שמירה על כושר גופני זה הדבר הנכון במיוחד כשמדובר בבני הגיל השלישי. פעמים רבות המבוגרים מתגלים כפעילים יותר מהצעירים - והפעילות הגופנית חשובה לבריאותם לא פחות. ״הספורט משפר את החיים בכמה היבטים״, אומר בשארה תמר, מנהל הספורט של אחוזת צהלה מרשת רובינשטיין. ״מבחינה פיזית, מחקרים מאשרים שוב ושוב שהוא מחזק את המערכת החיסונית. הוא גם מחזק את השרירים והעצמות, שומר על גמישות המפרקים, עוזר לשמור על לחץ הדם ובריאות הלב, ותורם לשיווי המשקל וליציבה נכונה. בתחום הפיזיולוגי יש גם לציין שפעילות גופנית עוזרת לשמור על היכולת הקוגניטיבית - כמו שאומרים, נפש בריאה בגוף בריא״. אבל הבריאות הגופנית לא צריכה להיות הסיבה היחידה להיות פעילים. תמר מוסיף: ״פעילות גופנית גורמת להפרשה של אנדורפינים במוח שמעלים את מצב הרוח - וממש ניתן לראות את זה בשטח, איך הם נעשים שמחים יותר״.

בשארה תמר (צילום: צוות אחוזת צהלה)
בשארה תמר, מנהל תחום הספורט באחוזת צהלה | צילום: צוות אחוזת צהלה

לחיות טוב – גם בגיל השלישי

״זה לא עניין של לחיות יותר, אלא של לחיות יותר טוב״ - כך מנסח זאת גלעד ישק, מנהל תחום אורח חיים בריא בארגונים מטעם הולמס פלייס, שאחראי על עולם הכושר במגדלי הים התיכון. ״בגיל השלישי יש לך את הזמן לעשות כל מה שאתה רוצה - לפעמים אנחנו רואים אנשים שלא עשו ספורט כל החיים, ופתאום נכנסים לזה עכשיו. בקורונה זה היה חשוב במיוחד - חדרי הכושר והבריכה בדיורים המוגנים הוחרגו ונשארו פתוחים גם כשהכול בחוץ היה סגור. מתחם הכושר הפך ללב הפועם של הבית - מקום לפגוש עוד אנשים, לצחוק ביחד וליהנות״. 

בית בלב (צילום: הילטון ברק)
בית בלב | צילום: הילטון ברק

חיזוק הביטחון העצמי

לפעילות הגופנית יש יתרון אחד נוסף - חיזוק הביטחון העצמי. כשהגוף נעשה חסון יותר ומצב הרוח משתפר, גם הרגשת הביטחון עולה - ובגיל השלישי חשוב במיוחד לחזק אותה. ״זו דרך להחזיר את האמון בגוף״, אומר בן גילת, מנהל תחום הספורט ואורח החיים הבריא של בית בלב. ״מבוגרים שחוו טראומה של נפילה, למשל, יכולים להתחיל לעבוד על קואורדינציה ושיווי משקל, וככה לחזק את הקשר שלהם עם הגוף ולשקם את האמון״.

אם מעולם לא התעמלתם, או לפחות לא באופן רציני, ההתחלה עלולה להיראות מביכה או מבלבלת - מאיפה להתחיל? מה כדאי לעשות, כמה ואיך? זו בדיוק הסיבה שהדיור המוגן מציע סביבה תומכת וליווי אישי - גם כדי לשמור על המתעמלים, וגם כדי לעודד אותם להתמיד. ״כל דייר חדש שמגיע אלינו עובר דרכי, מנהל תחום הספורט״, אומר בן גילת. ״יש לנו תוכנית מסודרת לקליטת הדייר: עושים סקירה של מצבו הגופני, ולאחר מכן אני בונה לו תוכנית פעולה כללית בכל מערך הספורט: חדר כושר, בריכה, חוגים. אני גם מלווה אותו לתוך הפעילויות ורואה שהוא משתלב ומקבל מענה נכון. אם לא, נעשה את ההתאמות הנדרשות כדי שהוא יתמיד ושיהיה לו טוב. חשוב שהוא יתמיד בספורט גם כפעילות של פנאי ונופש - אבל גם כדי לעזור לו לתפקד טוב יותר ביומיום״.

דיירי מגדלי הים התיכון (צילום: רשת מגדלי הים התיכון)
דיירי מגדלי הים התיכון, בת ים, בשיעור הליכה נורדית | צילום: רשת מגדלי הים התיכון

אילו פעילויות ספורט אפשר לבצע בגיל השלישי?

רק תבחרו. בן גילת מבית בלב מתגאה בחדר הכושר המתקדם והמשוכלל שלהם, שכולל מערכת ממוחשבת המנטרת את רמת העצימות שנדרשת מהאימון ואת הפעילות עצמה, כך שהיא תהיה גם בטוחה וגם מועילה: ״ההיענות מדהימה, קרוב ל-80 אחוז מהדיירים משתמשים בחדר הכושר שלנו״, הוא אומר. גלעד ישק, האחראי על תחום הכושר במגדלי הים התיכון, מדגיש שכל דייר ודיירת מסוגלים לעשות ספורט - ויקבלו ליווי עד שימצאו את הסוג המתאים להם. ״יש לנו מכשור מיוחד בחדר הכושר לדיירים עם כיסאות גלגלים, כמו אופני ידיים״, הוא מספר. ״יש אימוני סטודיו, התעמלות מים, התעמלות על כיסאות, יוגה ופילאטיס, ואפילו זומבה - הכול מחולק לפי רמות. אין אחד שלא יכול להתאמן. אנחנו מוצאים פתרונות לכולם״.

