עולם הרפואה המשלימה התפתח מאוד בעשור האחרון, והוא זוכה למודעות ולהכרה מדעית וממסדית שהולכת ומתבססת משנה לשנה. במדינת ישראל לבדה, אשר הפכה למעצמה של ממש בתחום הטיפול ההוליסטי, כשליש מהאוכלוסייה פונה לטיפול משלים. 

הרפואה המשלימה יכולה לסייע בטיפול במגוון רחב של בעיות בריאותיות, ביניהן כאב, דלקות בגוף, בעיות עיכול, קשיי קשב וריכוז, אלרגיות, סטרס, בעיות שינה, מצב רוח ירוד, חולשה חיסונית ועוד. אך לא פחות חשוב מהטיפול, ואולי חשוב אף יותר – הרפואה המשלימה היא גישה מקדמת בריאות ששמה את הדגש על רווחת האדם ומניעת התפתחות חולי. 

שיטות שונות, ערכים משותפים

לרפואה המשלימה, שהינה רפואה הוליסטית, ישנם מספר ערכי ליבה. ראשית, שאיפתו המתמדת של הגוף שלנו להגיע לאיזון ולבריאות באמצעות כוחות ריפוי הטמונים בו. בנוסף לכך, על פי הרפואה המשלימה, בריאות כללית טובה היא שילוב של בריאות פיזית, רגשית, מנטאלית, רוחנית וחברתית. כל אלו הינם רבדים הנוגעים ישירות ברווחת האדם, בתמיכה בו, חיזוקו ומניעת חולי מלכתחילה. 

מעבר לכך, הרפואה המשלימה מאמינה כי בגוף הפיזי קייימים מסלולים ומרכזים אנרגטיים, כך שכאשר נוצרת תקיעות בזרימת האנרגיה בגוף - היא תבוא לידי ביטוי בחוסר איזון שעשוי להופיע כבעיה בריאותית. הגוף והנפש הינם מכלול אחד ומחלה היא למעשה ביטוי של חוסר איזון שנוצר בגוף כולו ולא רק באיבר מסוים. שאיפתו של הטיפול ההוליסטי היא לווסת את מכלול הגורמים שיצאו מאיזון, ברמה הפיזית והאנרגטית, כדי שהגוף יחזור לתפקוד אופטימלי ויתאפשר ריפוי. המטרה האולטימטיבית היא לטפל בגורם שמלכתחילה יצר את המחלה ולא רק להקל על הסימפטומים. כל אלו מובילים לכך שהמטופל לוקח חלק בתהליך הריפוי של עצמו וכי לקשר שנוצר בין המטפל למטופל (שנקרא גם: הברית הטיפולית) יש השפעה על הצלחת הטיפול. 

אז מה מיוחד בכל אחת משיטות הטיפול ובמה הן שונות זו מזו? המאמר הבא יעשה לכם סדר.

רפואת צמחים: אם כל הרפואות

רפואת הצמחים, “אם כל הרפואות”, נחשבת לרפואה העתיקה ביותר על פני כדור הארץ. היא מלווה את האנושות משחר העולם ורותמת את כוחות הריפוי המצויים בצמחים. רפואת הצמחים מתבססת על ידע מסורתי וניסיון קליני מתועד של אלפי שנות היסטוריה לצד מחקר מדעי מודרני, ועד היום כ-80% מאוכלוסיית העולם משתמשת באופן כמעט בלעדי בצמחי מרפא לטיפול במחלות.

עולם צמחי המרפא מונה אלפי סוגי צמחים הגדלים במקומות שונים בעולם, כאשר כל צמח מהווה מעין מפעל כימי לייצור של אין ספור חומרי טבע הנקראים פיטו-כימיקלים, שהינם בעלי השפעה ביואקטיבית בגוף האדם. גם תרופות רבות פותחו מצמחי מרפא, כגון תרופה לטיפול במלריה המופקת מצמח הקינצ'ונה, התרופה האנטי-סרטנית וינקריסטין המופקת מצמח הוינקה ממדגסקר, התרופה נוגדת הדיכאון רמוטיב המבוססת על רכיב מצמח ההיפריקום, וכך גם לגבי התרופות אטרופין, אספירין, דיגוקסין, אפדרין וכמובן הקנביס הרפואי. 

