טיפולים במים נתפסים אצל רובנו כסוג של פינוק. פינוק שווה ומרגיע שתורם לתחושה הכללית שלנו – אבל לא משהו שהיינו שוקלים כפתרון לבעיה פיזיולוגית של ממש, אלא יותר כרעיון ליום כיף עם חברה טובה או בילוי רומנטי זוגי. למעשה ההידרותרפיה, טיפול במים, הוא תחום טיפולי רחב ומגוון, שיכול אמנם להוות הפוגה של שלווה מהיומיום הלחוץ, אבל בהחלט משמש כטיפול לכל דבר.

רוצים להתפנק עם כל המשפחה בחופשה על חשבוננו?

תמר מלצר, מטפלת מוסמכת בהידרותרפיה, מסבירה שמדובר בפתרון תהליכי יעיל ביותר להתמודדות עם סימפטומים פיזיים שונים ומגוונים: כאבי פרקים, כאבים לאורך עמוד השדרה, סחרחורות, נימול, קושי בתנועה ועוד. בנוסף, טיפול בהידרותרפיה יכול לסייע למחלימים מניתוח ולתהליך שיקום אחרי תאונות וטראומות שונות. בנוסף, ישנן פתולוגיות שהידרותרפיה תהיה מצוינת לטיפול בהן, ותסייע בשמירה על איכות החיים ובמניעת התדרדרות - מחלות פרקים, טרשת נפוצה ושיקום לאחר שבץ מוחי, למשל.

למה מים? סגולות המים נותנות לטיפול פן שונה: לחץ הידרוסטטי הוא הלחץ של נוזל במצב מנוחה (כמו מים בבריכה, למשל, בניגוד לזרם מים). הלחץ הזה עוזר לזרימת הדם, ובכך מקל על נפיחויות שונות. בנוסף, הלחץ המופעל על הריאות מפתח את שרירי הנשימה.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

תכונה נוספת של המים היא תחושת חוסר המשקל שהם מקנים. הפחתת העומס של משקל הגוף במים מסייעת למטופל לבצע תנועות אשר מחוץ למים קשות ואפילו בלתי אפשריות עבורו. טמפרטורת מי הבריכה הטיפולית היא  33-35 מעלות. חום המים משרה רוגע על הגוף, ומרפה את השרירים כך שטווחי התנועה יהיו אפילו גדולים יותר.

אל תצפו לנוח, מדובר בעבודה קשה

במהלך הטיפול מתבצעת עבודה על כמה רבדים בו-זמנית: חיזוק, טווחי תנועה, שווי משקל וקו- אורדינציה. מדובר בטיפול דינאמי הדורש מהמטופל לנוע בעצמו (בהתאם ליכולות שלו, כמובן), ולכן הוא מתבצע בבגד ים כך שהמטופל ירגיש קליל ויוכל לנוע בחופשיות (או עם ביגוד מיוחד למי שחש צורך להתכסות) ואורך בדרך כלל לא יותר משעה.

"בזמן הטיפול במים הגוף מרגיש קל יותר מביבשה, אבל הוא לא", מסבירה תמר. "עצם השהייה במים מפעילה את מערכות הגוף, וזו הסיבה שאנחנו עייפים אחרי בילוי בבריכה או בים. חשוב מאוד לא להגיע למצב של אפיסת כוחות, ולכן למעשה הטיפול מוגבל בזמן, גם אם המטופל פחות מרגיש במאמץ".

תמר מלצר (צילום: יוסי מלצר)
"במים ישנו הביטחון שאם ניפול - לא יקרה לנו כלום". תמר מלצר | צילום: יוסי מלצר

ההידרותרפיה הוא תחום טיפולי לכל דבר, בדומה לפיזיותרפיה – רק במים. מטפלים מוסמכים מחזיקים בתעודה ממקומות מוכרים ולומדים, בין היתר, אנטומיה, פיזיולוגיה, פתולוגיות ודרכים וגישות שונות לטיפול, אך תמר מדגישה כי הלימוד האמיתי מתרחש כשקופצים למים (תרתי משמע): "את הלימודים "האמיתיים" חוויתי תוך כדי עבודה ומפגשים עם מטופלים שונים, הרי כולם בני אדם וכל מקרה לגופו. מדובר בטיפול שהוא שילוב של עבודה על גוף ונפש, ועם הזמן והחיבור למטופלים לומדים לשלב ולנווט בין השניים".

עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לאכול בריא ולא יודעים איך? 50 המאכלים הבריאים
>> די לגלולות? המתג שימנע מהזרע שלך להפרות את האישה
>> עדיין בוהים במסך? זה פוגע לכם בראייה

הליווי של תהליך הריפוי והשיקום כולל רגעים מרגשים הנובעים מהטיפול האינטימי. "יש לי מטופל שהגיע אלי לאחר פגיעה עקב שבץ מוחי, שיווי המשקל שלו פגוע" משתפת תמר. "במים כבר ישנה הקלה, ישנו הביטחון שאם ייפול - לא יקרה לו כלום. הוא נעזר במצופים כדי לעגון את מרכז הכובד ולהתקדם במהירות בבריכה. אתמול ביצענו ביחד תרגיל קשה של שווי משקל בעזרת אחיזת הידיים אחד של השנייה בצורה עדינה ביותר, פנים מול פנים, ואז זה פתאום קרה - הוא הצליח, בגדול! יותר מהצלחת התרגיל ריגש אותי המבט שהיה לו בעיניים, החיוך של ההבנה שהוא עצמו הצליח".

וואטסו – שיאצו במים

אז אם הידרותרפיה הוא למעשה טיפול שמצריך עבודה קשה וסבלנות – איפה הפינוק שכולם מדברים עליו? הוואטסו – שהוא למעשה שיאצו במים, גם הוא תהליך טיפולי אבל כזה שמתאים לכולם ובהחלט מהנה עבור המטופל. תמר, המשלבת לא מעט וואטסו בעבודתה, מסבירה שמדובר בטיפול פאסיבי של ציפה במים, בשילוב לחיצות ומתיחות הנעשות על ידי המטפל והמים עצמם.

הטיפול הוא נגזרת של הידרותרפיה, הוא נועד להגדיל טווחי תנועה, להגביר את זרימת הדם ולסייע לגוף לפנות רעלים ולהזרים חומרים מרפאים. הורמונים מרגיעים משתחררים בגוף ומרפים את השרירים, והמטפלים מתבססים על עיקרון המרידיאנים – כמו בשיאצו. וואטסו יכול להיות טיפול נהדר גם לנשים בהריון, שכן הוא מרפה את גופן ומקל על העומסים השונים המופעלים על הגוף עקב המשקל הנוסף ותזוזת מרכז הכובד. בנוסף, מדובר בטיפול שעשוי לסייע במצבי פוסט טראומה ומצבי לחץ שונים. "אני משלבת הרבה וואסט בעבודה. לפעמים אני מרגישה שהמטופל צריך להרפות את השרירים ולהירגע לפני תחילת העבודה ואני פותחת את הטיפול עם וואטסו, ולפעמים להיפך – אני מרגישה שיש צורך בהרפיה בסיום המאמץ".

שטיפת פנים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכי חשוב - לשטוף במים פושרים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חשוב להדגיש כי מדובר בשיטה טיפולית בפני עצמה, ולא רק כחלק מטיפול הידרותרפי רגיל: "טיפול הוואטסו פתוח לקהל הרחב ויכול להיות לגמרי פינוקי אבל זה לא כמו מסאז'", מסבירה תמר. "הרבה פעמים אני חווה דברים רגשיים שעוברים על המטופלים תוך כדי. הם מגיעים לתודעה אחרת. לא פעם אחת וגם לא פעמיים יש פרץ בכי ולרוב גם התפרצות צחוק באמצע או בסוף הטיפול. האנרגיות הן מאוד חזקות. מדובר בחוויה מיוחדת".

טיפול פנים – במים

גם עור הפנים שלנו זקוק לטיפול מיוחד, מים נהדרים לטיפוח יומיומי שלו.  "שטיפה במים מייבשת את עור הפנים, בטח ובטח כששוטפים גם עם סבון. ההמלצה היא לא לשטוף יותר ממה שצריך, פעמיים ביום לעור שמן, פעם לעור יבש", אומרת ד"ר להבית אקרמן, רופאת עור "לעור יש שומן שמופרש ממנו, ותפקיד השומן הזה הוא להגן על העור. הסבון מפרק שומן אבל גם כשאנחנו שוטפים רק במים שכבת השומן הזאת יורדת, והעור עשוי להתייבש".

אז איך לשטוף, בכל זאת? אלה ממליצה לשטוף פנים במים פושרים בלבד. מים חמים מאוד או קרים מאוד עלולים להזיק לבעלי עור רגיש הנוטה לאדמומיות, ולסובלים מקופרוז – נימי דם בפנים – וגם מאקנה. אדים חמים, שנתפסים כטובים לניקוי ופותחים את הנקבוביות, הם ממש מחוץ לתחום: "זה היה מקובל פעם אבל אף אחד כבר לא משתמש בזה יותר, ובצדק", אומרת אלה, "מעבר לכך שזה מזיק לעור – זו גם שיטה מסוכנת שעלולה לגרום לכוויות".

>>  לחצו לצפייה בקטלוג המלא של מוצרי תמי 4 
>>  תמי 4 Bubble bar מים מוגזים בלחיצת כפתור - לחצו להתרשמות
 >> לעמוד הפייסבוק של תמי 4 >>