אם יש נושא שנחקר ונטחן עד דק הוא כוס הקפה שרובנו לא יכולים לפתוח עין בלעדיו. אנחנו כבר יודעים מה יתרונותיו, ומה הם חסרונותיו, למדנו מתי כדאי לצרוך אותו (ספויילר: כשעה לאחר שהתעוררנו) ואיך לשתות אותו וכעת מחקר ארוך שנים מגלה לנו גם כמה כוסות קפה הם יותר מדי עבורנו ולמה.

רבים מאיתנו נהנים מכוס אחת של קפה או שתיים לאורך כל היום, אולם יש לא מעט שצריכים הרבה יותר ממנה כדי לשרוד את היום. מחקר חדש מעלה כי יותר מדי קפה ביום עלול להגדיל את הסיכון לדמנציה לאורך זמן. במחקר מקיף שפורסם ב- Nutritional Neuroscience ובו השתתפו 17,702 משתתפים בגילאי 37-73 נמצאו הסיכונים בצריכת קפה מוגזמת. הפרויקט ארוך השנים אסף מידע אודות שורה ארוכה של מדדי בריאות ואורחות חיים שונים, כולל צריכת קפה, נפח מוח ומחלות, כמו גם נתונים נוספים כמו מצב סוציו-אקונומי. ההממצאים גילו כי אנשים שצורכים 6 כוסות קפה או יותר ביום היו בסיכון גבוה יותר ב-53% ללקות בדמנציה מאשר אלו ששתו כוס או שתיים ביום.

"קפה הוא בין המשקאות הפופולריים ביותר בעולם", אומרת האפידמיולוגית קיטי פאם מאוניברסיטת דרום אוסטרליה. "עם זאת, כאשר הצריכה העולמית עומדת על יותר מתשעה מיליארד קילוגרמים בשנה, קריטי שנבין השלכות בריאותיות אפשריות".

אחת ההשלכות שנחקרו לאורך השנים היא ירידה בנפח המוח שלנו. כלומר: התכווצות אזורים במוחנו שעלולה להשפיע על שכחה וירידה בתפקוד הקוגנטיבי.  ידוע אמנם שקפה גם תורם לא מעט למוח שלנו, כולל שמירה על היותנו עירניים, אך בשתייה מוקצנת – ישנה גם הסכנה בהקטנת נפח המוח, כך לפי המחקר החדש.

לאחר ששכללו משתנים כמו מין, גיל, BMI ומחלות ארוכות טווח, החוקרים מצאו קשר בין שתיית קפה לנפחי מוח קטנים יותר בקרב המשתתפים. עם זאת, קשה לקשר באופן ישיר את השפעת הקפאין המוגזמת שכן הצטמקות מוחית היא דבר שנוטה לקרות באופן טבעי ככל שאנחנו מזדקנים. גורמים נוספים שמשפיעים על התכווצות נפח המוח הם יתר לחץ דם, עודף משקל וחוסר בפעילות גופנית.

"צריכת קפה יומית אופיינית היא איפשהו בין כוס אחת לשתיים", אומרת האפידמיולוגית אלינה היפונן מאוניברסיטת דרום אוסטרליה. אם אתם רוצים גם להשיג מקסימום יתרונות בריאותיים משתית קפה, מומלץ לצרוך קפה כמה שיותר בריא, מה שאומר כמה שפחות סוכר ואם אתם יכולים, אז לנסות להיצמד לקפה שחור, וכמובן למנן כמויות.  "אם אתה מכינים לעצמכם את הכוס החמישית שלכם היום והשעה רק 17.00, הגיע הזמן לעשות חישוב מסלול מחדש".


>> לא עוד קפה: 8 דרכים טבעיות להעלות אנרגיה בגוף