בתפקוד היומיומי של המטופל. הטיפול המקובל כיום הוא באמצעות תרסיסים סטרואידלים, אנטי-היסטמינים או ניתוחים עבור חולי הסינוסיטיס הכרונית. לצערנו, הטיפולים הללו אינם נותנים פתרון מלא לתופעה אלא רק מענה חלקי", הוא מסביר.



מהלך המחקר

בשנים האחרונות, ערכה מחלקת אף אוזן גרון במרכז הרפואי הלל יפה, מחקר אודות השפעותיו של הרימון כטיפול במחלות דלקתיות של חלל האף ומערות הפנים. "דרך שיתופי פעולה טכנולוגיים עם חברה המשווקת רימונים, רקחנו תרסיס אף ממיץ רימונים והחלטנו לבדוק האם החומר נוגד הדלקת שבפרי, מסייע לשיפור איכות החיים של מטופלינו הסובלים ממחלות דלקתיות של חלל האף ומערות הפנים", מסביר פרופ' יצחק ברוורמן, מנהל מחלקת אף אוזן גרון וכירורגית ראש צוואר במרכז הרפואי. מחקר זה פורסם בשנת 2021 בעיתון מדעי ידוע בתחום אף אוזן גרון. "במסגרת המחקר, השווינו את פעולת תרסיס הרימונים על מטופלים הסובלים מאותן מחלות דלקתיות. למחקר גויסו 100 מתנדבים אשר חולקו לשתי קבוצות: הקבוצה המטופלת בתרסיס והקבוצה המטופלת בתרופת דמה (פלסבו). יש לציין כי התמצית שהופקה היא חסרת ריח או צבע - מה שאפשר לנו לבצע את המחקר בתנאים טובים ולקבל תוצאה מדעית מהימנה".
שתי הקבוצות טופלו בתרסיס במשך 45 ימים ומילאו שאלונים לפני ואחרי הטיפול. במסגרת השאלון נדרשו המשתתפים לדרג את מידת ההשפעה של 20 נושאים הקשורים לאיכות חייהם. כך לדוגמה, נשאלו המטופלים על תסמינים, כגון חומרת שיעול, נזלת, סמיכות הנזלת או חומרת החסימה האפית. חלק מהשאלות נגעו גם להשפעות העקיפות של המחלה, כגון ירידה בריכוז, יקיצות ליליות, קושי בהירדמות, ירידה בפרודקטיביות, עייפות במשך היום, תסכול ועצבות.

54 אלף טון רימונים בשנה (צילום: גלית יערי, חדשות)
שפע של סגולות בריאותיות | צילום: גלית יערי, חדשות

התוצאות

לאחר ניתוח התוצאות נראה כי כל הסובלים ממחלות דלקתיות בחללי האף ומערות הפנים הפיקו תועלת מהתרסיס. הוכחה סטטיסטית מובהקת לפעילות המטיבה של תרסיס הרימונים תועדה בקרב הסובלים מנזלת כרונית ממקור אלרגי ושאינו אלרגי, כאשר מטופלים אלה דיווחו על שיפור ניכר בסמיכות ובכמות הנזלת, בשיפור יכולתם להירדם, בעלייה בפרודוקטיביות ובריכוז. כמו כן, הם דיווחו על ירידה משמעותית בעצבות.

לסיכום, מציינים המומחים כי "יעילות תמצית הרימונים, כפי שהוכח במחקר, מעידה על סגולות הפרי הידועות עוד מימים ימימה. הרימון הוא פרי בריא, עשיר בחומרים נוגדי חמצון, המסייעים להגנה מפני גורמי סרטן סביבתיים, כגון זיהום אויר, חומרי הדברה, כימיקלים וירוסים, וכן להפחתת לחץ דם ורמות כולסטרול. לכן אנחנו בהחלט ממליצים לפתוח את השנה עם מזון בריא הכולל גם רימונים".