צמחי מרפא (צילום: shutterstock By Africa Studio)
כ-80% מאוכלוסיית העולם משתמשת בהם באופן כמעט בלעדי לטיפול במחלות. צמחי מרפא | צילום: shutterstock By Africa Studio
  

הטיפול ברפואת צמחים נפתח באבחון הוליסטי מקיף, במהלכו אוסף ההרבליסט הקליני (מטפל בצמחי מרפא) מידע מפורט על מצבו הבריאותי של המטופל, כולל ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית, הרגלי התזונה, אורח החיים, רמות הסטרס, המצב הרגשי ובדיקות אבחוניות משלימות. לאחר מכן, ההרבליסט ירקח למטופל פורמולת (תערובת) צמחי מרפא בהתאמה אישית – עם שילוב צמחים מדויק התואם את האבחון. את הפורמולה ניתן לקבל בתמצית נוזלית, קפסולות, טבליות, חליטות וכו'.  הטיפול בצמחי מרפא מתאים למצבים בריאותיים מגוונים, פשוטים ומורכבים כאחד, לאנשים במעגלי החיים השונים. בישראל פעילים היום מאות הרבליסטים קליניים המטפלים במגוון רחב של בעיות ואי סדרים רפואיים.

נטורופתיה: תזונת ההיגיינה הטבעית

הנטורופתיה היא שיטת ריפוי טבעית שמקורה במערב. היא מבוססת על פילוסופיות וגישות טיפול מסורתיות, בשילוב עם כלי אבחון מודרניים (כגון בדיקות מעבדה, בדיקות גופניות ותשאול מעמיק) ועתיקי יומין כאחד (כגון אבחון עפ"י גלגל העין והציפורניים). תכנית הטיפול מבוססת על מגוון רחב מאוד של אמצעים טבעיים הכוללים גישות תזונתיות נטורופתיות כמו "תזונת ההיגיינה הטבעית" הדוגלת באכילת מזון שאינו מתועש ומעובד, וכן שימוש בצמחי מרפא, תוספי תזונה ושמנים אתריים (ארומתרפיה), טכניקות להפחתת סטרס, טכניקות מגע (כגון רפלקסולוגיה ועיסויים), הידרותרפיה ועוד, שמטרתם לעודד את מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף תוך אימוץ דרך חיים בריאה יותר. הנטורופתים עוברים מסלול של הכשרה מקצועית בן ארבע שנים, הכולל בתוכו, מלבד גישות טיפוליות טבעיות, גם תחומים מדעיים, כגון כימיה, ביוכימיה, פרמקולוגיה, פתופיזיולוגיה ועוד.

הומאופתיה קלאסית: דומה בדומה ירפא

ההומיאופתיה מבוססת על מערכת טיפולית שלמה, המאגדת בתוכה תיאוריה רפואית ושיטות של אבחון וטיפול. המייסד שלה, הרופא הגרמני ד"ר סמואל האנמאן, ביסס את השיטה על ההנחה, כי התרופה ההומאופתית המדויקת עבור כל מטופל, תייצר את אותם הסימפטומים מהם הוא סובל בקרב אנשים בריאים שייטלו אותה. את עיקרון מפתח זה הוא כינה "דומה בדומה ירפא". בתהליך ההתאמה של התרופה ההומאופטית נלקחים בחשבון אין ספור מאפיינים ייחודיים למטופל, החל ממצבו הפיזי והרגשי ועד להעדפת הטעמים שלו, הרגישויות, הפחדים, החלומות שלו ועוד. הרעיון הוא כי לכל מטופל מתאימה רק תרופה אחת ויחידה והיא זו שתגרום לריפוי, והעבודה של ההומאופת היא למצוא את אותה תרופה, לאחר תהליך של אבחון מדוקדק. כיום מרבית ההומאופתיים מסתייעים בתוכנת מחשב שפותחה לשם כך. התרופות ההומאופתיות מבוססות על חומרי טבע שונים כגון יסודות וצמחים וכן רכיבים מהחי, אך הן עוברות דילול ומהילה במים פעמים רבות עד כי לא נשאר בהן חומר פעיל. הטענה היא כי למים יש "זיכרון" של המבנה המולקולרי של החומר שהוטמע בהם, והם נושאים בתוכם את יכולת הריפוי של הרכיב המקורי אשר אף הופך לפוטנטי ככל שהוא מדולל יותר.

פרחי באך: איזון אנרגטי

ד"ר אדוארד באך, שהיה רופא והומיאופת, ייסד את שיטת הטיפול בתמציות פרחים. מדובר בשלושים ושמונה תמציות אשר כל אחת מהן משמשת לטיפול במצב מסוים של חוסר איזון רגשי. אך בשונה מתמציות צמחי מרפא, המכילות את הרכיבים הפעילים של הצמחים, הטיפול בתמציות פרחי באך מבוסס על מיצוי של אנרגיית הפרחים והוא אינו מכיל רכיבים פעילים. הרעיון בבסיס השיטה הוא כי כל תמצית עובדת על תדר אנרגטי או רגשי והוא זהה לתדר שמהדהד רגש מסוים המיוצג בפרח. כאשר שותים מים שבאו במגע עם ריכוזים נמוכים של הפרח המתאים לרגש, מהדהד הפרח בתדר המאוזן, וכך לאט לאט, הוא מחזיר את הרגש לאיזון. התמציות נוצרות מהשריה של פרחים בקערה המכילה מי מעיין אותה מניחים בשמש.

