מחקר חדש מטיל ספק במידת היעילות של תוספי ויטמין D למניעת שברים בעצמות בקרב מבוגרים בריאים שלא סובלים ממחסור בוויטמין D. במחקר גדול וראשון מסוגו בארצות הברית, הממומן על ידי הממשל הפדרלי, החוקרים מצאו שלכדורי ויטמין D אין השפעה על שיעורי השברים בעצמות. התוצאות פורסמו ביום חמישי האחרון ב-The New England Journal of Medicine.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

המחקר כלל למעלה מ-25,800 משתתפים, כולם מעל גיל 50, שהיו בריאים בדרך כלל. החוקרים בדקו האם 2000 IU ליום של תוספי ויטמין D3 יביאו לסיכון נמוך יותר לשברים בעצמות בהשוואה לכדורי פלצבו. לאחר שעקבו אחרי המשתתפים במשך יותר מחמש שנים, החוקרים מצאו שתוספי ויטמין D3 "לא הביאו לסיכון נמוך משמעותית לשברים".

החוקרים ציינו שהממצאים אינם חלים על אנשים שיש להם מחסור חמור בוויטמין D, מסת עצם נמוכה או אוסטיאופורוזיס. אך גם במקרים כאלו הם לא פועלים לבד. "לתת לאנשים ויטמין D לא מונע שברים", כתבו. "אבל צריכה קבועה של סידן וויטמין D נותרה חלק הכרחי בקרב אנשים עם אוסטאופורוזיס".

החלק הראשון של המחקר שפורסם בעבר, מצא שוויטמין D גם לא מנע סרטן או מחלות לב וכלי דם בקרב משתתפי הניסוי. הוא גם לא מנע נפילות, שיפר את התפקוד הקוגניטיבי, הפחית פרפור פרוזדורים, שינה את הרכב הגוף, הפחית את תדירות המיגרנה, שיפר את תוצאות השבץ, הגן מפני ניוון מקולרי או הפחית כאבי ברכיים.

ד"ר ג'ואן מנסון, מנהלת רפואה מונעת בבית החולים בריגהם ומובילת המחקר אמרה כי: "זה יפתיע רבים אבל נראה שאנחנו צריכים רק כמויות קטנות עד מתונות של הוויטמין לבריאות העצם. כמויות גדולות יותר אינן מקנות יתרונות גדולים יותר".

אלו הן הכמויות התזונתיות המומלצות היומיות של ויטמין D:

  • 0-12 חודשים: 10 מק"ג (400 IU)
  • 1-13 שנים: 15 מק"ג (600 IU)
  • 14-18 שנים: 15 מק"ג (600 IU)
  • 19-50 שנים: 15 מק"ג (600 IU)
  • 51-70 שנים: 15 מק"ג (600 IU)
  • 70 שנים ומעלה: 20 מק"ג (800 IU)

מקורות טבעיים לוויטמין D

המקורות לוויטמין D במזון הינם צמחים וירקות כמו עלים ירוקים, פטריות, ודגנים מלאים. ויטמין D גם נמצא במזונות מעובדים כמו חטיפים ודגני בוקר, אך אלו עשירים בשומן ובנתרן, ולא כדאי להסתמך עליהם. בנוסף ויטמין D נמצא גם במזון מן החי, אך בדרך כלל באלו שעשירים בשומן. בנוסף, חשיפה לשמש מדי יום תגביר את המינון של הוויטמין - המומחים ממליצים על חשיפה מתונה וקצרה של עד כ-20 דקות (תלוי בסוג העור) בשעות הצהריים המוקדמות.