רפואה אלטרנטיבית כבר מזמן לא נחשבת לרפואה "משלימה" בלבד והיא משתלבת ביותר מדרך אחת עם הרפואה מאחדת. אחת הדוגמאות הבולטות בתחום שמייצר אינטגרצייה בין המתודות השונות הוא ד"ר נאדר בוטו. הוא גדל בנצרת, סיים את לימודי הרפואה בטורינו, איטליה, התמחה בקרדיולוגיה בישראל והשלים את התמחותו בקרדיולוגיה פולשנית בסאן-לורן, צרפת. לאורך יותר משני עשורים, פיתח ד"ר בוטו שיטה אבחנתית וטיפולית חדשה. אחרי לימודים ומחקרים בתחומים הוליסטיים רבים כמו חקר התודעה, פיסיקה (ופיסיקה קוונטית בפרט), מתמטיקה, כימיה, שמאניזם ועוד, הוא גיבש גישה רפואית חדשנית ומאחדת.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"רפואה אינטגרטיבית מאחדת מבוססת על העיקרון שאנחנו עשויים מגוף, נפש ונשמה", הוא אומר, "כבר ב-1948 ארגון הבריאות העולמי הגדיר בריאות כמצב של רווחה מלאה 'גופנית נפשית חברתית' ואני הוספתי "רוחנית". העיקרון פשוט, כשאדם עושה דברים מאהבה הוא מאושר, כשאדם מאושר הוא משוחרר ואז הוא מרגיש רווחה. 

מה שמרחיק אותנו מהרווחה אלה המשברים הנפשיים, והם אלה שגורמים לסטרס. בעקבות זאת יש ירידה של אנרגיה שמשפיעה על הגוף. האנרגיה היא הגורם המחבר בין הנפש לגוף. כשיש משבר יש חוסר איזון בין השדה האנרגטי של הגוף לבין הגוף עצמו. זה גורם לגלים שמחלישים את התאים ולמחלות".

"יש סדר חבוי בתוך הנשמה שקובע את הצורה של הגוף"

במה השיטה שלו שונה משיטות הוליסטיות אחרות? הריאיון עם דוקטור בוטו נערך בזום, וממש דקות מתחילתו, אני מאתגרת אותו למצוא את הנקודות החסומות בגופי. בהבזק של עפעוף מוזר בעיניו מבלי ששוחחנו קודם מעולם, הוא מזהה בדיוק אבל בדיוק, את שתי הנקודות, שבשנים האחרונות גורמות לי ללא מעט סבל.

ד"ר נאדר בוטו (צילום: המרכז לרפואה אינטגרטיבית מאחדת)
צילום: המרכז לרפואה אינטגרטיבית מאחדת

מה היה העפעוף הזה?
"טכניקת העפעוף עוזרת להגיע לחוש השביעי, היכולת של האדם לקלוט אינפורמציה מהאדם שעומד מולו בלי להשתמש בחמשת החושים הקלאסיים, ובלי לחכות לחוש השישי, האינטואיציה. אנחנו שואלים את השאלה 'איזה מרכז אנרגיה חסום?' אני מעפעף ורואה מה חסום. החוש השביעי זאת טכניקה, שככל שמתרגלים אותה יש יותר שליטה, ואפשר לקבל יותר אינפורמציה. יש 64 קודים שונים, ולכל אדם יש קוד שקובע את הצורה של הפנים, את הגובה, את צורת הגוף, ההתנהגות. יש סדר חבוי בתוך הנשמה שקובע את הצורה של הגוף אבל גם קובע את התפקוד של הנפש. אני קורא את האינפורמציה של הנשמה דרך הגוף, ואז אני יודע מה יש בנפש. זה נראה כאילו יש לי יכולות על טבעיות, אבל אין לי. כל דבר בך לא מקרי. לא גודל המשקפיים לא צבע השיער, זאת בחירה שעומדת מאחוריה אינפורמציה. אני רק צריך לקרוא את האינפורמציה".