רפואה סינית מסורתית: 3,000 שנות ניסיון קליני

הרפואה הסינית המסורתית היא גישה טיפולית המצויה בשימוש מזה אלפי שנים, וראשיתה במסורות טיפול עממיות אשר התפתחו במהלך למעלה מ-3,000 שנים של ניסיון קליני. מקורה של השיטה הוא בדרום אסיה, אך כיום היא מיושמת במרבית מדינות העולם. אחד מהרעיונות המרכזיים ברפואה הסינית המסורתית מבוסס על כך שאנרגיית החיים (הנקראת צ'י) זורמת בערוצי האנרגיה (המרידיאנים) הפזורים לאורך הגוף כולו, והם מקשרים בין איברים ומשפיעים על תפקודים בגוף. אם הזרימה של אנרגיית הצ'י נחלשת, או אם היא נמצאת בעודף או שהיא חסומה, סביר להניח כי האדם יפתח בעיות בריאותיות, בין אם פיזיות, נפשיות או רגשיות. לכן שאיפת הרפואה הסינית היא להחזיר את הזרימה התקינה של אנרגיית הצ'י באמצעות כלי הטיפול המסורתיים. האבחון הסיני המסורתי כולל אבחנה על פי הלשון והדופק וסימנים קליניים נוספים המעניקים מידע על תפקוד האיברים הפנימיים, במטרה לגלות את הבסיס לחוסר האיזון הפיזי והאנרגטי אצל המטופל ולהתאים לו טיפול הוליסטי מאזן. כלי הטיפול הם מגוונים מאוד ולהלן העיקריים שבהם:

דיקור סיני (אקופונקטורה) בו מוחדרות מחטים דקיקות לנקודות ספציפיות בעור הפזורות לאורך המרידיאנים, במטרה לנתב מחדש ולשפר את זרימת אנרגיית הצ'י בגוף, לאזן את היין והיאנג ועוד. 

דיקור סיני (צילום: Tyler Olson, Shutterstock)
לשפר את זרימת אנרגיית הצ'י בגוף. רפואה סינית מסורתית | צילום: Tyler Olson, Shutterstock

צמחי מרפא סיניים בהם נעשה שימוש אלפי שנים והידע הטיפולי עליהם אוגד לכדי ספרות מקצועית הנקראת 'מטריה מדיקה'. 

כוסות רוח – זהו טיפול עתיק יומין ויעיל מאוד בו מצמידים כוסות מיוחדות לאזורים שונים בגוף כדי להגביר את זרימת הדם ולפתוח חסימות מקומיות. 

מוקסה – זהו שימוש חיצוני בצמחי מרפא על ידי שריפה שלהם באופן איטי, תוך ניתוב החום והרכיבים הנדיפים הנפלטים מהם לנקודות דיקור לצרכי ריפוי.

רפואה הודית מסורתית: לאריכות ימים והרמוניה פנימית

רפואה הודית נקראת גם איורוודה -משמעות המילה היא "ידע החיים" או "מדע אריכות החיים". זוהי שיטת טיפול הודית עתיקת יומין ומקיפה, השמה את הדגש באופן שווה על הגוף, המיינד והרוח והיא שואפת להשיב את ההרמוניה הפנימית המולדת של האדם. בבסיס האיורוודה קיימת ההנחה כי כל תופעה באדם היא שילוב בין חמש איכויות: אש, מים, אדמה, אוויר וחלל - אשר משתלבות דרך שלושה אלמנטים אנרגטיים הנקראים 'דושות' (ואטה, פיטה וקאפה). המטפלים האיורוודים מאמינים כי בעיות בריאותיות נגרמות כתוצאה מחוסר איזון של הדושות, והטיפול מתמקד בהחזרתן לאיזון באמצעות צמחי מרפא, תזונה בהתאמה אנרגטית לכל דושה, יוגה, מדיטציה, עיסוי איורוודי עם שמנים ושינויים באורח החיים – והכל במטרה להגיע להרמוניה פנימית.

 

חשוב להבהיר כי צמחי מרפא אינם תרופות. כמו כן, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות טיפוליות ברפואה המשלימה. המידע במאמר אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ רפואי או לטיפול תרופתי. נשים בהיריון, מניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.