עם כל הכבוד ל"גיל הוא רק מספר", החיים מוכיחים שההזדקנות היא בלתי נמנעת ואגב, זה לא נורא בכלל. אחרי הכול, המספרים שעולים משנה לשנה רק מוסיפים לנו תבונה, בגרות ושיעורי חיים ואם רק היינו יכולים לומר לעצמנו בגיל 20: אל תיכנסו לדירת הפשפשים הזאת, היא רק תעשה לכם גירודים ושברונות לב – מצב שהיינו נמצאים היום במקום אחר לגמרי.

עכשיו, כשזה נאמר, הזדמנות בכל זאת להבין איך אפשר ליהנות מחוכמת החיים לצד התבגרות טובה יותר. כלומר: כזו שמאריכה את חיינו בשנים בריאות, ולא רק לאורך זמן. המונח המדעי לכך הוא healthspan – כלומר תקופת החיים בה אנחנו חיים ללא מחלות קשות, אומר סטיבן אנטון, דוקטורט מאוניברסיטת פלורידה. "מדובר למעשה בשילוב של בריאות, אושר ואיכות חיים טובה. אמנם ישנו כמובן מרכיב גנטי להזדקנות, אך גם דרך החיים שלנו חשובה. הנה כמה הרגלים יומיומיים שגורמים לנו להזדקן ומוטב למנן אותם.

אתם יושבים רוב שעות היום

ישיבה ממושכת מהווה גורם סיכון לשלל מחלות. בעבר נטען כי אם אתם מתאמנים במהלך היום, הצלתם את עצמכם מבעיות, אולם זה לא המצב, לדברי ד"ר אנטון. "גם אם אתם מתעמלים על בסיס שבועי, מה שאתם עושים ב -16 השעות הנותרות בזמן ערות משפיע על המצב הבריאותי שלכם.

מה לעשות? קומו אחת לשעה לכמה דקות, עשו סיבוב, התמתחו ואם צריך – שימו שעון מעורר שיתזכר אתכם לעשות כך. כמו כן, אם אתם לא מתעמלים כלל – התחילו לעשות זאת. מצאו את מה שעושה לכם טוב, אם כי גם שגרת הליכה היא כל מה שאתם צריכים. הליכה עוזרת לשמור על גמישות והיא גורם חשוב מאוד להזדקנות טובה.

אתם אוכלים יותר מדי

לפי הנתונים מטעם CDC – המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, אמריקאים ניזונים מיותר מדי נתרן (3,400 מ"ג ליום בממוצע, כשהגבול המומלץ הוא 2,300 מ"ג), וכרבע ממנו מגיע מאוכל מהיר ומסעדות. גם לנו הישראליים יש נטייה לצרוך הרבה מאוד נתרן במזון שלנו. הפחתת תכולת הנתרן בארוחות היא המפתח לבריאות תקינה, והדבר נכון במיוחד כשמדובר במניעת מחלות כרוניות כמו לחץ דם גבוה ומחלות לב.
מה לעשות: הכינו אוכל בבית ושימו לב מה יש בו וכמה. כמו כן, הימנעו מההרגל המגונה להוסיף מלח עוד לפני שטעמתם את טעמו.

אתם לא אוכלים מספיק ירקות

נכון שלא פעם הפחמימה על הצלחת מפלרטטת אתכם הרבה יותר מהגזר הגמדי, אבל הימנעות מירקות היא טעות גדולה לבריאות שלכם. "הבסיס לבריאות הוא האוכל שאנו אוכלים", אומרת קימברלי גומר, מנהלת תזונה במרכז Pritikin Longevity + Spa במיאמי. לדבריה, ברגע שאנשים שמגיעים אליה מוסיפים ירקות לתפריט, "הדבר הראשון שקורה הוא שהם נראים כאילו שחו במעיין הנעורים".
מה לעשות: העשירו את התפריט בירקות המספקים שפע של סיבים תזונתיים המעניקים תזונה בריאה ללב, ויסות אינסולין, ויטמינים ועוד. כמו כן, ירקות משביעים, מה שמשאיר לכם פחות מקום למזון המעובד עתיר הסוכר, מלח ושומן. מה שנקרא ווין ווין.

אתם הולכים לישון מאוחר ואוכלים מאוחר

"שינה מחזירה את הנפש ואת הגוף על ידי כך שהיא מאפשרת לתאים לעבור תיקון ולהתחדש", אומר ד"ר אנטון. "לכן שינה ואכילה נכונה חיוניות מאוד לבריאות".
מה לעשות: כלל האצבע הוא לישון שינה איכותית של 6-7 שעות בלילה, כאשר הדגש הוא כמובן על שינה איכותית. עם זאת, לא לכולם יש את המותרות לבחור את השעות בהן הם עובדים, אבל חשוב שתשלטו בלוח הזמנים שלכם – הקפידו לישון כשחשוך ולהתעורר באור יום – זהו דפוס חשוב שמקדם בריאות, אומר ד"ר אנטון. כמו כן, הימנעו מאכילת מזון עתיר קלוריות, עתירות שומן וסוכר, או שתיית הרבה אלכוהול קרוב מדי לפני השינה. "התנהגויות אלו משבשות את השינה ופוגעות ביכולת הגוף לעבור תהליכים חשובים כמו הסרת פסולת ורלעים מהגוף להתחדשות תאים לתפקוד בריא יותר".

אתם שותים יותר מדי אלכוהול

אתם יכולים להאשים את הקורונה ואנחנו לגמרי איתכם, אבל מינונים זה כל הסיפור. "לצריכה כרונית ומוגזמת של אלכוהול יש השפעות משמעותיות על ההזדקנות שלנו. כמו כן, צריכה מופרזת עלולה לגרום לדלקת בכבד ולפגוע באיברים פנימיים ובמערכת החיסונית.
מה לעשות: קשה לומר באופן חד משמעי כמה אלכוהול מותר לשתות שכן מדי שבוע יוצא מחקר חדש בנושא, אם כי לכולנו ברור מתי אנחנו חורגים. כוס יין באירוע ובחגים היא מבורכת, אך דעו למנן את הכמויות.