אתה רופא קרדיולוג, איך נחשפת לראשונה לשיטה הזאת?
"היינו באמצע שיעור אנטומיה בתחילת לימודי הרפואה באיטליה, עבדנו על גופה, ואני שאלתי שאלה פשוטה 'להיכן נעלמה הנשמה של האדם הזה'. התשובה הייתה: 'אין דבר כזה נשמה. יש תהליך ביו כימי, יש תהליך אלקטרו מגנטי, כשזה מתקלקל נוצרת מחלה ואז מוות'. מיליוני אנשים בעולם מאמינים בקיום הנשמה, האם כולם טועים? האם המדע חקר את הנוכחות או חוסר הנוכחות של הנשמה? התשובה היא לא.

משם יצאתי בחיפוש אחרי הנשמה. התחלתי לעשות היפנוזה, וראיתי תופעות שאין להן הסבר רפואי או מדעי. למשל, אני שם קצה של עט על כף יד של אדם אומר לו שזאת סיגריה ששורפת לו את היד, ו-20 דק' אחרי שאני מעיר אותו מופיעה שלפוחית משריפת הסיגריה. המוח האמין למילה שלי, וגרם לתגובה. אם כן למה אי אפשר לעשות את הפעולה ההפוכה - להפנט אנשים שסובלים ממחלה מסוימת ולתת למוח להבין שהמחלה נעלמת?. הגיעו אלי אנשים עם יבלות שנוצרו כתוצאה ממחלה ויראלית, בהיפנוזה אמרתי להם שתוך עשרה ימים היבלות ייעלמו וכך קרה. איך וירוס יכול להעלם בפקודה למוח. התשובה של הרפואה הייתה שמדובר באפקט פלצבו. אבל לא באמת הייתה להם תשובה".

ומצאת את התשובות?
"הלכתי ללמוד רפואה כדי להבין איך נוצרה מחלה ועד היום הסיבה ל-90% מהמחלות לא ברורה. במדע המודרני ניתקו את הנפש מהגוף, וחשבו שמחלה זאת הפרעה בתהליך הביו כימי בתוך התאים. נוצרה הפרדיגמה הביו מדיקלית על פיה נותנים תרופה שמתקנת את הביוכימיה של התאים, והתרופה הזאת מביאה להבראה. אנחנו לא מתייחסים לנפש, ונשמה בכלל זה משהו מסתורי פילוסופי או לא קיים. תשאל כל אדם ברחוב האם יש קשר בין הנפש למחלה פיזית כולם יגידו לך 'ברור שכן'. אם כן למה הרפואה מנתקת את זה?"

תמיד רצית להיות רופא?
"מאז שהייתי ילד עשיתי ניתוחים לצפרדעים. הייתי עומד ליד אמא שלי כשניקתה את התרנגולת ושואל אין סוף שאלות. מאד עניין אותי מה עומד מאחורי הדברים מה יש בפנים".

אין הרבה קרדיולוגים, שמתעסקים ברוח
"קרדיולוג תמיד קרדיולוג. רופא תמיד רופא. עשיתי צנתורים במשך 25 שנה. ברגע שהבנתי שמיציתי את ההיבט הפיזי, התחלתי להשקיע את כל המאמצים בממד הרוחני שהיה חסר שם כל כך. ברפואה הקונבנציונלית אנחנו מצטיינים במישור הרפואה הדחופה. אנחנו טובים בלהציל חיים, אבל נכשלנו קשות במניעה. לא משקיעים בה לא משאבים ולא כוח אדם. גם במחלות הכרוניות הרפואה נכשלה. במקום לקחת את המחלה ולהבריא אותה היא קיבעה אותה כמחלה כרונית, והפכה לנטל על האדם ועל החברה, והרחיקה את האדם מהרווחה שלו. הוא חי יותר זמן אבל זה לא מלווה ברווחה".

איך מונעים מחלה?
"קודם אני צריך להבין איך היא נוצרה. מדובר במשבר נפשי שגרם לחסימה אנרגטית שהשפיעה על הגוף וגרמה למחלה. במטרה לאפשר שחרור חסימות יעיל, לצד עיבוד רגשי והשלמת תהליך הלמידה - אשר אותו אדם נדרש לעשות במטרה שהחסימה לא תחזור על עצמה - פיתחתי מספר טכניקות טיפול, כל אחת עם הייחודיות הטיפולית שלה. יש לא מעט שיטות שעוסקות בפתיחת החסימה מבלי באמת להבין למה זה נחסם. זאת הסיבה שאנשים צריכים להגיע שוב ושוב כדי לפתוח את החסימות".

