המוזיקאי טראוויס בארקר, בן זוגה של קורטני קרדשיאן אושפז לאחרונה לאחר שלקה בדלקת בלבלב. ככל הנראה הגורם לדלקת היה פגיעה בצינור הלבלב במהלך בדיקת אנדוסקופיה שהוא עבר לאחרונה. "נכנסתי לבדיקת אנדוסקופיה ביום שני בהרגשה מצוינת", כתב טראוויס בסטורי שהעלה לעמוד האינסטגרם שלו. "אחרי ארוחת הערב, פיתחתי כאבי תופת ומאז אושפזתי בבית חולים. במהלך האנדוסקופיה, הוסר לי פוליפ קטן מאוד באזור מאוד רגיש, ולמרבה הצער בהסרה נפגע צינור ניקוז קריטי בלבלב, שהובילה לדלקת מסכנת חיים.

איך דלקת בלבלב משפיעה על הגוף?

הלבלב הוא בלוטה המפרישה אנזימים המשתתפים בפירוק המזון ועיכולו וכן מפרישה הורמונים לזרם הדם האחראים על איזון הסוכר בדם (אינסולין וגלוקגון). פגיעה בלבלב תוביל לפגיעה באיזון הסוכר בדם.

דלקת חריפה יכולה להופיע בדרגות חומרה שונות החל מדלקת מתונה שמופיעה בדרך כלל למספר ימים בלבד וחולפת ללא השארת נזק; וכלה בדלקת חמורה שעלולה להותיר נמק רקמתי סביב הלבלב. דלקת חמורה עלולה אף לגרום לסיבוכים נוספים כמו אי ספיקת כליות ולב כביטוי לקריסת מערכות.

לעיתים דלקת זו יכולה להפוך לדלקת כרונית המתבטאת בהתקפים חוזרים ונשנים ואשר מביאים ל-"הצטלקות" הלבלב.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

כאב בטן (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

אילו תסמינים יחווה אדם עם דלקת חריפה בלבלב?

ברובם יופיע התסמין הקלאסי, כאב בבטן עליונה המקרין לגב בצורת "חגורה". עוצמת ואופן הכאב בדרך כלל מושפעים מהגורם לדלקת. כך למשל, דלקת המופיעה בעקבות אבני כיס מרה, תופיע באופן פתאומי בעוצמת כאב גבוהה. לעומת זאת, בדלקת הנגרמת משתיית אלכוהול, הופעת הכאב תהיה הדרגתית, באופן שיקשה למקם את הכאב.

90% מהחולים בדלקת הלבלב יחוו בחילות והקאות, ובמקרים של דלקת חמורה יכולים להופיע גם חום, קשיי נשימה ולחץ דם נמוך, כביטוי לאי ספיקה מערכתית.

מהן הסיבות לדלקת חריפה בלבלב?

  1. אבני כיס מרה. על פי רוב, זו הסיבה המובילה לדלקת. לאור הקרבה האנטומית בין צינור הלבלב לצינור דרכי המרה, ישנה זליגה של אבני מרה החוסמים את צינור הלבלב, דבר הגורם להתפתחות דלקת.
  2. אלכוהול. מהווה סיבה שכיחה נוספת. המנגנון אינו ברור לחלוטין, אולם, נראה כי האלכוהול גורם לייצור אנזימים שפוגעים בתאי הלבלב.
  3. שומן גבוה. ערכים גבוהים של שומנים בדם (טריגליצרידים), המושפעים מסוכרת, השמנה, תת פעילות בלוטת התריס,
  4. הריון. יכול להוות סיבה נוספת לדלקת.
  5. תרופות. מהוות סיבה נוספת להופעת דלקת. כך, תרופות כגון, סטרואידים, משתנים, וכן תרופות אנטי-פרכוסיות (דוגמת Depalept), עלולות לשמש "טריגר" להופעת הדלקת.
  6. טראומה ללבלב. למשל בעקבות תאונת דרכים, ועל אף שהוא מוגן על ידי איברים סמוכים, פגיעה בלבלב עלולה לגרום, בין היתר, לדלקת. .
  7. סיבה גנטית. מוטציה בגנים מסויימים המועברים באופן תורשתי, עלולה להוביל לדלקת מעין זו. מטבע הדברים, ממצא שכזה ייחשף כבר בגיל צעיר.

כיצד לאבחן דלקת חריפה בלבלב?

במקרים קלים, קשה לאבחן את הדלקת שכן כאב בטן יכול להופיע מסיבות רבות ושונות. במידה ולא מדובר בכאב קל ושכיח או שהכאב מלווה בחום והרגשה כללית רעה באופן חריג יש לפנות לרופא. הרופא יבדוק האם יש גורמי סיכון ויחפש ממצאים בבדיקה הגופנית כמו רגישות בבטן או צהבת. בשלב הבא, יש לבצע בדיקות דם כולל - אנזימי לבלב וכבד, טריגליצרידים, וכן הדמיה של אולטראסאונד בטן שתעזור למצוא אבנים בכיס מרה. לעיתים יהיה צורך בבדיקות נוספות כגון סיטי בטן.

אישה בהריון מבצעת בדיקת שקיפות עורפית (אילוסטרציה: Andrey_Popov, shutterstock)
אישה בהריון מבצעת בדיקת שקיפות עורפית | אילוסטרציה: Andrey_Popov, shutterstock

מהו הטיפול הנדרש?

כאשר עולה החשד לדלקת חריפה בלבלב יש להפנות את המטופל למיון לטובת השגחה ובירור. תחילה, החולה יזדקק לטיפול תומך כדוגמת צום, עירוי נוזלים ונוגדי כאב. המשך הטיפול יכלול דיאטה דלת שומן.

במקרים של סיבוכים הכוללים זיהום במערכת הדם (ספסיס), דלקת ריאות או דלקת בדרכי השתן תינתן אנטיביוטיקה. במקרים חמורים הכוללים קריסת מערכות יזדקק המטופל לאשפוז בטיפול נמרץ.

ככלל, יש להימנע מ"טריגרים" העלולים להוביל להיווצרות דלקת. כך למשל, יש להפסיק טיפול בתרופות היכולות להיקשר עם דלקת בלבלב. כמו כן, על המטופל להימנע משתיית אלכוהול, כמו גם הקפדה על רמת השומנים בדם, באם קיים חשד כי זהו המקור להופעת הדלקת.

לבסוף, במידה ואבני כיס מרה הם הסיבה לדלקת, בחלוף הסימפטומים יומלץ על ניתוח לכריתת כיס מרה על מנת למנוע דלקות נוספות בעתיד.

ד"ר מוריה קירטנשטיין, מומחית רפואת משפחה, לאומית שירותי בריאות