זו לא מתיחה וגם לא ניסיון לנקמה ידידותית בין חברים. זה דבק שמודבק על השפתיים וסותם את הפה במטרה לווסת את זרימת האוויר באף במהלך השינה. יש כאלו שמדביקים אותו כדי לשפר את הנשימה בלילה, כדי לא לנחור או אפילו להתמודד עם חרדה. איך והאם זה עובד?

מעל 8 מיליון צפיות עד כה יש להאשטאג mouthtapingב-TikTok שכולל סרטונים עם עדויות ממקור ראשון של כאלו שסבלו מבעיות שינה שונות וסיפרו איך הטריק הפשוט הזה עוזר להם בלילה. באחד הסרטונים הפופולריים רואים את קורי רודריגז, מאמן בריאות מדביק על השפתיים רצועות מיוחדות והוא מציין כי גם "טייפ רפואי עדין מנייר" עובד באותה מידה. "המטרה היא לנשום דרך האף בזמן שאתה ישן", הוא מסביר ומפרט את כל היתרונות כולל שיפור היגיינת הפה, שינה טובה יותר, הפחתת יובש בפה וירידה בנחירות.

@corylrodriguez MOUTH TAPING EVERY NIGHT!...Better #sleep, better #oralhealth and no #drymouth #sleeping #mouthbreathing #breathing #healthy #energy #breathe ♬ original sound - Corylrodriguez

הנזקים האפשריים של נשימה דרך הפה

הטכניקה של הדבקת הפה קיימת לפחות 70 שנה. שיטת Buteyko פותחה לראשונה בשנות ה-50 על ידי הרופא האוקראיני קונסטנטין פבלוביץ' בוטייקו במטרה לשפר את הנשימה ולהעלים או להפחית את תופעות הלוואי השליליות של נשימת הפה. שיטת Buteyko מורכבת מהדבקת הפה בלילה ושבעה תרגילים נוספים כדי לעזור לאנשים לעבור מנשימת פה לנשימה דרך הנחיריים.

כאשר אדם נושם דרך הפה במהלך השינה, זה יכול לעתים קרובות להצביע על הגבלה או חסימה באף. בילדים, נשימת פה עלולה לגרום לשיניים עקומות, עיוותים בפנים או צמיחה לקויה. אצל מבוגרים, נשימת פה כרונית עלולה לגרום לריח רע מהפה ולמחלות חניכיים. זה יכול גם להחמיר תסמינים של מחלות אחרות.

"האידיאל הוא לנשום מהאף", אומר ד"ר ג'יימס מוג'יקה, רופא ריאות ומנהל מרכז השינה Spaulding Rehab בקיימברידג', מסצ'וסטס. "אפים מרטיבים את האוויר ומסננים את הפסולת לפני שהאוויר נכנס לריאות. זה גם מגביר את ספיגת החמצן".

@lexfiish have you tried? #mouthtaping #mouthbreathing #breathe #wellnesstips #wellnesshacks #stitchthis #eveningroutine #wellness #sleeptips ♬ Dreamy - Elijah Lee

ירידה במשקל. האומנם?

בשנים האחרונות יש חברות שמשווקות מוצרי הדבקה מיוחדים לפה עם מסרים מוגזמים לעתים על התועלות של הדבק. כך חברת SomniFix טוענת בפרסומים שלה שהדבקת הפה יכולה להוביל לירידה במשקל, לשינויים בצורת הפנים ולשיפור הביצועים הספורטיביים.

הרצאת TED משנת 2016 של הסופר פטריק מקיאון שכותרתה "סתום את הפה ושנה את חייך" מספקת אף היא שלל הבטחות וסגולות רפואיות. בהרצאה העיד מקיאון, "באמצעות הנשימה שלך, אתה יכול להשפיע על 100,000 מיילים של כלי דם ברחבי הגוף שלך, אתה יכול להשפיע על כמות החמצן שמועברת לתאים שלך, אתה יכול להיפתח ולהסיר גודש את האף, אתה יכול לפתוח במעלה דרכי הנשימה התחתונות, ואתה יכול להגיע למצב של רוגע כשאתה בחרדה".

עלולה להיות מסוכנת בדום נשימה לא מאובחן

אלברט ריזו, רופא ריאות וקצין הרפואה הראשי של איגוד הריאות האמריקני מעט יותר סקפטי."אני חושב שהטבע התכוון שננשום בעיקר דרך האף כשאנחנו יכולים", אמר ריזו למגזין VICE. "אין ספק שמעברי האף הם חלק חשוב מדרכי הנשימה, יחד עם צינור הסימפונות והריאות". אבל הדבקת הפה לדבריו יכולה לשפר את הנשימה רק לאנשים עם דום נשימה בשינה. "למען האמת, אני לא בטוח שאני מכיר מחקר כלשהו שמראה שיש בזה תועלת לאנשים שאין להם דום נשימה בשינה".

דום נשימה בשינה מתרחש כאשר דרכי הנשימה העליונות של אדם נחסמות שוב ושוב במהלך השינה, מה שמפחית או עוצר לחלוטין את זרימות האוויר. פוליפ באף, אלרגיות או אסטמה עלולים גם הם לגרום לנשום מהפה.

אך הדבקת פה עלולה גם להוות סיכון עבור אנשים מסוימים עם דום נשימה בשינה לא מאובחן או לא מטופל. אם לאנשים אלו יש גם חסימות במעברי האף, הדבקת הפה עלולה להגביל את זרימת האוויר. זה עלול לגרום ליקיצות בלילה ובמקרים קיצוניים לתרום לחנק. "הדבקת פה לא תפתור את הבעיות הללו ועלולה להיות מסוכנת", אומר ד"ר ארטי גרובר, מנהל רפואי של המרכז לרפואת שינה במרכז הרפואי טאפטס. 

"תאר לעצמך שיש לך חסימה בחלל האף שלך או מאלרגיות ובנוסף לזה אתה מדביק את הפה שלך, זה יכול להיות בעייתי כי אתה לא מכניס מספיק אוויר מהאף או מחלל הפה שלך", מזהיר ד"ר גרובר ומוסיף כי אנשים מסוימים עשויים לחוות גירוי או תגובה אלרגית לדבק בפה. תגובה זו עלולה להתפתח עם הזמן, ולגרום להופעת פריחה על הפנים או השפתיים.