גילה ברנדווין (צילום: צוות אחוזת צהלה)
גילה ברנדווין, חוג להתעמלות מים | צילום: צוות אחוזת צהלה

והתוצאות בשטח, מספרים לנו אנשי הצוות, פשוט מדהימות. ליאור ברגר, מנהלת תחום הכושר במגדלי הים התיכון כפר סבא, מספרת על מתאמנת שהגיעה עם בעיות של שיווי משקל ועם קשיים בקימה מישיבה ובעלייה במדרגות: ״התחלנו לעבוד איתה בדיוק על זה, עם כל מיני משטחים שמשפרים את שיווי המשקל. היום היא שוכחת מההליכון, הוא פשוט נעלם לה מהידיים. היא מתיישבת וקמה לבד, ומצליחה לעלות במדרגות גם עם הרגל היותר קשה - היא מאוד גאה בהישגים שלה מול המשפחה״. תחום נוסף שקוצר הצלחה גדולה הוא ההתעמלות במים. ברגר מסבירה: ״התעמלות במים מנטרלת את משקל הגוף, ומאפשרת להוציא מעצמך יותר. כשהמתאמנות מצליחות לעשות פעולה שמחוץ למים הפכה לקשה או בלתי אפשרית - רואים את האושר על הפנים שלהן. בתוך המים לא צריך הליכון, אפשר להזדקף לגמרי ולהחזיר את עצמך למלוא הגובה. הבלתי אפשרי הופך לאפשרי. פה רואים גם את ההעזה - איך הם זזים עוד קצת, דוחפים את הגבול. זה מדהים לראות את זה מהצד״.

גילה רודיטי (צילום: צוות אחוזת צהלה)
גילה רודיטי, פלדנקרייז, התעמלות אירובית, פילאטיס והתעמלות במים | צילום: צוות אחוזת צהלה

"בזכות הספורט הצליחה להיפטר מהמקל"

ההעזה הזו העלתה בקרב הצוות את הרעיון להביא לבית אימון חדש - אימון פונקציונלי. ״מדובר באימון בדופק גבוה יחסית, עם רצפים של עבודה ושל זמני מנוחה קצרים. זה אימון שמותח את הגבולות ומאתגר מאוד את הגוף, ולכן מתאים רק לאנשים בתפקוד מלא״, מסבירה ברגר. ״היינו בספק אם זה יעבוד, אז התחלנו מקבוצה קטנה של שישה דיירים - והתגובות היו מטורפות. הם סחוטים אחרי כל אימון, זה באמת לא פשוט - אבל יש גם סיפוק אדיר. הם הגיעו להישגים שהם חשבו שלעולם לא יצליחו לחזור אליהם, הגיעו למקסימום וחצו אותו. התחלנו משישה מתאמנים, ועכשיו יש רשימת המתנה מטורפת לשיעור הזה״.

בן גילת מבית בלב חולק עוד סיפורי הצלחה: ״יש לנו דיירת בשם רבקה שהגיעה אלינו כשהיא נעזרת במקל הליכה, ובזכות הספורט הצליחה להיפטר מהמקל. דייר אחר בשם איציק רז הגיע אלינו כשהוא כבר פעיל, ובכל זאת חווה רנסנס בפעילות שלו - הוא ברוטינה כמעט יומיומית, מתאמן בחדר הכושר ובריכה, ומשחק בטניס שולחן״.

בן גילת, בית בלב (צילום: הילטון ברק)
בן גילת, מנהל תחום הספורט ואורח החיים הבריא של בית בלב | צילום: הילטון ברק

בשארה תמר מאחוזת צהלה מספר על אוסקר פרישר, בן 75, שהתחביב שלו זה מירוצים: ״האחוזה שומרת עליו בכושר ומכינה אותו לריצה, וככה הוא יכול להשתתף במרוצים גם בתל אביב וגם מחוץ לה. מהדיירים הפעילים מאוד אצלנו יש גם את שמשון בן ישוע שמשתתף בחוג פינג פונג, את גילה ברנדווין שמשתתפת בחוג התעמלות מים, ואת גילה רודיטי שעושה פלדנקרייז, התעמלות אירובית, פילאטיס והתעמלות במים. עם כל כך הרבה מבחר של פעילויות, כל אחד ואחת יכולים למצוא את התחום שמתאים להם - והאמת, הלוואי עלינו להיות פעילים כמו האנשים המדהימים האלה".

אוסקר פרישר (צילום: בשארה תמר)
אוסקר פרישר, בן 75 מאחוזת צהלה | צילום: בשארה תמר

 

לסיכום, הנה 5 עצות שכדאי לאמץ כדי לשמור על כושר גופני גם בגיל השלישי:

  1. לבנות תוכנית מותאמת אישית עם מדריך ספורט מקצועי
  2. להתאמן בקבוצה עם אנשים נוספים
  3. לנסות מגוון של תחומי ספורט שונים
  4. לא לפחד מאתגרים, אבל גם להקשיב לגוף
  5. לעשות את זה בשביל הבריאות - אבל גם בשביל מצבהרוח​