לחיות בריא זה קודם כל הרגלים: לשתות הרבה ולהימנע משתייה ממותקת, לאכול נכון (פחות חטיפים ואוכל מעובד, יותר ירקות ופירות) ואפילו לישון מספיק, אבל לשנות הרגלים זה לא פשוט בכלל. פאולה וליאון רוזנברג יצאו עם שלוש משפחות למסע של שינוי, ומלווים אותן לאורך הדרך עם שלל טיפים ומשימות שכל בני המשפחה לוקחים על עצמם במטרה להתחיל לחיות בריא. מה קורה רגע אחרי שפאולה וליאון יוצאים מהדלת? בדקנו איך מתמודדות המשפחות עם התהליך.

רוצים להתפנק עם כל המשפחה בחופשה על חשבוננו? 

משפחת טלמור

במשפחת טלמור כמעט ולא אכלו ירקות, הילדים הקטנים לא נגעו בפירות ובנות המשפחה – הסבתא אגי ובנותיה דריה וליה, אכלו ארוחת ערב בשעות מאוחרות. הנס קפה החליף את המים, והבורקסים והמאפים שאגי מכינה בעצמה – שלטו בשולחן. שוחחנו עם דריה ושמענו ממנה על ההתמודדות עם המשימות של פאולה וליאון.

משפחת טלמור (צילום: צילום ביתי)
מפחיתים פחמימות ואוכלים ירקות. משפחת טלמור | צילום: צילום ביתי

המשימה: ארוחת ערב עם הילדים

"רוב הזמן אני מצליחה לעמוד בזה. בשבוע האחרון שניהם היו חולים, אז פחות, אבל בגדול זה משהו שקורה. בשבילי זה קצת יותר קשה, כי אני מרגישה שזה קצת מוקדם לי לאכול, אבל הילדים מאוד נהנים מהארוחה המשותפת ואוהבים את הרעיון. יש פעמים שלא יוצא והם מזכירים לי – "אמא, בואי שבי". אבל בימים שלא הספקתי לשבת איתם כן יצא שאכלתי מאוחר, אחרי שהם הלכו לישון".  

 המשימה: להפחית פחמימות ולשלב בתפריט יותר ירקות

"עילי התחיל לאכול פירות ופלג עדיין לא מסכים לטעום. בעקבותיו גם אני התחלתי לאכול, כי אנחנו טועמים ביחד: אכלנו קלמנטינה, פומלה וזיתים, והוא טעם גם בננה ותפוח אבל לא התחבר. יש עוד דברים שנכנסו לתפריט של הילדים – קציצות, גבינה צהובה – שאפילו פלג הסכים לטעום. באופן כללי אני הפחתתי מאוד בפחמימות, והוספתי חלבונים. בארוחת הצהריים אני מוותרת על האורז ואוכלת יותר בשר. עם הירקות יותר קשה לי, סלט ירקות עוד לא נכנס לתפריט, אבל כן אכלנו מרק ירקות".

המשימה: לשתות חליטה של שן הארי וג'ימנמה

"האמת היא שלא התחלנו עם זה כי עדיין לא קניתי את המוצרים. היה לי שבוע עמוס ואין לי חנות סמוכה לבית שמחזיקה את המוצרים האלה, אבל בגדול גם אני וגם הילדים שותים הרבה מים. לאמא יותר קשה, אני אמנם לא איתה כל היום – אבל יש לי הרגשה שהיא עדיין שותה בעיקר נס קפה". ועוד לפני החליטה - נספר שבבית כל המשפחות הותקן רכיב בטכנלוגיית IOT בברי המים, שיודע למדוד את נתוני צריכת המים היומית של המשפחות. 

למי בבית הכי קשה עם השינוי ולמי יותר קל?

"לליה בכלל אין בעיה, היא אוכלת ירקות ואין לה קושי עם השינויים. אמא שלי היא יותר כמוני ויותר קשה לנו לשנות את התפריט, אני חושבת שלאמא שלי אפילו יותר מלי. לילדים יותר קל – הם יותר זורמים על האוכל, עילי מתלהב מהטעימות. זה תהליך, אבל יש לנו הרבה מוטיבציה".

משפחת סהרנגי

במטבח של משחת סהרנגי היתה מגירת חטיפים שלא היתה מביישת חנות מכולת, הקולה והשתייה המתוקה זרמו כמו מים וארוחה משפחתית מסודרת עם תפריט בריא היתה סוג של חלום רחוק. שבועיים וקצת אחרי שפאולה וליאון הגיעו לעשות סדר – חיה, אם המשפחה, מספרת על השינוי.

משפחת סרהנגי (צילום: צילום ביתי)
שותים יותר מים ופחות שתייה מתוקה. משפחת סרהנגי | צילום: צילום ביתי

המשימה: לשתות רק כוס אחת ביום של שתייה ממותקת

"זאת המשימה הכי קלה מכל המשימות שקיבלנו. כולם כבר התרגלו יותר למים, קנינו פטל אבל משתמשים בזה ממש מעט. כל הטרחה של להכין, לערבב – אז כולם כבר פשוט עברו למים. מי שהכי מתקשה במשימה וכמעט נשבר זה גילי, בעלי. ממש קשה לו והוא התחיל לטפטף מי ורדים למים בשביל הטעם. האמת היא שהוא גם זה שהלך וקנה את הפטל. לילדים יותר קל".