אצלנו כבר התחילו עם חיסון רביעי לקורונה, וארה"ב אישרה השבוע גם כן את הבוסטר השני. אתה בעד החיסונים?
"אני לא נגד חיסונים באופן עקרוני. אין ספק שלחיסונים היה תפקיד מאד חשוב בהיסטוריה האנושית, במניעת התפתחות מחלות והצלת חיי אדם. אני נגד מה שהוא לא יעיל, לא מוכח ואפילו מזיק. יש לנו ניסיון מהחיסון נגד השפעת שהיעילות שלו נמוכה מכיוון שהווירוס עובר כל הזמן מוטציות, ולכן הוא לא מועיל וחושף אנשים לחומרים שהם בעצמם יכולים להיות מזיקים. כשהגיע חיסון הקורונה, שמו עליו דגש כאילו הוא יציל את האנושות. אבל מי שהציג את המחקר על יעילות של החיסון של כ-96% היא למעשה אותה חברה שהוציאה את החיסון, העובדה היא שהוכח שזה לא יעיל. האומיקרון הוכיח שגם אנשים שקיבלו שלושה חיסונים וארבעה, חלו.

אין עדין נתונים מלאים אבל אנחנו יודעים את הנזק שעשו החיסונים ועוד יעשו. צריך לפעול בזהירות רבה, ואם לתת חיסון אז רק לאנשים שרמת הסיכון שלהם גבוהה, ומצדיקה את השימוש בחיסונים. כל מי שנמצא ברמת סיכון נמוכה הנזק יכול להיות גדול מהתועלת. לא היה רציונל מדעי לתת את החיסון לכל האוכלוסייה. אנשים שנמצאים ברמת חיסוניות נמוכה הם אלה שחשופים למחלה, וברגע שנעלה את רמת החיסוניות אנחנו מונעים התפתחות מחלה, שגם אם היא תופיעה היא תהיה קלה. אני בעד כל דבר שהוא מוכיח שהוא יעיל ורמת הסיכון שלו נמוכה".

בוטו אמנם צודק לגבי העובדה כי חיסוני הקורונה אינם מונעים הדבקה או הדבקה חוזרת במחלה, אך יעילות החיסון עדין הוכחה כגבוהה ביותר במניעת מחלה קשה. 

ד"ר נאדר בוטו (צילום: אביטל אבבי אברג'יל)
צילום: אביטל אבבי אברג'יל

"כשיצאתי משם הרגשתי כאילו שתיתי בקבוק אקונומיקה לנפש"

לאחרונה הוא הוזמן להרצות באירוע בשם TWIST CREER שמטרתו לעודד בני נוער ערבים בכיתות י"א י"ב, לפתח חזון אישי ולחשוף אותם למגוון הרחב של תחומי העבודה והקריירה בעידן החדש. "זאת הזדמנות לצעירים לשאול את השאלות המהותיות: בשביל מה באנו לחיים? מי אנחנו?" הוא מתאר, "התשובה היא פשוטה. באנו לחיים כדי לעשות השתלמות, ללמוד, להתקדם ולהתפתח. במסגרת ההשתלמות אנחנו נתקלים בקשיים שמטרתם לזכך את הנשמה. ככל שאני עושה דברים של נתינה ואהבה כך תדר הנשמה עולה. אני רוצה לתת לצעירים את הדרך. אם אתה רוצה להיות מאושר תחשוב איך אתה יכול להיות יותר יעיל לאחרים. מי שאוהב ועושה דברים באהבה הוא מאושר, האושר הוא סימן שאנחנו הולכים בכיוון הנכון".

