נתונים סטטיסטיים מארה"ב מראים כי בחג המולד ובערב השנה החדשה מספר מקרי המוות כתוצאה מהתקפי לב הם הגבוהים ביותר, כשערב חג המולד מדורג במקום הראשון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אירועי החגים, הכוללים מסיבות וארוחות חג משפחתיות, יכולות להעסיק, לעייף ולעיתים קרובות להוביל אותנו להזנחת בריאותנו. במידה ובריאותנו לא תקינה במאת האחוזים יכולות להיות לכך השלכות רציניות. נתונים סטטיסטיים בארה"ב מראים כי שלושת הימים הכי שכיחים ללקות בהם בהתקף לב הם ב-24 לדצמבר - ערב חג המולד – במקום הראשון, ב-25 בדצמבר - יום חג המולד – במקום השני, ובערב השנה החדשה – במקום השלישי. הסיבה היא שהייה מרובה בחיק המשפחה, מה שמוביל למתחים וללחצים, לצד אכילה מוגברת של מזונות שאינם בהכרח בריאים ללב.

עוד ב-mako בריאות
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם

השנה, התאריכים מקבילים גם לחג החנוכה שלנו – נר ראשון של חנוכה נופל בדיוק על ערב חג המולד, והרי גם חג החנוכה על שלל המפגשים המשפחתיים והדלקות הנרות רווי גם הוא במתחים מיותרים ואכילה בלתי פוסקת של מזונות רווים בשומנים וקלוריות, בדמות הסופגניות והלביבות. כדי למנוע את הסיכון, הכנו עבורכם את מדריך ההישרדות שלנו לחג ולערב השנה החדשה.

אישה צועקת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כשאימא שואלת מתי את מוצאת חתן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז איך שומרים על הלב?

1. שתו לפחות 5 כוסות של מים ביום. המים מדללים את הדם ויפחיתו את סיכוי להיקרש.
2. החגים הם סיבה למסיבה - תזוזו, תרקדו ותפעילו את הגוף והשרירים. "ריקוד החנוכיה" בגן של הילדים הוא גם בשבילכם!
3. ואם כבר גן ילדים, ספרו עד 10 - תקופת החגים יכולה להיות מלחיצה מאוד ומהווה חממה לריבים מיותרים. דווקא בתקופות מלחיצות כאלו חשוב לשמור על הרוגע, זה יכול לעשות את כל ההבדל. מחקרים מראים כי גברים שמגיבים בכעס סבלו פי 3 יותר ממחלות לב ומסיכוי של פי 5 ללקות בהתקף לב לפני גיל 55.
4. הקפידו על 7 שעות שינה בלילה - למבוגרים בגיל העמידה שישנו 7 שעות בלילה היה פחות סידן בעורקים (סימן מוקדם למחלות לב) מאשר גברים שישנו פחות מ- 5 שעות בלילה או לחלופין, אלה שישנו מעל 9 שעות בלילה.
5. הכירו את היסטוריית המחלות המשפחתיות שלכם - הדבר יכול לסייע לכם בגילוי מוקדם של מחלות והערכות נכונה עם הרופא שלכם לזיהוי תסמינים של מחלות תורשתיות.

ואיך חוגגים את חנוכה מבלי לפגוע בבריאות?

1. הקטנת מנות

בין אם אתם קונים או מכינים בעצמכם, חשוב לזכור שככל שהמנות גדלות יותר כך גם כמות השמן והקלוריות. ניתן היום למצוא בקונדיטוריות וברשתות המזון סופגניות מוקטנות. בסופגניית מיני יש רק כ-200 קלוריות, חצי ממספר הקלוריות הסופגניה הסטנדרטית.

2. למה לטגן אם אפשר לאפות, לבשל או לאדות?

ערכה הקלורי של לביבה אפויה יכול להסתכם ב-100 קלוריות בלבד וניתן גם להעשיר אותן בירקות.

3. קנו סופגניות כמספר האנשים בבית ולא בכמויות "ספייר" שיעודדו אכילה מיותרת

אפשר להחליט ולהגדיר לילדים שאוכלים סופגנייה רק בהדלקת הנרות בערב או בכינוסים משפחתיים. אפשר גם להחליט שכל יום בוחרים אם לאכול או סופגנייה או לביבה ולא את שתיהן ביום. ובמילים אחרות: הכל במינון.

אישה מתלבטת בין עוגה לתפוח (וידאו WMV: Jacob Wackerhausen, Thinkstock)
הבחירה קשה. תזונה נכונה, גם בחג | וידאו WMV: Jacob Wackerhausen, Thinkstock

4. שגרה תזונתית גם בחגים

במהלך חופשות וחגים אנו נוטים לצאת מהשגרה התזונתית ולאפשר לעצמנו יותר חטיפים, נשנושים בין הארוחות וממתקים. בחג החנוכה זכרו שגם ככה החג מלא באותם מאכלים עתירי קלוריות ושמן, ולכן הגבילו את שאר המתוקים והקפידו על ארוחת בוקר, צהריים וערב שהן מזינות ובריאות.

5. נצלו את הזמן הפנוי לפעילות

יש הרבה זמן פנוי בחג, היציאה מהשגרה עלולה להוביל לאכילה מיותרת. צאו עם הילדים מהבית והימנעו מישיבה ממושכת מול הטלוויזיה או המחשב. רוצים להתאמן? נסו את האימון שאפשר לבצע בכל בית, בלי מנוי למכון ובלי תירוצים מיותרים.

 רונית דוייב היא מנהלת מדעית באבוט ויצרנית "אבזורב"