המשימה: לצמצם משמעותית את כמות החטיפים והממתקים בבית

"כבר אין כמעט חטיפים בבית, ואני משתדלת לעשות בסופי שבוע עוגות יחסית בריאות. עדיין נכנסים ממתקים, אבל מעט מאוד. הילדים מתמודדים עם זה יפה – אין ברירה, אז הם אוכלים מה שיש: פירות, יוגורטים – אלה דברים שתמיד היו לנו במקרר אבל אף אחד פשוט לא נגע בהם. עכשיו הם התרגלו, אז אפילו כשיש חטיף – הם כבר פחות ששים לאכול. בשבוע שעבר גילי חזר מקניות עם ביסלי – לדעתי הוא עדיין בארון". 

המשימה: לאכול ארוחת ערב משפחתית שבועית

"ארוחה משפחתית מתקיימת עכשיו לפחות פעמיים בשבוע – פעם אחת באמצע השבוע ופעם בסוף השבוע. לכבוד המשימה הזאת יש לנו שולחן אוכל חדש – הרחבנו את השולחן במטבח וזה מאפשר מרחב נעים יותר לישיבה. אנחנו מנטרלים מפלאפונים, וזה מעורר משהו אחר".

למי הכי קשה בבית ולמי הכי קל?

"קודם כל – התהליך עצמו לא קל. תהליך של שינוי הוא קשה תמיד וזה שינוי דרסטי. אבל אין ספק שהכי קשה לגילי בעלי, והכי קל לבת שלי, שממש מרוצה מהשינוי. זה קשור גם לרצון, מי שחיפש את השינוי יותר קל לו, למשל - פאולה נתנה מתכונים, בעלי אמר – "את זה תאכלי את", הבת אמרה – מעדן". זה עניין של אישיות מי שבמהותו רוצה שינוי ימשיך עם זה ומי שלא – לא".   

משפחת הורי

הבית של משפחת הורי מלא בהמון שמחת חיים אבל מעט מאוד סדר בכל הקשור לאוכל ותזונה: אין ארוחת בוקר בכלל, מים – בקושי שותים, פסטה ופתיתים מככבים בתפריט וגם מהם כל אחת חוטפת מתי שמתחשק לה ואיפה שמתחשק לה. את היום הן סוגרות מאוחר – ואפילו אודיל בת ה-11 לא הולכת לישון לפני אחת עשרה בלילה.

משפחת הורי (צילום: צילום ביתי)
פסטה בריאה שיצאה מדהים, רק חסר הסלט | צילום: צילום ביתי
 

המשימה: לפתוח כל בוקר עם כוס מים ופרי

"אנחנו קצת מפשלות בזה. קשה לנו,  אנחנו קמות בזמן אבל שוכחות. אחרי שאנחנו כבר מחוץ לבית אנחנו נזכרות שלא שתינו. אתמול למשל גם נגמרו הפירות, רציתי לקנות ושכחתי, הבוקר לא היו והתבאסתי מזה".  

המשימה: אודיל צריכה להיכנס למיטה עד תשע וחצי פעמיים בשבוע  

"יש לנו ממש טקס, אבל זה עדיין מאוד קשה לה. כבר מהשעה חמש מתחילים לדבר על זה שהיום זה היום בו היא תלך לישון מוקדם. בגדול – זה יותר טוב, יש שיפור. היא כל יום  בעשר - עשר ורבע במיטה שזה נהדר. זה לא אומר שהיא נרדמת, אבל היא מאוד משתדלת. קשה לה, היא הולכת לשתות מים, מפריע לה הרעש. צריך לדחוף אותה לזה, אבל גם היא עצמה מאוד בעניין, היא מודעת ומתאמצת ודוחפת את עצמה".

המשימה: לאכול רק ליד שולחן האוכל

"פיקששנו קצת. השעות שלנו לא תמיד אחידות, אני לא תמיד בבית לתת את הטון וכשאני חוזרת אני הרבה פעמים מוצאת צלחת בסלון. גם הן, אגב, מוצאות בבוקר את הצלחות שאני משאירה בסלון בלילה..."

משפחת הורי G (צילום: צילום ביתי)
מנסים לאכול במטבח, אבל יוצא להם גם לאכול בסלון. משפחת הורי | צילום: צילום ביתי
 

המשימה: לאכול ארוחה ביחד פעמיים בשבוע, כולל מתכונים ומנות חדשות

"זה דווקא יצא לנו, ואפילו בלי להתכוון. יש ארוחות משפחתיות, אני מבשלת יותר – גם את המתכונים של פאולה, פשוט נכנסתי לקטע של לנסות. אתמול עשיתי משהו מדהים – ברוקולי, בצל ושום בבלנדר עם פסטה פטריות - יצא פצצה, הבנות התעלפו".

מה המשימה שאת מרגישה שהכי הצלחתן בה?

"גם המגוון באוכל, וגם פשוט המוטיבציה של כולנו שהולכת וגוברת. אנחנו מעודדות אחת את השנייה, תומכות ואם מתפספס לנו אנחנו מתבאסות על עצמינו. אנחנו צריכות תמיכה ויחס!".  

>> צפו בפרק - המשימה: לחיות בריא