השחקנית חני נחמיאס וילנה דיוואיין, אומנית יוצרת ואקטיביסטית בתחום המאבק בזנות, עברו אצלו לאחרונה טיפול. ילנה התחילה להרגיש בשנים האחרונות הדרדרות במצבה הבריאותי, בעיקר בעיות עור קשות. "יש לי עבר של אנורקסיה. אמנם כרגע זה בשליטה, אבל מדובר בהמון שנים שעשו את שלהם" היא אומרת, "הרפואה הרגילה לא מצאה מה הבעיה ודי נפנפו אותי עם 'פטריה פה פטריה שם לא נורא'. לא ידעתי למה לצפות כשהגעתי לנאדר. בחלק הראשון של השיחה הדמעות עמדו בעיניים אבל התאפקתי לא לבכות. הטיפול עצמו מאד פיזי. הגוף עובר טלטלה, הכל צף, זה הופך את זה לחוויה מאד עוצמתית. יצא ממני המון בכי. מהרגע שיצאתי משם הרגשתי שמשהו השתנה. התיישבתי במרינה בהרצליה. לא עניתי לטלפונים. חצי שעה נשמתי, הסתכלתי על הים ונתתי לזה לשקוע. הוא נתן לי כיוון וזה מדהים. אני כבר מרגישה פיזית טוב יותר, מרגישה שהתחיל תהליך הבראה".

ילנה דיוואיין (צילום: אליסיה שחף)
צילום: אליסיה שחף

"הרגשתי כאילו שתיתי בקבוק אקונומיקה לנפש"

חני נחמיאס הגיעה לדוקטור בוטו כי שמעה שהוא מטפל בפוביות. "יש לי פוביה שקשורה בג'וקים, והרגשתי שאיבדתי עליה שליטה. אין הגיון בפוביה", היא אומרת. "הייתי עם הנכד שלי, לא התנהגתי כמבוגר אחראי והחלטתי שאני מוכרחה לנסות לטפל בזה. קשה לי להסביר מה עברתי שם בקליניקה. באתי למטרה ספציפית, ואני מרגישה שקיבלתי הרבה יותר. רציתי לנקות משהו אחד, וכשיצאתי משם הרגשתי כאילו שתיתי בקבוק אקונומיקה לנפש. כאילו עברתי תהליך ניקוי עמוק פנימי שהגיע גם אל פחדים אחרים שלי.

הטיפול התחלק לשניים. חצי שעה שטיפלנו נקודתית בפוביה והחצי השני היה על מיטה עם מכשיר שהרעיד לי את הגוף. כמו חשמל שעובר בגוף בידיים הייתי בסוג של טראנס. אין לי מושג מה עברתי שם. הוא דיבר אלי, שר איזה שיר בערבית, ואני יודעת להגיד שבכיתי 40 דקות בלי קול. העיניים שלי זלגו נחלים. גם כשהמפגש הסתיים והמוסיקה הסתיימה, פחדתי לפתוח את העיניים. לא רציתי שזה יגמר. כשיצאתי משם הרגשתי כמו אדם שהורידו לו פסנתר מהכתפיים. לא יכולתי ולא רציתי לדבר עם אף אחד. רציתי להישאר כמה שיותר זמן בתוך החוויה. כאילו יש לו סונר פנימי שמאתר נזילות. לחלק הייתי מודעת. זה פגש אותי במקום שלא חשבתי שמדמם אצלי".

חני נחמיאס (צילום: אביב חופי)
צילום: אביב חופי

בקליניקה של דוקטור בוטו בהרצליה יש היום כ-20 מטפלים, ובנוסף לומדים את הישטה עוד רבים במכללה שהקים. במשך שנתיים לומדים את כל מה שקשור לפתולוגיה, אנטומיה, תזונה מיניות מחלות ולתוך זה נשזר היטב גם הממד הנפשי והרוחני. באפריל הוא מתחיל את פעילותו מעבר לים -  באירופה ובמספר מדינות ערב. המטרה היא לפתוח סדנאות לימוד ולהכשיר כמה שיותר מטפלים בכל העולם. מה צריך כדי ללמוד אצלו במכללה? "להט!", אומר דוקטור בוטו בחיוך, "אני רציתי ללמוד רפואה בארץ אבל בבחינה הפסיכומטרית יצא שאני לא מספיק אינטליגנט כדי ללמוד רפואה. לא הבנתי למה לא מודדים את הלהט. הייתי מוכן לנסוע עד סין ללמוד רפואה. אנחנו מחפשים קודם כל את הלהט והאהבה לעזור לאחר. שתהיה חמלה".